5 szokás, ami csúfot űz a memóriáddal

5 szokás, ami csúfot űz a memóriáddal

Címlap / Életmód / Egészség / 5 szokás, ami csúfot űz a memóriáddal

Mindenki szeretne tökéletes emlékezőképességet, amellyel egy pillanat alatt előhívhatja az éppen szükséges információkat, és mélyre áshatja azokat, amelyeket nem óhajt a felszínen tartani. Igen ám, csakhogy az állandó berögződéseid nagyon sokat tehetnek a makulátlan agyműködés ellen…

Igénytelen táplálkozás

Ha mindig beéred a sarki gyorsétterem vagy pizzéria kínálatával, sajnos akár már rövid idő alatt is árthatsz vele a memóriádnak.

Az ausztrál University of New South Wales szakértői patkányokon kimutatták, hogy a zsírban és cukorban gazdag étrend az agy hippkampusz régiójának gyulladásához vezet.

Ez a terület felel a szóbeli és a térbeli emlékezetért – utóbbi azt a készséget jelenti, amivel például a lakóhelyed utcának elrendezésére emlékszel.

Az egészségtelenül táplált egerek egy idő után elfelejtették, hogyan tudnak eligazodni a ketrecükben.

A tudósok gyanítják, hogy a következményként felmerülő elhízás ugyancsak változásokat indít el az agyban, köztük egyéb gyulladásokat is.

Túl sok Facebook

Ha rengeteg időt töltesz a közösségi média oldalak böngészésével, felmerül az aggály, hogy telítődik a rövidtávú memóriád – állítják a stockholmi Royal Institute of Technology munkatársai.

Tanulmányukban bebizonyították, hogy ez a fajta multimediális információáramlás, ami a képi és a szöveges tartalmak egyidejű befogadásával jár, megfosztja az agyat a folyamatok közötti pihenőidőtől.

Márpedig ennek kulcsszerepe volna a bekerült adatok feldolgozásában!

A negatív hatástól úgy menekülhetsz meg, ha rendszeresen hagysz magadnak egy kis internetmentes időt, amikor tudatosan valami másra figyelsz, vagy a telefonoddal együtt teljesen kikapcsolódsz.

Alváshiány

Szörnyű hír az álmatlansággal küszködőknek, és azoknak, akik szerint a pihenés nem más, csupán a drága idő elvesztegetése: megfelelő mennyiségű, illetve minőségű alvás híján egyszerűen elpusztulhatnak az agysejtek!

Persze, a Journal Of Neuroscience című szakfolyóiratban megjelent eredményeket nem úgy kell elképzelni a gyakorlatban, hogy egyik napról a másikra megzizzensz.

Sokkal inkább arról van szó, hogy a neuronok nem töltik ki a megszokott életciklusukat, ezért fogyatkozásnak indulnak.

Az ehhez kapcsolódó kísérlet során kiderült, hogy azok az egerek, akik három egymást követő éjszakán csak 4-5 órát aludtak, meglévő agysejtjeik negyedét(!) eltették láb alól.

A pihenés későbbi pótlása sajnos nem „támasztja fel” az érintett sejteket.

Ivászat

A huzamosabb ideig tartó, túlzott mértékű alkoholfogyasztás az agysejtek pusztulását okozhatja, amit a köznyelvben agyzsugorodásnak is neveznek.

A témához kapcsolódó legfrissebb kutatások egyikénél a University College London szakértői rámutattak, hogy a középkorú alkoholistáknál hat évvel hamarabb jelentkeznek az időskori szellemi leépülés tünetei, mint azoknál, akik mértéket tudtak tartani.

Sajnos a fiatalabbak is veszélyben vannak, mivel egy 2011-es spanyol vizsgálat alapján az alkalmankénti nagyobb alkoholmennyiség bevitele is negatív hatással bír a hosszú távú memóriára.

Megfeledkezni a mechanikai védelemről

Talán eszedbe sem jut, de számos olyan helyzet adódhat a mindennapok során, amikor kiemelten vigyáznod kell a fejedre.

Szoktál például biciklizni, görkorizni, rollerezni vagy motorozni? Minden olyan tevékenységnél érdemes sisakot húznod, amelynél ez biztonságügyileg ajánlott!

A University of Newcastle felmérése ugyanis rámutat, hogy a fejet ért enyhe erőhatás is gondolkodási és memóriagondokat okozhat.

A szakértők összehasonlították az enyhe vagy közepes erősségű fejsérülést szenvedettek agyát azokéval, akik nem éltek át hasonló traumát.

Meglepő, de az előbbi csoport 25%-kal gyengébb eredményeket produkált a tesztek alkalmával az utóbbinál – pedig nem is súlyos agykárosodásról beszélünk!

Nálad melyik felsorolt szokás jelent rizikófaktort?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást