Szünetet tartani a kapcsolatban – Szakítás vagy újbóli egymásra találás?

Szünetet tartani a kapcsolatban – Szakítás vagy újbóli egymásra találás?

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Szünetet tartani a kapcsolatban – Szakítás vagy újbóli egymásra találás?

Talán neked is kicsúszott már ez a mondat a szádon a nagy veszekedés hevében. Na de mi van akkor, ha éppenséggel a te fejedhez vágják hozzá, hogy itt az ideje egy kis pihenőnek?

Egy kapcsolatban nincs szünet…

… állítják azok, akiknek még sosem volt igazán komoly nézeteltérésük a kapcsolatukban. Tény, hogy egymás nélkül egy problémát sem lehet megoldani, de az is igaz, hogy időnként sokkal fontosabb egymagunkban tisztázni, pontosan mit akarunk, merre tartunk, mennyire érezzük magunkénak az adott kapcsolatot.
Ezt nyugodtan és megfontoltan átgondolni – főleg akkor, ha már együtt élünk valakivel – igencsak nehéz.

Mit szeretnétek?

Nagyon fontos, hogy ha ilyesmire kerül sor a kapcsolatotokban, akkor a külön töltött idő jelentős részét azzal töltsétek, hogy átgondoljátok, mit szeretnétek a későbbiekben, hogyan képzelitek el a jövőtöket. 
Neked van nehezebb dolgod, ha téged ért derült égből villámcsapásként a szünet ténye, de minden bizonnyal úgy viselkedtél, hogy a párodnak nagyon is elege lett belőled. 
Ha biztosan tudod, hogy vele akarsz lenni, akkor azon törd a fejedet, mit ronthattál el, miben hibáztál te, és mikor tévedett ő, hogy aztán a nagy beszélgetés során majd mindent tisztázhassatok.

Tartsátok be a szabályokat!

Nem szabad szem elől tévesztenetek, hogy a szünet nem egyenlő a szakítással, tehát nem viselkedhettek úgy, mintha egyedülállóak lennétek. Nem kell eszeveszett buliba kezdenie egyikőtöknek sem és végzetes hiba lenne, ha bosszúból felhívnád azt a srácot, aki mindig is tetszett, csak nemet mondtál neki, mivelhogy van párod.
Ugyanígy felesleges bedobozolnod a barátod cuccait, hogy ha már jön, csak el kelljen vinnie, hiszen bármi is volt a probléma kiváltója, először mindenképpen meg kell beszélnetek, mire jutottatok a „pihenő” alatt. 
A szünet alapszabálya, hogy nem szakítás, csak gondolkodási idő, amit egy nagy beszélgetés zár le. Ez utóbbi persze lehet, hogy szakítás lesz, de addig csakis mosolyszünet.

Át kell értékelnetek mindent

A szünet tehát arra való, hogy átértékeljétek a kapcsolatotokat – egyelőre külön-külön –, annak érdekében, hogy ha még működőképes, akkor rendbe tegyétek, illetve ha nem, akkor szakítsatok.
Bármelyik irányban is döntötök, pár napot ki kell bírnotok, hiszen bár a szünet szinte mindig igazi kínszenvedés, talán éppen ez kell ahhoz, hogy rájöjjetek, még mindig fontosak vagytok egymásnak, és nagy hibát követettek el, amikor ezt megkérdőjeleztétek. 
De persze az is lehet, hogy ez a pár nap különlét fog ráébreszteni benneteket, hogy egymás nélkül már sokkal kiegyensúlyozottabbak vagytok…

Hogyan éld túl a szünetet?

Attól függően, hogy mennyi időt töltöttetek idáig együtt, akár 2-3 nap is elegendő lehet, hogy rájöjjetek, egymás nélkül nem tudtok élni, de nagyobb probléma esetén akár 1-2 hétbe is telhet, hogy ismételten szóba álljatok egymással.
Lényegében nem számít az időtartam, az a fontos, hogy tartalmasan töltsd. Először is felesleges siránkoznod a szakításon, még akkor is, ha a barátod volt a szünetet felajánló fél, már csak azért is, mert nagyon valószínű, hogy egyből szakított volna, ha az a biztos szándéka.
Ebben a pár napban, vagy hétben csak és kizárólag magaddal kell törődnöd és azzal, hogy végiggondold mit és milyen formában tud neked nyújtani ez a kapcsolat.

Ne zaklasd!

Ha már tudod, hogy mit szeretnél, akkor sem szabad zaklatnod a kedvesedet. Bár szituációfüggő, kinek „illik” keresnie a másik felet, ha te veszed a kezedbe az irányítást, akkor sem szabad lerohannod a barátodat.
Egy üzenet, vagy egy telefonhívás, hogy szeretnél vele beszélgetni, bőven elegendő. Ha nem reagál, akkor ő még gondolkozik (vagy a szünet okától függően „büntet”) és ezt tiszteletben kell tartanod akkor is, ha nagyon nehéz.
Akkor is el kell fogadnod a helyzetet, ha hajlandó veled beszélni, de még időt kér (feltéve persze, hogy nem hónapokról beszélünk), hiszen fordított esetben te is ugyanígy elvárnád a megértést. Ráadásul, ha valamikor, akkor most egyáltalán nem alkalmas a helyzet a hisztire és az újabb veszekedésre. 

Ideje változtatni

Ha a nagy beszélgetés során a folytatás mellett döntötök, akkor rettentően lényeges, hogy mindent teljesen új alapokra helyezzetek, mindent megbeszéljetek, tisztázzatok. 
Amennyiben nem köttök kompromisszumokat, nem tártok fel mindent, ami kicsit is zavar a másikban, akkor sajnos nagyon nagy az esélye, hogy rövid időn belül ugyanide visszasodor titeket az élet, de ekkor már semmi garancia nincs rá, hogy nem megváltoztathatatlan szakítás lesz a veszekedés vége.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!