Kert és terasz / Otthon

A tárkony termesztése

A tárkony termesztése

A tárkony szereti a védett területeket, ahol gazdag napsütés éri és száraz a talaj.

Nagyon fotnos a jó vízelvezetés, ezért jól nő homokos talajban. Ha otthon cserépben van termesztve, akkor gondoskodni kell a jó vízelvezetésről. Ha hagyjuk kitelelni a növényt, néha nem nő vissza tavasszal, mert elrothad a nedves földben.

Ültetése
Az igazi francia tárkony a legjobb ízű, és nem lehet magokból termeszteni, mert ez a növény nem virágzik. Dugvényozással lehet szaporítani és reprodukálni a növényt, ezért drágább is.

Növekedése
Kb. 25-30 centire ültessük egymástól a palántákat. Ősszel vissza kell vágni. Télen védd szalmával vagy egyéb talajtakaróval. A tárkony jól növekszik beltérben.

Betakarítás
A leveleket bármikor le lehet tépkedni. A fő termények nyáron nőnek. Az ágak maximum 1/3-át vágjuk le, hogy vissza tudjon nőni a friss hajtás. A tárkony nem szárad jól, ezért a fagyasztás a legjobb módszer a tartósításra.

Konyhai felhasználás
Az apróra vágott tárkony levelek nagyon finom ízt adnak a tejszínnek és egyéb mártásoknak. Hozzá lehet adni a csirke vagy tonhal salátához, omlettekhez, lepényekhez. Próbáld ki ízesíteni vele a vajat, vagy fűszerezd roston sütés közben a halat. Az apróra vágott leveleket borecetben lehet eltenni, így készül a tárkonyos ecet.
Jól működik a keményítős tejszínes levesekhez.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást