Mondd meg, milyen vagy, és mi megmutatjuk, hogyan kezeled a pénzügyeidet 

Mondd meg, milyen vagy, és mi megmutatjuk, hogyan kezeled a pénzügyeidet 

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Mondd meg, milyen vagy, és mi megmutatjuk, hogyan kezeled a pénzügyeidet 

Érdekes összefüggéseket tártak fel a pénzügyek és a személyiség között

Még mielőtt továbbmegyünk, gondold végig, te vajon melyik csoportba tartozhatsz? Azok közé, akikkel szívesen lógnak együtt mások, vagy inkább azok közé, akiknek kerülik a társaságát? Kellemes, kedves embernek gondolnak a körülötted élők, vagy szerinted inkább negatívan vélekednek rólad? Lelkiismeretes, nyitott vagy, esetleg ennek éppen az ellenkezője igaz rád? A szakértők csaknem 2500 résztvevőt kérdeztek meg arra vonatkozóan, milyennek tartják magukat. Olyan tulajdonságokat vizsgáltak, mint a kedvesség, lelkiismeretesség, nyitottság, vagy éppen extraverzió. Tanulmányozták azt is, mennyire ambiciózusak az emberek, illetve mennyire gondolnak a megtakarításaikra. Ezt követően a megtakarítási célokat összehasonlították a személyiségjegyekkel. 

Mi lett az eredmény? A legtöbbet – nem túl meglepő módon – a leggazdagabbak tették félre, de találtak összefüggéseket a személyiségjegyek és a megtakarítások tekintetében is. 

Az eredményekből az derült ki, hogy azok, akik a legkellemesebb társaság közé tartoztak, a legkisebb eséllyel tudtak spórolni. Azonban mielőtt leszűrnéd a következtetést, hogy érdemes gonosznak lenni másokkal, tegyük hozzá, hogy a kedves emberek sokkal jobban tervezték a jövőjüket és motiváltabbak voltak arra vonatkozóan, hogy megtakarítást halmozzanak fel. Ezzel szinte kompenzálták egyéb lemaradásaikat.

Igor Korzh/pexels.com

Akkor mégis kik tudtak több pénzt megtakarítani?

A felmérés alapján a vizsgált személyek a jövedelmüknek olyan kis százalékát tudják csak félretenni aktuálisan, ami közel két évtizede példátlannak minősíthető. Ez persze nem túl meglepő, de érdekes megvizsgálni, kik azok, akik még ilyen körülmények mellett is tudnak spórolni – személyiségvonásaik alapján. Úgy tűnik, azok járnak sikerrel, akik áldozatokat hoznak jövőjük érdekében, tehát motivált beállítottságúnak tekinthetőek (igen, ők voltak a kedves emberek).

Ez az a közös nevező, ami függetlenek bizonyult a gazdagok és a szegények között egyaránt, tehát a spórolás arányát tekintve nem volt mérvadó, hogy az illető milyen anyagi háttérrel rendelkezik. 

Kiderült az is, hogy ha ezt a motivációt gyarapítják a résztvevőkben, akkor elkezdenek többet spórolni. Azok, akik rendszeresen olyan e-maileket kaptak, melyekben ösztönözték őket a megtakarításokra, 3,57-szer nagyobb valószínűséggel kezdtek félretenni. Ehhez viszont az kellett, hogy célzott tanácsokat kapjanak, mégpedig személyiségüknek megfelelően. A legkedvesebb embereket pl. arra motiválták, hogy szeretteik védelme érdekében takarítsanak meg többet. Ez olyan eszközzé tette a résztvevők szemében a pénzt, amelynek köszönhetően pont azokért tehettek a legtöbbet, akiket a legjobban szeretnek. 

Egy másik kísérlet is azt támasztotta alá, hogy akkor spóroljuk a legtöbbet, ha a személyiségünknek megfelelően, célzott tanácsokat kapunk a megtakarításaink tekintetében. Szóval úgy fest, sokkal fontosabb tisztába kerülnünk azzal, milyen tulajdonságaink dominálnak, ha a mai bizonytalan anyagi helyzetben is szeretnénk gyarapítani megtakarításainkat. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást