Háztartás / Otthon

Így tárold az almát, hogy ne romoljon el

Így tárold az almát, hogy ne romoljon el

Miért van az, hogy egyes háztartásokban akár hónapokig is el tud állni az alma, máshol pedig néhány nap alatt elromlik? Lássunk néhány praktikus alma tárolási tanácsot, amit mindenkinek érdemes tudni!

Miért kezd romlani az alma?

Szüreteléskor az alma szára leválik az ágról, és elveszti a vízutánpótlást. Az alma felületén kórokozók telepedhetnek meg, így megszűnik az egészséges gyümölcs sterilitása. A kórokozók behatolásának a gyümölcs többféleképpen áll ellen: a héján levő vékony viaszbevonat védőrétegként óvja a gyümölcshúst, az almasav pedig csökkenti a gyümölcs pH-értékét, így akadályozza a baktériumok elszaporodását.
Érés közben a gyümölcs veszít szilárdságából, emiatt csökken a kémiai védekezőképessége, és elkezdődik a romlás. Penész- és élesztőbombák, tej- és ecetsavbaktériumok hatására savas vagy alkoholos erjedés indul meg.  

Vásárlás

1. Vásárláskor érett, de kemény darabokat válasszunk. A héjuk legyen sima és feszes. Mivel az alma utóérő gyümölcs, ne a tökéletesen éretteket keressük.
2. A szépen kifényesített almákat, hacsak nem szeretnénk 3 napon belül megenni, inkább hagyjuk a boltban, mert a fényesítés után már hiányzik róluk a viaszos védőburok, és ez kedvez a romlási folyamatoknak.

Otthoni teendők és tárolási tanácsok

1. Jól szellőző gyümölcskosárban, edényben, rekeszben tartsuk az almákat. Mindig csak közvetlenül felhasználás előtt mossuk meg a gyümölcsöket, mert a nedvesség korai penészesedést okozhat.
2. Az alma hidegérzékeny gyümölcs, ezért a tároló edényt hűvös, de nem hideg, jól szellőző helyre tegyük. Fagypont alatti tárolás közben, vagy ha az almák hideg helyről átkerülnek meleg helyre, a növényi szövet károsodik: felületén, majd a belsejében barna foltok jelennek meg, az íze és az illata megváltozik, élvezhetetlen lesz.
3. Ha már van romlásnak indult alma a tároló edényben, akkor ezeket dobjuk ki, hogy a többi gyümölcs ne érintkezzen tovább velük. Tároláskor a romlás a puha, sérült növényi szövetekben kezdődik el, majd átterjed az egészséges részekre is.
4. Ha egy idő múlva úgy látjuk, hogy rágcsáló kóstolgatja az almánkat, akkor a megrágott gyümölcsöket azonnal távolítsuk el a többi közül.

Fogyasztás és felhasználás előtt

Fogyasztás és felhasználás előtt alaposan mossuk meg, hogy a héjon megtapadt kórokozók és növényvédőszer-maradékok ne juthassanak be a szervezetünkbe. Áztassuk az almát tiszta vízben 5 percig, majd folyóvíz alatt is jól mossuk meg.

Rothadás

A barna rothadás már a fán vagy a fáról való leeséskor elkezdődik. A gombás fertőzés következtében a héj fokozatosan megbarnul és megpuhul, majd a gyümölcshús is világos-, majd sötétbarna színt kap. A zöld rothadás hosszabb tárolás után alakul ki. Kezdetekor a héj szintén barna színt kap, de az alma húsa kékes-zöldes árnyalatú lesz, mert penészesedési folyamat indul el.
Rothadt almát semmi esetre se együnk, mert veszélyt jelent az egészségünkre! Ha barna foltokat látunk a gyümölcsön, akkor egyáltalán ne fogyasszunk belőle, mert az épnek látszó gyümölcsrészek is fertőzöttek, ugyanis a penészgombák szálai átszövik az egész gyümölcsöt.
Allergiás reakciókat, nehéz légzést, emésztőszervi károsodást okozhatnak. Ne csak nyersen ne együk meg, hanem sütve vagy főzve sem, például az egész almáspite ízét elronthatja, ha rothadó gyümölcsből készül.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást