Szoptatás és atomfegyverek: 6 augusztusi világnap, amiről tudnod kell

Szoptatás és atomfegyverek: 6 augusztusi világnap, amiről tudnod kell

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Szoptatás és atomfegyverek: 6 augusztusi világnap, amiről tudnod kell

Szinte minden napra esik valamilyen világnap, így nem kis feladat kiválogatni azokat, amelyek valamilyen szempont szerint talán a legfontosabbak. Augusztusi válogatásunkban a szoptatás és az atomfegyver-moratórium mellett a balkezesekről és a gazdira váró állatokról is szó lesz.

A szoptatás világnapja

Augusztus 1. és 7. között a 170 országban tartanak ünnepnapot, vagy akár egy egész „ünnephetet” a szoptatás tiszteletére.

Az 1-jei világnap azonban mindenhol közös nevezőt jelent, amelynek célja, hogy közegészségügyi kampányok segítségével felhívja a figyelmet a kisbabák természetes táplálásának fontosságára
Számos olyan kutatás eredménye szokott napvilágot látni ilyenkor, amely évről évre bizonyítja, hogy az újszülöttek számára ez a legegészségesebb tápanyagforrás. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint az öt éven aluliak halandósága akár ötödével is csökkenhetne, ha mindannyiukat így táplálnák csecsemőkorukban.

A nukleáris fegyverek betiltásáért folyó harc világnapja

1945. augusztus 6-án dobták le az amerikaiak Hirosimára az első atombombát. A történészek szerint az akkor 350 ezer fős lakosú város csaknem fele azonnal, vagy néhány hónapon belül meghalt. 

A sugárfertőzés sajnos mind a mai napig érezteti káros egészségügyi hatásait. A további tragédiák megelőzésére szolgáló Atomsorompó Szerződés 1970. március 5-én lépett hatályba, 2010-ben pedig az öt nukleáris nagyhatalom, az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország és Kína nyilatkozatban erősítette meg, hogy továbbra is a békére törekszik.

A fiatalok világnapja

„Ezek a mai fiatalok!” – sóhajtanak fel még a huszonévesek is a kiskamaszok láttán. Pedig annak idején talán ők sem voltak különbek a Deákné vásznánál! 

Az augusztus 12-i világnap célja már 1999. óta az, hogy hozzájáruljon a fiatal generáció érdemeinek elismeréséhez. Vele együtt tartják A fiatalok migrációjának világnapját, ami az egyre elterjedtebb munkaerő-vándorlás korában mind nagyobb jelentőséggel bír. 
A világnapon szó esik az érintetteket érő esetleges buktatók – úgymint a diszkrimináció – kiiktatásáról is.

A balkezesek világnapja

Augusztus 13-án ünneplik a balkezesek világnapját, amely szakértők szerint a felnőtt lakosság 8-15%-át érinti. (Legtöbbször úgy fogalmaznak, hogy általánosságban minden 10. embert.) 

A világnappal kapcsolatos felvilágosító kampány célja annak a tudatosítása, hogy nem nevelési vagy megszokási kérdésről van szó, hanem biológiai alapokon nyugvó sajátosságról.
A balkezesek életét már nem nehezíti meg a mindennapi tárgyak használata, hiszen szinte mindenből akad direkt a számukra készült változat is.

A hontalan állatok világnapja

Már 1992. óta tartják ezt az augusztus 16-ára időzített világnapot, amelynek alkalmából rengeteg beszámoló jelenik meg a társadalmi kérdést jelentő problémával kapcsolatban, illetve az állatvédők a médián keresztül igyekeznek felhívni a figyelmet a túlzsúfolt menhelyek dilemmájára.

Jó lenne, ha mindenki tisztában lenne az örökbefogadás lehetőségével, és fontolóra venné, amikor úgy alakul, hogy szeretne házi kedvencet.

Humanitárius világnap

2003. augusztus 19-én 22 embert gyilkoltak meg az ENSZ bagdadi központjában – mindannyian a szervezet munkatársai voltak.

A világnap célja, hogy minden évforduló alkalmával reflektorfénybe állítsa azt az áldozatkész munkát, amit az emberi jogok védelmezői végeznek napról napra.
Ha teheted, te is vállalj hasonló feladatot akár a szűkebb pátriádban, vagy adakozz egy civil szervezetnek, alapítványnak!

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!