VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
Vásárlás
1. Vásárláskor érett, de kemény darabokat válasszunk. A héjuk legyen sima és feszes. Mivel az alma utóérő gyümölcs, ne a tökéletesen éretteket keressük.
2. A szépen kifényesített almákat, hacsak nem szeretnénk 3 napon belül megenni, inkább hagyjuk a boltban, mert a fényesítés után már hiányzik róluk a viaszos védőburok, és ez kedvez a romlási folyamatoknak.
Otthoni teendők és tárolási tanácsok
1. Jól szellőző gyümölcskosárban, edényben, rekeszben tartsuk az almákat. Mindig csak közvetlenül felhasználás előtt mossuk meg a gyümölcsöket, mert a nedvesség korai penészesedést okozhat.
2. Az alma hidegérzékeny gyümölcs, ezért a tároló edényt hűvös, de nem hideg, jól szellőző helyre tegyük. Fagypont alatti tárolás közben, vagy ha az almák hideg helyről átkerülnek meleg helyre, a növényi szövet károsodik: felületén, majd a belsejében barna foltok jelennek meg, az íze és az illata megváltozik, élvezhetetlen lesz.
3. Ha már van romlásnak indult alma a tároló edényben, akkor ezeket dobjuk ki, hogy a többi gyümölcs ne érintkezzen tovább velük. Tároláskor a romlás a puha, sérült növényi szövetekben kezdődik el, majd átterjed az egészséges részekre is.
4. Ha egy idő múlva úgy látjuk, hogy rágcsáló kóstolgatja az almánkat, akkor a megrágott gyümölcsöket azonnal távolítsuk el a többi közül.