Dekor / Háztartás / Otthon

Hulladéktárolás a konyhában: higiénikus és praktikus megoldások

Hulladéktárolás a konyhában: higiénikus és praktikus megoldások

Erre a megoldásra születtek meg a különféle beépíthető, modernizált szemetesek, amik nem csupán végtelenül praktikusak, még a higiéniáról is gondoskodnak.

Kihúzható rekeszek

A szemetesnek egy modern konyhában gyakorlatilag csak láthatatlan formában lehet helye – ennek megfelelően a legtöbb hulladéktárolót beépítik a tervezők. Nagyon praktikus megoldásnak bizonyulnak a kihúzható tárolók, amikben a rekeszek éppen úgy válnak elérhetővé, mint a fiókok tartalmai: ennek köszönhetően érintésmentes lehet a hulladék kidobása, ami fontos szempont a konyhai higiéniát tekintve. Némileg újdonságnak bizonyul, hogy a kihúzható rekeszekhez tartozik egy-egy extra fiók, tartó is. Ezek a kisebb tárolók arra szolgálnak, hogy a szemetes közelében használatos eszközök mindig kéznél legyenek. Ide kerülhet a tartalék szemeteszsák, a törlőrongy, de a papírtörlő és az illatosító is.

Szelektív gyűjtők

Manapság már alapvető, hogy a modern háztartásokban szelektíven gyűjtjük a szemetet, ám nem praktikus, ha lépten-nyomon el kell hagynunk a helyiséget azért, hogy a szétválogatott hulladékot a megfelelő tárolókba tegyük. Ezt a problémát felismerve születtek meg az osztott szemetesek. Ugyanúgy működnek, ahogy a már megszokottnak számító, kihúzható változatok, ám szelektív tárolás esetén nem egy, hanem legalább kettő-három rekesz bukkan elő a szekrényből. Annak megfelelően, milyen alapelvek mentén gyűjtitek a háztartási hulladékot, saját magatoknak feloszthatjátok a tárolási alapelveket, és csoportosíthatjátok a szelektív szemetet.

Hol legyen a hulladékgyűjtő?

A konyhai szemetest érdemes könnyedén elérhető helyre építtetni, lehetőleg az előkészítő pult és a mosogató közvetlen közelébe. Nem kell aggódni a higiénia miatt a zárt rendszereknek köszönhetően: gyakran nem csupán a szekrény gondoskodik a szemetes elzárásáról, az ajtó nyitásával, csukásával sokszor egy fedő is rákerül – vagy mechanikusan rátehető – a kuka tetejére. 

Oldalak: 1 2

1 hozzászólás

  • Sziklai Szabolcsné
    2020.10.17., 19:16

    Hát,ha majd a konyhám akkora négyzetméter lesz, mint most az egész lakásunk, nekünk is lesz ilyen4

    Válasz

Írj egy hozzászólást