VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
Miért van az, hogy egyes háztartásokban akár hónapokig is el tud állni az alma, máshol pedig néhány nap alatt elromlik? Lássunk néhány praktikus alma tárolási tanácsot, amit mindenkinek érdemes tudni!
Miért kezd romlani az alma?
Szüreteléskor az alma szára leválik az ágról, és elveszti a vízutánpótlást. Az alma felületén kórokozók telepedhetnek meg, így megszűnik az egészséges gyümölcs sterilitása. A kórokozók behatolásának a gyümölcs többféleképpen áll ellen: a héján levő vékony viaszbevonat védőrétegként óvja a gyümölcshúst, az almasav pedig csökkenti a gyümölcs pH-értékét, így akadályozza a baktériumok elszaporodását.
Érés közben a gyümölcs veszít szilárdságából, emiatt csökken a kémiai védekezőképessége, és elkezdődik a romlás. Penész- és élesztőbombák, tej- és ecetsavbaktériumok hatására savas vagy alkoholos erjedés indul meg.