A fodrász szerint erre NAGYON figyelj, ha tartós hajegyenesítést szeretnél

A fodrász szerint erre NAGYON figyelj, ha tartós hajegyenesítést szeretnél

Címlap / Stílus / Haj / A fodrász szerint erre NAGYON figyelj, ha tartós hajegyenesítést szeretnél

Megkértük Borbás Norbit, hogy segítsen eligazodni a termékek világában.

Borbás Norbi

A Barberry Hair & Barber Studio alapítója. 10 éve dolgozik fodrászként, ebből 5 évet aktívan oktatott is. A hajfestésre és világosításra szakosodott, emellett a fodrászat minden területét élvezi. Igyekszik tanácsokkal ellátni a vendégeit, hogyan kezeljék és ápolják a hajukat a szalonon kívül is.

Érdemes formaldehid-mentes opciót választanod

Norbi szerint sokan preferálják a formaldehides hajegyenesítőket, mivel tartósabbak, mint a formaldehidet nem tartalmazó termékek. Ettől függetlenül a hajad és az egészséged szempontjából neked is érdemes a vegyszermentes megoldásra szavaznod. 

„A formaldehid az egyenesítés során tartósabbá teszi a végeredményt, konzerválja a hajat. Minden esetben egyenes marad a haj, párában, vizesen és szárazon is. Sajnos visznt az egészségre egyáltalán nincs jó hatásssal.”

– teszi hozzá a szakember.

Az anyagnak viszont nem csak a szaga kellemetlen, a kipufogógázban, cigarettafüstben és a szmogban is megtalálható, belélegezve káros az egészségedre, ráadásul rákkeltő hatású. Szerencsére ma már sok formaldehid-mentes tartós hajegyenesítőt is találni, így érdemesebb ezek közül választanod. 

A tartós hajegyenesítés menete
eclipse_images/istockphoto.com

Nem minden esetben segít

Ha alapvetően rossz állapotban van a hajad, az egyenesítés nem fog rajta segíteni. A hajszerkezetépítő és kötéserősítő kezelésekkel ellentétben, bár a hajad az egyenesítés után egészségesnek tűnhet, folyamatosan ápolás nélkül ugyanolyan dehidratált vagy sérült lesz, mint előtte volt. 

„Ez azt jelenti, hogy ha a hullámos vagy göndör haj szőkítve volt és nehezen kezelhető, akkor előbb érdemes a haj állapotán javítani és csak utána kipróbálni a tartós egyenesítést.”

– mondja Norbi.

Egy sérült, töredezett hajból ugyanis sokkal könnyebb kimosni az egyenesítő anyagokat, így az eredmény sem lesz annyira látványos és tartós, mint egészséges frizura esetében.

Akár 3-5 órát is igénybe vehet a folyamat

Márkánként változik, hogy pontosan milyen módszerrel viszi fel az anyagot a fodrász, de általában egy több lépéses kezelés szükséges az egyenesítéshez. A lépések többnyire a következők: hajmosás, hajszárítás, anyagfelvitel, hatóidő, hajmosás, hajszárítás, 1 cm-es passzékban hajvasalás 5-10 alkalommal ismételve, pakolás, öblítés, szárítás.

„Ez a procedúra hosszú haj esetén akár 5 órát is igénybe vehet, erre érdemes készülni az időpontfoglalás előtt.” – mondja Norbi.

Érdemes új hajápolási rutint kialakítani utána

„Ideális esetben a fodrászod mindig priorizálja, hogy aktuálisan mivel könnyíti meg a dolgodat a hajaddal kapcsolatban. „

– mondja a szakember.

„Például egy sárgásodásra hajlamos színnél hamvasító sampont és pakolást ad, festett hajnál pedig színvédő termékcsaládot ajánl.”

Az egyenesített hajnál ők általában szulfátmentes termékeket szoktak javasolni, mivel ezek gyengéden tisztítanak. A fodrász szerint a gyümölcssavas termékeket kerülni kell tartós egyenesítés után, mert könnyebben kikopik általuk a hajból az anyag.

Tudnivalók a tartós hajegyenesítésrről
Emilija Randjellovic/istockphoto.com

Oda kell figyelni a hajad formázásánál is

A tartós hajegyenesítő kezelés utáni 72 órában ne fogd össze szoros gumival a hajad és ne is tedd a füled mögé. Ebben az intervallumban Norbi azt tanácsolja, hogy ne használj semmilyen finish vagy styling terméket (hajlakk, hajhab, zselé), illetve 3 napig nem szabad megmosni sem. 

„A kezelés után érzékeny és sérülékenyebb is a haj, emiatt érdemes kerülni minden olyan dolgot, ami kárt alapvetően is kárt tehet benne.”

– tanácsolja Norbi.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást