Otthon / Szórakozás

5 szívmelengető macskás könyv, amit hideg estéken olvashatsz

5 szívmelengető macskás könyv, amit hideg estéken olvashatsz

Egyre hidegebb van, egyre korábban sötétedik és egyre sűrűbbek a felhők. Teljesen megértjük, ha ahhoz van most kedved, hogy bekucorodj egy kanapéra, és valami kedves, szívmelengető történetet olvass. Mondjuk egy macskáról. Vagy többről.

Homér – Egy varázslatos vak kismacska története (Gwen Cooper)

Első pillantásra azt gondoltam, szirupos angol ponyva, aztán beleolvastam, és nem tudtam letenni. Egyrészt Gwen Cooper szórakoztatóan és gördülékenyen ír, másrészt akinek van szíve, az azonnal megszereti ezt a tenyérnyi méretű, teljesen vak kismacskát, akinek elfelejtettek szólni, hogy gyámoltalannak és elesettnek kellene lennie.

Homér, akinek az életét az írónő menti meg, felcseperedve visszaadja majd a szívességet, kalandos életútját megismerve pedig biztos, hogy te is úgy sírsz és nevetsz majd, mint a könyv többi szereplője. Ez a különleges macska tényleg sokak életére hatással volt, éppen ettől válik a könyv olyan megragadóvá.

Dewey – A könyvtár macskája (Vicki Myron)

Vicki Myron egy apró városka közepesen népszerű könyvtárát vezette, amikor a lejárt könyvek visszadobására szánt nyílás alján egyik reggel valami egészen döbbeneteset talált: egy félig átfagyott, az éhségtől kóválygó, egészen pici, vörös macskát.

Így kezdődik a történet, amiben Dewey átveszi az irányítást a könyvtárban, kisebb, majd egyre nagyobb helyi látványossággá válik, míg végül végérvényesen beírja magát a város történelmébe. Bár személy szerint úgy gondolom, hogy Vicki Myron nem ír olyan jól, mint például Gwen Cooper, Dewey története így is egy szívmelengető és nagyon is szerethető olvasmány arról, hogy hány ember életét változtathatja meg egyetlen macska.

Bob, az utcamacska (James Bowen)

James Bowen története nem az a klasszikus macskás sztori, és ha valahol, itt már tényleg nem egyértelmű, hogy ki is mentett meg kit. Bowent mindenféle függőségei fiatal korában az utcára taszították, hajléktalanként tengette nem túl sok kilátást tartogató mindennapjait, amíg meg nem érkezett Bob.

A beteg, de hihetetlenül intelligens utcamacskát Bowen gyorsan megszerette, és gondos ápolásának köszönhetően az vissza is nyerte erejét. Bowen ekkor útjára akarta engedni – Bob azonban másképp döntött, a páros pedig hamarosan elválaszthatatlan lett, és különös kalandjaik során nem csak egy jobb életet, de örök barátságot szereztek. A sztori iróniája, hogy az egykor utcán érő Bowen ma már milliomossá vált – hiszen macskájáról írt könyve az eladási listák élén szerepelt.

Vérmacska (Simon Tamás)

Alfium: a hülyeség kémiai reakcióba lépett egy macskával és rászabadult a világra. Simon Tamás némi alkoholért vásárolta meg egy vidéki kocsmában azt a zacskóba rakott kismacskát, aki aztán az otthonát uraló kandúrrá nőtte ki magát. A Vérmacska Alfi, az ezüstcirmos cica naplója, pontosabban beszámolója arról, ő hogyan látja azt a világot, amit hamarosan leigáz majd.

A korábbi könyvekkel ellentétben Simon Tamás szövege minden, csak nem negédes! Ha bírod a kissé obszcén, de mégis igényes humort, akkor Alfi sztorijait is imádni fogod – a legjobb, hogy a folyamatos beszólogatások között azért végig érződik: ez a srác meg a macskája ölre is mennének egymásért. De néha egymással is.

A dalai láma macskája (David Michie)

Azzal valószínűleg sokan egyetértenek, hogy ha a macskáknak lenne vallásuk, buddhisták lehetnének. David Michie könyve egy macska szemszögéből mesél a buddhizmusról, illetve a vallásnak azon aspektusáról, amit mi, a mindennapi életben is tapasztalhatunk vagy gyakorolhatunk.

A kicsit lusta, kicsit önző és kicsit pimasz, de mégis imádni való cicát a szinte biztos haláltól maga őszentsége, a Dalai Láma menti meg, ennek köszönhetően lesz belső rálátása a láma mindennapjaira, és a tibeti szerzetesek világára. Azon túl, hogy a könyv humoros és szívmelengető, érdekes dolgokat is megtudhatsz belőle egy nyugaton kevéssé ismert vallás kultúrájáról.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást