Család / Életmód

4 tanács, amit nem érdemes szülőként megfogadni

4 tanács, amit nem érdemes szülőként megfogadni

Az újdonsült szülőket könnyen elbizonytalaníthatja a sokféle, sokfelől érkező jó tanács, melyekről aztán legtöbbször kiderül, hogy mégsem annyira hasznosak. Ha friss anyuka vagy, azt tanácsoljuk, ezeket engedd el a füled mellett!

Hadd sírjon, legalább tágul a tüdeje!

Valószínűleg ezt a tanácsot a legtöbb anyuka megkapja, jobb esetben egy idősebb rokontól, ismerőstől (hiszen az ő idejükben még ez volt a „divat”), rosszabb esetben egy másik anyukától, aki még ma is ezt az elavult szemléletet követi. Egy anya csupán saját megérzéseit követve aligha hagyná sírni a gyermekét, aki minden esetben valamilyen szükségletét fejezi így ki, nem pedig unalomból bömböl.

Ám ha egy kisbaba folyamatosan azt tapasztalja, hogy hiába kér segítséget sírásával, előbb-utóbb persze leszokik róla, de korántsem azért, hogy végre „jó baba” legyen. Egyszerűen megtanulja, hogy a környezete nem reagál a jelzéseire, ettől pedig csak nő a stressz-szintje, némán szorong. Igaz, hogy sokszor fárasztó minden nyikkanásra reagálni, de hosszú távon megtérül, és a gyerekben azt erősíti, hogy mindig számíthat a szüleire.

Most evett, minek szoptatod megint?

A szigorúan időre történő, általában három-négyóránkénti szoptatáshoz szokott nagymamáknak, rokonoknak furcsa lehet, amikor azt látják, hogy a kisbaba szinte egész nap az édesanyja mellén „lóg”. Ugyanakkor az igény szerinti szoptatás, ahogy elnevezése is sugallja, teljes mértékben a kisbaba igényeit hivatott szolgálni.

Úgy tűnhet, hogy az időre szoptatás a szülőnek egyszerűbb, hiszen tervezni lehet vele, ugyanakkor általában előbb-utóbb szoptatási problémákhoz vezet. Nem érdemes tehát hallgatni az ilyen jellegű tanácsokra, egyszerűen csak a baba jelzéseit kell figyelni, hogy amikor szeretne, mellre kerülhessen. Az pedig korántsem igaz, hogy a kisbabák kizárólag akkor szopiznak, ha éhesek: megnyugvást, biztonságot jelent számukra, valamint az elalvásban is segíti őket.

Ne vedd annyit fel, teljesen elrontod!

Sajnos a kisbabák, kisgyermekek valódi szükségleteiről sokan nagyon keveset tudnak, ami főleg akkor probléma, ha ennek ellenére tanácsokat osztogatnak a szülőknek. Egy gyereknek elemi szükséglete a szülei közelsége, szerető ölelése, nem csupán hóbortból kéredzkedik fel.

Praktikus funkciói mellett erre is kiváló lehetőséget nyújt a hordozás, mely egyszerre biztosítja a testközelséget, ugyanakkor a szülőnek nem fárad el a karja, sőt, akár tenni-venni is tud közben. Persze, aki szerint elkényeztetéshez vezet, ha minden nyikkra felvesszük a gyerkőcöt, valószínűleg a hordozást is ferde szemmel nézni majd, de ne foglalkozz vele!

Tedd a járókába, egy ekkora gyereknek már önállóan kell játszania!

A járóka sokszor életmentő lehet – akár szó szerint is –, ugyanakkor teljesen érthető, ha ellenérzésed van azzal kapcsolatban, hogy egy ketrecszerű valamibe tedd a gyereket.

Ne engedj a külső nyomásnak, egy gyerek számára sokkal nagyobb kaland felfedezni a lakás különböző pontjait vagy éppen neked segíteni a napi tennivalókban, mint órákon át egy helyben ücsörögni és játszani – ez egyébként sem jellemző az olyan korú gyerekekre, akiket még be lehet tenni a járókába. Ha mégis úgy érzed, hogy a lakás bizonyos részeit muszáj elbarikádoznod, használj babakarámot, vagy bármi mással tedd elérhetetlenné el a veszélyes részeket, így lesz mozgástere a kis felfedezőnek, és te is nyugodtabb lehetsz.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást