Hány nap alatt leszel túl az exeden, ha nem maradtok kontaktban?

Hány nap alatt leszel túl az exeden, ha nem maradtok kontaktban?

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Hány nap alatt leszel túl az exeden, ha nem maradtok kontaktban?

Átestél egy szakításon. Szenvedsz, mint a kutya, nem bírsz másra gondolni, úgy érzed, hogy összeroppansz a fájdalom súlya alatt. Nem látod a kiutat, azt sem, hogy mikor lesz vége a szenvedésnek, egyszerűen egy végeláthatatlan agóniának tűnik az egész. Ne aggódj, nem vagy egyedül – mindenki ilyen drámaian éli meg a szakítást, hiszen mégiscsak egy olyan embertől kell megválnod, akit jobb esetben valaha nagyon szerettél, rosszabb esetben még mindig imádsz.

Szakértők szerint 30 napig minden kontaktot meg kell szüntetned az exeddel, hogy túllehess rajta

Az agyad kémiai reakciói sem túl kellemesek a hirtelen sokkra, úgyhogy tényleg nem a te hibád, ha rosszul viseled a szakítást.

Több kutatás bizonyította már be, hogy egy szakítás nagyjából olyan hatást vált ki a szervezetedben, mintha egy függőségből próbálnál kigyógyulni.

Ugyanolyan nehéz dolgod lesz, mint akkor, ha a dohányzásról szoknál le, vagy a droghasználatot akarnád lerázni magadról.

Mégis, tudományos szempontból viszonylag bombabiztos tipp az, hogy 30 napig minden kontaktot meg kell szakítani az exszel ahhoz, hogy nekikezdhess a gyógyulásnak – bár hosszúnak tűnhet, pszichológiai és kémiai szempontból ez már elég idő arra, hogy egy kicsit eltávolítsd magad a helyzettől.

A szervezeted ugyanis, ha szerelmes vagy, egy dopamin nevű boldogsághormont termel. Ez a fránya dopamin az oka annak, hogy olyan cudarul érzed magad a szakítás után: ha nem jut eléghez belőle a tested, elvonási tüneteid lesznek, ami kicsit sem kellemes érzés.

És ahogyan a függőségekkel az lenni szokott, mindent megadnál, hogy egy kicsit csökkentsd a dopaminhiányodat, ami azt jelenti, hogy szíved szerint keresnéd az exedet, nézegetnéd a képeit, vagy bárhogyan kapcsolatba lépnél vele.

De – szintén a függőségekből kiindulva – teljesen megtisztulni csak akkor fogsz tudni, ha abszolút „leteszed a szert”, vagyis nem kontaktálsz a másikkal legalább 30 napig.

Kutatók szerint ez már olyan hosszú idő, ami alatt a dopaminhiányod csökken, és tisztább fejjel tudod újraértelmezni a helyzetet.

Ha még ezután is hiányzik a másik, lehet, hogy érdemes egy kört futnod a kapcsolat megmentéséért, hátha ő is így érzi magát – ha viszont nem, könnyebben fogod elengedni, hiszen az elmúlt 30 nap alatt már megtanultad, hogy nem része a mindennapjaidnak. Ezután sem lesz könnyű, de ez a hiátus segít abban, hogy könnyebben birkózz meg a helyzettel.

Kép forrása: Rawpixel/Depositphotos.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást