Otthon / Szórakozás

3 szókimondó könyv a függőségekről – ismert magyarok vallomásaival

3 szókimondó könyv a függőségekről – ismert magyarok vallomásaival

Három olyan ismert, magyar híresség könyvét ajánljuk neked, akik mernek nyíltan beszélni a függőségekről, a szenvedélybetegségekről. Zacher Gábor orvos, toxikológus sajátos stílusával egy nagyon olvasmányos kötetbe foglalta össze tapasztalatait, tanácsait. Likó Marcell énekes feltárta kábítószeres múltját, Karafiáth Orsolya pedig az alkoholizmussal kapcsolatos személyes negatív élményeiről is vallott regényében.

A Zacher 2.0 – Mindennapi függőségeink

Zacher Gábor neve fogalom. Ő a nemzet toxikológusa, a függőségek szakértője, elismert orvos. Sok bizarr dolgot látott, rengeteg tapasztalatot gyűjtött a sürgősségi osztályon töltött kemény évei alatt. Elszánt és hatalmas energiákkal teli ember, egy igazi megszállott.

Most új könyvet írt, melyben legfrissebb gondolatait osztja meg veled. Ironikus stílusú, nagyon csípős a humora, de épp ettől egyedi. A könyvében olvashatsz a tudatmódosító szerek hatásairól, de a modern technológiák és a virtuális valóság lehetőségei miatt kialakult függőségekről is.

Zacher Gábor nemcsak a drogok hatásaival kapcsolatos ismereteit írta össze, hanem véleményt formál a testképzavarokról, például a kimondottan új jelenségről, a Snapchat-diszmorfiáról.

A toxikológus A Zacher 2.0 című könyvében mértékletességre és a drogoktól való elzárkózásra kér minden felelősségteljes embert.

Mivel rengeteg éles helyzetben helytállt orvosként, nem csoda, hogy lazításként fut és cuki manófigurákat gyűjt.

A Bunkerrajzoló

Likó Marcell, a Vad Fruttik frontembere kegyetlenül őszinte regényben fedi fel gyerekkorának titkait, a tudatmódosító szerek világában való elmerülését, szétesését és lelki válságait.

A múltidéző, önértelmező könyvből kirajzolódik egy alkoholista apa, egy normális élet látszatát kelteni vágyó anya képe, és egy kamaszodó srác, aki támpontokat keres az életben. A kiúttalanság érzéséből sokan az alkoholmámorba menekülnek.

A regény arról is szól, hogy hogyan merült el Marcell a drogok és bulik önfeledtnek tűnő világában, aztán ezekből a lázálmokból hogyan józanodott ki. Engem nagyon elgondolkoztattak azok a részek, amelyek a gyerekkorról, a lakókörnyezetről, az emberi viszonyokról szóltak. Néha kifejezetten szívszorító volt, ahogy próbált az öntudatra ébredő fiú felnőtt mintákat keresni.

A Bunkerrajzoló elolvasása után a Vad Fruttik zenekar dalainak szövegei más értelmet nyertek, neked is biztosan így lesz majd. Hallgass meg pár számot a zenekartól olvasás közben is!

Szirén

Karafiáth Orsolya Szirén című könyve egy alkoholista családregény. Erős kifejezés ez, kemény műfajra utal, olyanra, amiben az alkohol rombol. Rombolja a testet és a lelket, és az emberi kapcsolatokat is.

A mindig másféle parókában megjelenő, a médiában sokat szereplő írónő nem titkoltan a saját negatív élményeiből merített ihletet ehhez a sokszor émelyítően nyomasztó történethez.

Karafiáth vállalja, hogy alkoholproblémákkal küzdött, hogy a családjában többen is ittak. Őszintén ír arról, hogy az ital teljesen át tudja venni az irányítást az ember felett.

A Szirén nehéz olvasmány, mert a főszereplő, Kisanna már gyerekkorában megtapasztalja, hogy nem számíthat az alkoholfüggő családtagjaira, hogy az élet nehézségeire a részegség a válasz.

Ő mégis vágyik az elismerésre, különleges akar lenni. Az ital az ő életére is rátelepszik. Kiderül a Szirénből az is, hogy a tévelygő Kisanna végül hogyan talál magára.

Képek forrása: 1  / 2 / 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást