A szakítástól a megújulásig ezeken a fázisokon át vezet a lelki út

A szakítástól a megújulásig ezeken a fázisokon át vezet a lelki út

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / A szakítástól a megújulásig ezeken a fázisokon át vezet a lelki út

Ha egy másik embert közel engedsz magadhoz, bizalmadba fogadsz és valamiért megtörik a kapcsolat, az nagyon tud fájni. A kialakult hűség és elfogadás kellemes élménye után az érzelmi elszakadás komoly lelki terhet jelent. Újra kell építeni magadat. Ezeket a dolgokat sajnos nem lehet átugrani, meg kell élni az elválás után.

Az érzelmi leválásnak és a megújulásnak vannak fázisai, amik elkerülhetetlenek.

Kiborulás

Idegölő, rettenetesen szomorú, néha talán őrjítő is tud lenni a felismerés, hogy tönkrement a kapcsolatod. Az első és legelemibb reakció, hogy kiakadsz, akár őrjöngsz is.

Előfordult már veled is, hogy azon kaptad magad, hogy kétségbeesésedben, kiborulásodban irracionális, értelmetlen dolgokat csinálsz? Ezt csak később fogja fel az ember, amikor már érzelmileg eltávolodott a felismerés és a szakítás első periódusától.

Nem tehetsz róla, ha nem viselkedsz higgadtan, ezek ösztönös reakciók. Meg kell őket élni, mert a leválás folyamatához szervesen hozzátartozik a kiakadás is.

Ha igazán értékes volt egy kapcsolat, akkor lehetetlen sérülések nélkül kisétálni belőle. A szakító félnek és az elhagyott félnek is nehéz. Ez pedig dühvel, szócsatákkal és sok sírással is jár.

Emlékek fájdalmas felidézése

Ha megvolt a nagy kiborulás, kidühöngted magad, összeállt benned a kép, hogy sajnos a dolog visszacsinálhatatlan, akkor újabb lelki fázishoz érkeztél. 

Nézegeted a közös képeket, nosztalgiázol, arra gondolsz, amikor még minden szép volt és reményteljes. Könnyen előfordul ilyenkor, hogy a múltbeli sok boldog perc és kaland elfeledteti veled a szakítás miatti fájdalmat és mondjuk újra fellelkesedsz, hogy visszacsinálhatnátok a dolgot.

Az újbóli összejövés vágya is természetes dolog. Hidd el, akiknek újra találkoznia kell, azok fognak is. 

 

Bizonytalanság

Ebben a fázisban olyan, mintha rád szakadna az egyedüllét terhe.

Ilyen kérdések merülhetnek fel benned: Képes leszek újra bízni valakiben? Van olyan ember, aki elfeledteti velem a csalódást? Képes leszek egyedül is megállni a lábamon?

Nehéz lehet ilyenkor elfogadni a tényt, de a bizonytalanságnak is megvan a maga haszna. Elkezded felkutatni az erőforrásaidat és meglepődsz, mennyi mindenre képes vagy egyedül is.

 

A kapcsolat újraértelmezése

Ebben a fázisban már nem a döbbenet és a sokkoló szomorúság dominál, hanem tudod utólag értelmezni a kapcsolatot. Tisztábban látsz, mersz szembenézni az igazsággal.

Ki mered kutatni a múltból, hogy hol romlott meg a viszony, mit kellett volna már hamarabb észrevenned, esetleg voltak-e vészjósló jelek. 

Ha kikeresed magadban a szakításhoz vezető okokat, tanulhatsz belőlük. Összeszedheted, összeírhatod, milyen kompromisszumokat nem akarsz kötni a jövőben. 

Megújulás

A nagy szomorúságok után a derű időszaka következik. Megtisztulsz, fellélegzel, sokat tanulsz egy szétválásból magadról és a kapcsolatokról is. Ha magad mögött tudod már azt a sok érzelmi hullámvölgyet, ami a leválással jár, akkor újra erőre kapsz.

Észreveszed az új lehetőségeket, magadban is felfedezel újabb pozitív vonásokat. 

A megújulás öröme belendít téged, nyitottá válsz új élmények megélésére.

 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást