Akár a kávézás, akár az energiaital-fogyasztás kerül szóba, nagyon sok az ellentétes vélemény. Sokan el sem tudják képzelni, hogyan lehet túlélni a napot egy finom élénkítő ital nélkül, mások viszont az ízüket és a nekik tulajdonított hatást sem szeretik igazán. Pedig a koffeinnek csak a híre a rossz, egyre több tanulmány igazolja ugyanis, hogy a szervezetre valójában kedvezően hat!
2/4 Koffeinnel a betegségek ellen
Egyre több bizonyíték szól amellett, hogy a kávéfogyasztás védő hatású lehet a kettes típusú cukorbetegség kialakulása ellen. Bár a pontos hatásmechanizmus ismertetése egyelőre várat magára, az eddigi eredmények mégis kecsegtetőnek tűnnek.
Hasonlóan biztató a helyzet az időskori demencia megelőzése kapcsán is, mivel a koffein segíthet fenntartani a kognitív funkciókat az öregedésben, így késleltetheti, vagy akár meg is akadályozhatja az olyan betegségek kialakulását, mint például az Alzheimer-kór.
Sőt, egy kutatás nemrég azt is kiderítette, hogy a rendszeres kávéfogyasztók között 80 százalékkal kisebb a Parkinson-kór előfordulási aránya, mint a nem kávézók körében. Napi két csésze kávé elfogyasztásával pedig 25 százalékkal csökkenthető a vastagbélrák, 80 százalékkal a májzsugor és majdnem felével az epekő kialakulásának kockázata.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!