Szoboróriások a nagyvilágból

Szoboróriások a nagyvilágból

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Szoboróriások a nagyvilágból

Szobrokat a világ minden táján állítanak. A legtöbb esetben vallási megfontolásból, de emlékképpen is emelnek ilyen monumentális építményeket. A világon Ázsiában találkozhatunk a legtöbb óriással, de persze a minden országnak megvannak a maga büszkeségei. Lássuk, melyek a legnagyobbak!

Szabadságszobor (40 méter)

Magyarország és Budapest egyik legjellegzetesebb jelképe nem azért került bele a felsorolásba, mert világviszonylatban olyan hatalmas lenne, csupán azért, hogy tudjuk mihez mérni a többi résztvevőt. Kisfaludy Strobl Zsigmond 1947-es alkotása 14 méter magas, talapzatával együtt pedig eléri a 40 métert.

I Péter (94 méter)

A híres szobor Oroszország egyik büszkesége, Moszkvában található. A különös gonddal kivitelezett, gazdagon díszített szobor egy hajón állva ábrázolja az uralkodót, aki tulajdonképpen elveszik a vitorlás gyönyörűen kidolgozott részletei között.
A műalkotás 94 méter magasba emelkedik, és ezzel lenyűgöző látványhoz juttatja szemlélőjét.

A kijevi Anyaföld (102 méter)

Ezzel az elnevezéssel több ország szoboralkotásai között is találkozhatunk. A felsorolásban szereplő a kijevi Anyaföld szobor, melynek kardos nőalakja 102 méter magasba emeli fegyverét.
A 62 méteres szobor a II. világháború honvédő csapatainak állít emléket, teljes magasságát pedig a 40 méteres talapzattal együtt éri el.

Huangdi és Yandi (103 méter)

A Huangdi és Yandi emlékmű tulajdonképpen két kínai császár arcmása, a Mount Rushmore stílusában. A Kínában található szobor mérete pontosan 103 méter.

Guanyin (108 méter)

A kínai népköztársaságban található egy megkapó szépségű istenábrázolás.

Egészen pontosan egy 108 méteres, hófehér és gyönyörűen kidolgozott istennőről van szó, Guanyinről, aki a kínai buddhizmus egyik legnépszerűbb alakja.
A jószívűséget, az erélyességet és a szerencsét testesíti meg, és legalább akkora népszerűségnek örvend, mint a keresztény kultúrkörben Szűz Mária.

Laykyn Setkyar (116 méter)

Mianmarban található ez a 116 méter magas Buddha ábrázolás, mely 12 év kemény munkájának köszönhetően 2008-ban készült el.
Sajnos, mivel az ország elég zárkózott, és társadalmilag is instabil, a szoborról viszonylag keveset lehet tudni.

Ushiku Daibutsu (120 méter)

A Japánban található Ushinku városában áll a egy monumentális bronzszobor mely szintén egy Buddha ábrázolás. Az építmény mellkasán egy kilátót alakítottak ki, melyhez egy lift megy fel, így a látogatók 85 méter magasból szemlélhetik meg a döbbenetes kilátást.
Maga az alak100 méter magas, és egy 10 méteres lótuszvirágon áll. Ha ehhez még hozzávesszük a szintén 10 méter magas talapzatot, akkor egy összesen 120 méteres műalkotással szembesülünk.

Spring Temple Buddha (158 méter)

Döbbenetes látványt nyújt a Kínában található óriási Buddha szobor. A Lushanban lévő alkotás Vairocana Buddhát ábrázolja, aki az 5 bölcs Buddha közül a legfontosabb, központi figura.
Maga a szobor sem éppen apró, hiszen 133 méteres, ám ha hozzávesszük még a talapzatát is, akkor nem kevesebb, mint 158 méteres, gigászi alkotásról beszélhetünk, mely kb. 1000 tonnával, óvón magasodik a táj fölé.

Washington emlékmű

Nem csak Ázsiában találhatunk elképesztő nagyságú szobrokat. Az USA fővárosában álló obeliszk nem kevesebb, mint 169,294 méteres magasságba nyújtózik fel.
A szobrot 1884-ben a National Mall nyugati végében állították fel, az USA első elnökére, George Washington-ra emlékezve. A márványból, gránitból és homokkőből készült mű a világ legmagasabb kő obeliszkje.

Gateway Arch

A Gateway Arch, vagyis a Nyugat átjárója szintén az USA területén található Missouri államban, St. Louisban. A mű 1968-ben került megépítésre, és akkor 20 millió dollárt emésztett fel.
A finn származású Eero Saarinen keze munkáját dicsérő szobor tulajdonképpen egy ív, mely a maga 192 méteres magasságával jelenleg a világon fellelhető legnagyobb szobor.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást