5 személyiségbeli változás, amivel csak jót teszel magadnak

5 személyiségbeli változás, amivel csak jót teszel magadnak

Címlap / Életmód / Egészség / 5 személyiségbeli változás, amivel csak jót teszel magadnak

Mindenki rendelkezik egy alap személyiséggel, ami ellen felesleges küzdeni, hiszen ezt kaptuk és ettől lesz mindenki más és egyedi. Viszont vannak olyan tulajdonságok, melyeket életünk során veszünk fel, vagy éppen adunk le. Van, ami károsítja személyiségünket, de vannak olyanok is, melyek kifejezetten fejlődésünket szolgálják. Mi most ezeket szeretnénk nektek bemutatni.

Türelem, rózsát terem!

A türelem az egyik legfontosabb emberi tulajdonságunk, amit mindenkinek fejleszteni kellene.

Jellemző, hogy mindent azonnal akarunk és nem is nagyon fogadjuk el, ha a dolgok mégsem úgy alakulnak, ahogyan azt mi elképzeltük. Pedig nagyon sok mindenen lehetne változtatni pozitív irányba, ha kicsit mindenki türelmesebb lenne. Munkában, párkapcsolatban, barátságban, de akár a közértben, bankban, vagy moziban is kellemesebb hatások érnének, ha türelmet gyakorolnánk.

Bár nem egyszerű magunkra erőltetni, hogy ne akarjunk valamit azonnal, mégis érdemes egy próbát tenned, mert saját magadon tapasztalhatod, hogy mennyivel másabb lesz az életed.

Csak őszintén!

Talán úgy gondolod, hogy ez nagyon alap, viszont mi mégsem ezt tapasztaljuk a világban. De mit is jelent igazán az, hogy őszintének lenni? Nyilván mindenkinek mást, viszont te például beleszámítod az őszinteségbe a napi apró füllentéseket? Mikor valaki felhív, megkérdezi, hogy merre vagy, mert már tíz perce késel valahonnan és vajon ilyenkor mit mondasz? A szokásos “mindjárt ott vagyok” szöveget, vagy bevallod, hogy igaziból fogalmad sincs,  mikor érsz oda a helyszínre.

A legtöbb ember a konfliktusok elkerülése érdekében az előbbi opciót választaná, de vajon melyik a célravezetőbb? Ha ezt sokszor bejátszod, akkor valószínű, hogy egy idő után nem sokat fognak adni a szavadra, ráadásul felteszik maguknak a kérdést, hogy akkor még mi mindenben füllenthettél nekik. És látod, nem nagy hazugságokról beszélünk…

A kedvesség menő!

Sokan nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a kedvességnek, pedig kellene! Ugyanis egy jó szó, vagy kedves mosoly kapukat tud megnyitni előtted. Szeretném egyik szemléletes példámat megosztani veled. Nemrég az önkormányzatra kellett mennem és láttam magam előtt a végtelen sort. Az egész délelőttömet ott töltöttem, így végig hallgathattam a többi ember sóhajtozását (mintha ettől gyorsabban haladnánk), órájukra nézegetést és persze nézhettem a savanyú tekintetüket. Ne érts félre, én sem mosolyogva ültem ott, viszont mivel tudtam, hogy még bőven van időm, lekötöttem magam.

Viszont nagyon rossz érzés volt hallani, hogy az emberek 90%-a az ügyintéző hölgyön tölti ki mérgét, aki nyilván nem tehet arról, hogy egyedül kell megbirkózni ennyi feladattal. Mire sorra kerültem, már láttam az arcán a fáradtságot és rosszkedvet, ezért megpróbáltam mindent beleadva jófej lenni. Nyilván nekem sem megy ez mindig könnyen, de láttam rajta, hogy egyre jobb kedve lesz és ettől nekem is az lett. Tök jól elbeszélgettünk, míg ő intézte az iratokat és tíz perc alatt elmesélte nekem az egész életét. Lehet, hogy csak ennyire volt szüksége, én pedig pont olyan állapotban voltam, hogy tudtam neki adni valami jót.

Ne ítélkezz!

Olyan könnyű ezt mondani, viszont annyira nehéz a gyakorlatba is átültetni. Főként azért, mert mindenről van véleményünk és abban a pillanatban, ahogy az agyunk feldolgozta az információt, máris véleményt alkotunk valamiről.

Ez persze ugyanúgy lehet jó is, de sokszor inkább az ellenkezőjét tapasztalhatjuk. Az ítélkezés egyet jelent azzal, hogy megtagadod az elfogadást és így garantáljuk, hogy nem fogod a dolgokat valódi szépségükben látni.

Mi a megoldás? Próbálj mindenre úgy tekinteni, hogy esélyt adsz neki. Ez lehet egy konkrét személy, egy program, vagy csak egy új íz a fagyi palettán. A lényeg, hogy ne dönts el előre dolgokat. 

Önbizalmat magadnak!!!

Nem baj, ha nincs még kellő önbizalmad, kezdetben az is elég, ha csak eljátszod, hogy van. Idővel majd megjelenik a valódi magabiztosság is mellé. De a lényeg az, hogy mindenképpen legyen egy magabiztos kiállásod, mert sajnos különben láthatatlan maradsz.

Biztosak vagyunk benne, hogy rengeteg minden lapul benned, de ezt ne tartogasd magadnak! Mutasd meg a világnak,  ha különc vagy és ne törődj mások véleményével. Hidd el, hogy értékes, jó ember vagy és viselkedj is úgy!

Ha rendelkezel önbizalommal, akkor bátran kijelenthetjük, hogy megállíthatatlan leszel.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást