Életmód / Egészség / Lélek

A születésnapi depresszió létező dolog, és valószínűleg te is átélted már

Gyerekkorunkban a születésnapunkat legalább annyira vártuk, mint a karácsonyt! Az egész nap rólunk szólt, ajándékokat kaptunk, elfújtuk a gyertyákat, és fel sem merült bennünk, hogy eljön az a pont, amikor ennek az izgalomnak már-már az ellenkezőjét érezzük. Csakhogy ha a nagytöbbségbe tartozol, akkor szinte biztos, hogy megtapasztaltad már a születésnapi depressziót! Egy kutatás szerint például azok, akik 75 évesek vagy idősebbek, a születésnapjukat megelőző és követő egy hónapban kifejezetten maguk alatt vannak. Ennek elsődleges oka sajnos a baráti és családi közeg hiánya.

Nem csak a magány miatt lehetsz depressziós

De nem csak ezért érezheted magad szomorúnak a születésnapodhoz közeledve. Az egyik leggyakoribb ok, ami miatt a szülinapi depresszió kialakul, az maga az öregedés gondolata. Ezek a napok általában arra emlékeztetnek minket, hogy telik az idő, bármennyire is úgy hittük régen, hogy mi sosem öregszünk meg. Eszünkbe juttatja, hogy milyen terveink voltak korábban, és mennyit valósítottunk meg belőlük. Valószínűleg neked is volt elképzelésed arról, hol tartasz majd az életedben 30, 40, 50 évesen, ám általában amit kigondolunk fiatalon, nem mindig áll a realitás talaján. Amikor egy újabb születésnaphoz érkezünk el, csak arra tudunk gondolni, hogy még mindig nem teljesítettük az álmainkat. Ez már önmagában is képes lehangolni.

És akkor a szociális elvárások is nehezítik a helyzetet! A közösségi oldalakon azt látjuk, hogy mindenki tökéletes, és ha valakinek születésnapja van, biztosan posztol a szuper ünneplésről. A tortáról, a meglepi buliról, az ajándékokról… ezek valóságosnak tűnnek, de gyakran csak jól beállított pillanatok, hiszen azt, hogy mi van mögötte, sosem látjuk. De ennek ellenére is hasonlítgatni kezdheted az életed másokéhoz. Ha azt látod, hogy az összes barátod nagy ünnepléssel tölti a szülinapját, te is nyomást érzel arra, hogy így tegyél. És ez egyenesen vezet egy csalódáshoz, aztán a szülinapi depresszióhoz

Ugyanis szülinapi bulijainktól, összejövetelektől mindig sokat várunk.

Olyan ez, mint a szilveszter: általában az ember hatalmas bulira készül, felejthetetlen éjszakára, de a valóság ritkán üti meg az elképzelések mércéjét.

A szülinap sem más, hiszen ugyanaz a célunk. Szeretnénk emlékezetessé tenni ezt a napot, jól akarjuk érezni magunkat, de épp ezért gyakran csalódásként éljük meg az ünneplést. Pláne, hogy minél idősebb vagy, annál kevesebb figyelem övezi a szülinapodat. Gyerekként még mindenki körbeugrált téged, tiniként a barátaid nyitottak voltak a bulizásra, de amikor 45 vagy, az esetek többségében már csak gratulálnak az emberek, és tovább is lépnek a témán.

Kinél alakulhat ki nagy eséllyel szülinapi depresszió?

– Azok, akiknek nincsenek közeli barátaik vagy családtagjaik, többnyire rossz élményként élik meg a születésnapokat. Ők úgy gondolják, ezeket a különleges ünnepeket együtt kellene tölteniük a szeretteikkel, de mivel erre nincs lehetőségük, így a magány veszi át felettük az uralmat. Ezek az emberek egyébként a karácsonyi időszakot is nagyon rosszul élik meg!

A cikk a következő oldalon folytatódik. Kattints ide a lapozáshoz >>

– De hasonló a helyzet azokkal, akiknek nincsenek igaz barátaik. Lehet, hogy rengeteg ismerősük van, sok haverral és netes baráttal rendelkeznek, de a valóságban nincs körülöttük olyan személy, akihez igazán kötődnének. Ők sem élik meg túl boldogan ezt a napot, mert ilyenkor szembesülnek azzal, hogy a valós kapcsolataik nem elég mélyek és szorosak.

– Akik hajlamosak a szorongásra, nagyon túlaggódják a születésnapjukat. Stresszelnek azon, hogy egy esetleges ünneplésre kit hívjanak meg, és hogy hogyan töltsék be a házigazda szerepét, pláne, hogy általában nem szeretnek a középpontban lenni. Előre szoronganak azon, vajon mit gondolnak majd róluk mások, és mit reagáljanak az ajándékokra, ezek pedig teljesen elveszik a kedvüket az egész szülinaptól.

– Ugyanez a helyzet az introvertáltabb személyiségekkel is. Mivel ők szeretnek egyedül is lenni, nem bánják, ha társaság nélkül töltik a szülinapjukat, ahogy azt sem, hogy nincsenek a középpontban. Egy szülinapi bulin viszont nem lehet meghúzódni a háttérben, ami leszívja az introvertáltak energiáját. Emiatt pedig a végén nem feltétlenül pozitív élményként könyvelik el ezt napot.

dtephoto/istockphoto.com

Ha szeretnéd a születésnapjaidat kicsit jelentőségteljesebbé tenni, a dátum előtt pár nappal ülj le, és tedd fel magadnak ezt a négy kérdést:

  1. Mi volt a legjobb dolog, ami történt veled az elmúlt egy évben?
  2. Mit tanultál a tavalyi szülinapod óta?
  3. Reményeid szerint mi fog történni veled az elkövetkező egy évben?
  4. Mit szeretnél megtanulni egy éven belül?

Ez a négy kérdés segít célokat kitűzni magad elé, és ezek által láthatod, hogy az elmúlt egy évben igenis rengeteg dolog történt veled. Az emberek hajlamosak elfeledkezni az apróságokról, pedig sokszor ezek a legfontosabbak! Év közben időnként vedd elő a listádat, és gondold át, mennyire haladsz az általad kijelölt úton. Ha pedig letértél róla, még van időd visszamenni rá. A születésnapok túl vannak értékelve, hiszen egyetlen dolog fontos ezzel kapcsolatban: hogy te jól érezd magad! Nem számít, ki mit mond, vagy mit tervez helyetted, mert erre az egy napra úgy kellene tekintened, mint a TE napodra. És ez azt jelenti, hogy ebben a 24 órában tényleg te irányítasz!

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást