Ezekkel mérgezed magad nap mint nap, avagy mérgező szépítőszerek!

Ezekkel mérgezed magad nap mint nap, avagy mérgező szépítőszerek!

Címlap / Stílus / Arc / Ezekkel mérgezed magad nap mint nap, avagy mérgező szépítőszerek!

Barnítod a bőröd, egyenesíted a hajad, és persze számtalan kencét használsz nap mint nap, hogy a legjobb formádat hozhasd. De mi a helyzet az összetevőkkel? Milyen vegyszerekkel érintkezel, s jelentenek-e ezek veszélyt az egészségedre? Összeszedtük a leggyakoribb aggodalmakat!

Keratinos hajegyenesítés

A szalonban végzett tartós egyenesítés megkímél az állandó vasalástól és az időjárás viszontagságai miatt elszenvedett hirtelen hullámosodástól. A forgalomban lévő készítmények nagy része ugyan nem rejt mérgeket, de egy amerikai felmérés során többfélében is találtak formaldehid-származékot, ami egy rákkeltő anyagcsoportot takar.
Néhány havonta végzett beavatkozással nem teszed ki magad kockázatnak, de ne kérd gyakrabban, mint hathetente!

Hajfestés

A kozmetikaipar egyik legrégebbi vitája, hogy egészségtelen-e a tartós hajszínezés. Mivel az eredmények egymásnak ellentmondanak, csak annyit tudunk biztosan: a mellrákkal semmilyen kapcsolatban nincs a hajfestés, és az sem bizonyosodott be, hogy babaváráskor ártana a magzatnak.
A legújabb festékek már káros anyag -mentesek, tehát ha havonta mondjuk egyszer érintkezel velük, semmi bajod nem lesz. 

Színes kontaktlencse

Néhány éve törtek be hazánkba a vagány, dioptria nélküli, csupán díszként használt kontaktlencsék. Recept nélkül megveheted őket különböző optikai szakboltokban, jelmezkölcsönzőkben, és persze a neten is.
Megfelelő használat mellett nem károsak az egészségedre, de ha nem tartod őket tisztán, vagy túl sokáig hagyod bent, akár maradandó látáskárosodást is szenvedhetsz.

Szempillaszérum

Az utóbbi időben divatossá vált, hogy különböző szérumok segítségével varázsolják erősebbé, hosszabbá és sűrűbbé a szempillát.
A naponta alkalmazandó kencék hátránya, hogy többségük a szemkörnyéki bőrre jutva sötétedést idézhet elő, valamint akár az írisz színét is módosíthatja, többnyire enyhén barnítva azt.

Szolárium

Nem számít, mit mondanak a reklámban: az orvosok rég bebizonyították, hogy a szolárium minden formában és mértékben káros a szervezetre.
Az UVA-sugárzás nemcsak idő előtti sejtöregedéshez vezet, de növeli az egyik legagresszívabb bőrrákfajta, a melanoma kockázatát is.
A legjobb, amit tehetsz, hogy megbarátkozol a természetes színeddel.

Manikűr

A szalonban formaldehidek, ftalátok, aceton és más vegyi anyagok irritálhatják a bőröd, a szemed és a légutaidat. A tüneteket általában csak az ott dolgozók tapasztalják, ám ha több órát töltesz ott egyhuzamban, magad is érezheted.
A kozmetikák ugyanakkor bakteriális és gombás fertőzésekhez is ideális terepet jelentenek, ezért csak olyan helyre menj, ahol fertőtlenítik az eszközöket!

Sminktermékek

Az alapozó és a rúzs egy évig, a por állagú púder, pirosító és bronzosító két évig, a szempillaspirál pedig 3-4 hónapig őrzi meg a minőségét. Előfordulhat, hogy ennél jóval hosszabb idő elteltével sem érzel különbséget alkalmazásuk során, de a bennük található tartósítószerek már rég bomlásnak indultak. Az ecseteket rendszeres időközönként fertőtlenítsd a mikroorganizmusok elszaporodásának megelőzéséért!
A legegyszerűbb út a megfelelő kozmetikum-használat felé, ha figyeled a tested jelzéseit. Bőrpír az új testápolótól? Fejbőr-hámlás samponváltásnál? Vörös szem a legfrissebb tustól? Ha a tünet egy új termék használatával egy időben jelentkezik, ne hezitálj: inkább dobd ki! És ne feledd: minél rövidebb az összetevők listája, annál kisebb a problémák előfordulásának esélye.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást