Egészséges-e a szénsavas víz? Ezt mondja az orvos és a fogorvos

Egészséges-e a szénsavas víz? Ezt mondja az orvos és a fogorvos

Címlap / Életmód / Egészség / Egészséges-e a szénsavas víz? Ezt mondja az orvos és a fogorvos

A nyári forróságban néha nagyon jól tud esni a torkunkat csiklandozó, szénsavas ásványvíz, és ma már ezekből is lehet kapni mindenféle édesített vagy ízesített változatot. De vajon mennyire bölcs dolog ezek mellett tenni le a voksunkat, amikor a szomjunkat szeretnénk enyhíteni?

A szénsavas víz ivása éppúgy segít elérni napi hidratálási céljait, mint a sima víz” – mondja Dana Ellis Hunnes, PhD, MPH, RD, az UCLA Medical Center vezető dietetikusa és a 2022-es Túlélés receptje című könyv szerzője.

Ennek ellenére egyes szakértők megjegyzik, hogy a savasodási folyamat a pezsgő vizeket kissé savasabbá teszi, mint a normál ivóvíz. Elméletileg ez a savasság demineralizálhatja a fogakat, hozzájárulva a fogszuvasodáshoz. De ez a kockázat minimális – magyarázza James E. Galati, a DDS, a New York Állami Fogászati ​​Egyesület (NYSDA) új elnöke:

„A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy bár a szénsavas víz valamivel savasabb, mint a közönséges víz, körülbelül ugyanolyan hatással van a fogzománcra”

– mondja.

Ami a kapcsolódó mítoszt illeti: nincs bizonyíték arra, hogy a szénsavas víz gyengítené a csontjainkat. A szódavízben lévő szén-dioxid ugyanakkor puffadást, gázt vagy gyomorégést okozhat. Az Alimentary Pharmacology & Therapeutics-ban megjelent kutatások szerint azonban ezek a hatások átmenetiek, és a szénsavas italok nem rontják az olyan állapotokat, mint a savas reflux.

Általában a szakértők azt mondják, hogy a szódavíz lassú és mértékletes fogyasztása segít korlátozni az esetleges kellemetlenségeket, sőt egyes kutatások azt is sugallják, hogy a szénsavas ital segíthet az emésztésben. A hasi puffadást segít meggátolni az is, ha nem szívószállal iszod a szénsavas vizet.

AntoniaLorenzo/istockphoto.com

Milyen szénsavas vizet válasszunk?

Bár kevés hátránya van a szódavíz ivásának, fontos átolvasni a címkét. A szakértő azt tanácsolja, hogy ügyelj a cukrokra és más adalékanyagokra, mivel ezek az összetevők az ízesített vizeket kevésbé egészséges alternatívává teszik.

Az egyik megoldás az, hogy otthon készítesz saját szénsavas vizet. Először is, sok szódakészítő lehetővé teszi a szénsavasodási szint testreszabását, így szabályozhatod a víz savasságát és szénsavasságát. A saját készítés azt is jelenti, hogy könnyebben kerülheted el az olyan adalékanyagokat, mint az aromák vagy a színezékek. És – mondja Hunnes – a házi készítésű szódavizet néhány csepp teljesen természetes gyümölcslével is feldobhatod.

Annak ellenére, hogy a szénsavas víz valószínűleg nem károsítja a fogaidat, otthoni elkészítése akár extra védelmet is nyújthat neki. „A legtöbb csapvíz fluoridot is tartalmaz” – magyarázza Hunnes, míg a bolti palackozott vizek, legyenek szénsavasak vagy szénsavmentesek, gyakran nem tartalmazzák ezt a zománcot erősítő ásványi anyagot.

És ami szintén nem meglepő: a kezdeti befektetés után hosszú távon sokkal olcsóbb a saját szódavíz készítése.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást