Szakértők elmondták, mi játszódik le a testedben, amikor felszedsz pár plusz kilót

Szakértők elmondták, mi játszódik le a testedben, amikor felszedsz pár plusz kilót

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Szakértők elmondták, mi játszódik le a testedben, amikor felszedsz pár plusz kilót

Ártalmatlannak tűnhet, ha egy év alatt felszalad rád pár kiló, de amikor azon kapod magad, hogy már többet is híztál, mint kellene, annak lehetnek kellemetlen következményei. Szakértők elmondták, mi az a néhány dolog, ami lejátszódik a testedben, ha többet mutat a mérleg, mint az ideális lenne.

Az ízlelés megváltozik

Azt hinnénk, aki többet eszik a kelleténél, az isteni ízek miatt teszi. Azonban a valóság nem egészen ennek felel meg.

Ugyanis amikor felszalad ránk pár kiló, és a súlyunk már többet nyom, mint az ideális volna, az az ízlelésre is hatással van, és 25%-kal csökkenti az ízlelőbimbók erejét.

Szakértők úgy vélik, részben ez lehet az oka annak, hogy valaki egyre többet eszik, amikor a súlya megemelkedik.

Próbálja ismét azokat az ízeket érezni, mint korábban, de mindegy, mennyit és mit eszik, nem sikerül neki.

Gyakoribbá váló fejfájások

Kutatások szerint a migrének is gyakrabban jelentkeznek azoknál, akik némi túlsúllyal küzdenek.

Noha önmagukban a plusz kilók nem váltják ki az erőteljes fejfájásokat, de szakértők megállapították, hogy ez is egy jelentős faktor a migrének jelentkezésében.

Ha te is sokszor küzdesz ezzel a problémával, noha nincs különösebb oka, és a vízfogyasztásra is figyelsz, lehet, hogy a súlyod az oka.

Depresszió és súlygyarapodás

Van összefüggés a depresszió és a súly alakulása között.

Egy korábbi felmérés során kiderítették, hogy azoknál, akikre felszalad némi plusz kiló, 55%-kal nagyobb eséllyel jelentkezhet depresszió, szemben például azokkal, akik gyakran mozognak.

Ez pedig különösen jelentős a nők között, ők ugyanis sokkal jobban a szívükre veszik azt, ha elégedetlenek az alakjukkal.

D-vitamin csökkenés

A súlygyarapodás során csökkenni kezd a D-vitamin szintje a testedben, ez viszont nagyon fontos szerepet tölt be a kálcium felszívásában, a csontok növekedésében, valamint a depresszió kialakulása ellen is hatékony.

Ezért előbb-utóbb például különféle izomfájdalmakat tapasztalhatsz ennek hiánya miatt, de kutatók megállapították már, hogy hosszú távon daganatos elváltozásokban, asztma és cukorbetegség kialakulásában is szerepet játszik.

Noha sok esetben a napfény és az étkezés segít pótolni ezt, ha nem töltesz elég időt nyáron a szabadban, érdemes volna D-vitamint szedned.

Jelentkezik a horkolás

Amikor felszaladnak rád a kilók, az nem csak bizonyos testrészeken mutatkozik meg.

Könnyen lehet, hogy előbb-utóbb azt veszed észre, hogy éjjelente egyre többet horkolsz, ugyanis a nyak és a torok részén is változások zajlanak le.

Ez még akkor is megtörténhet, ha egyébként korábban sosem volt jellemző rád a horkolás.

Reggel viszont a nehezebb légzés miatt fejfájást, torokfájást is érezhetsz, arról nem is beszélve, hogy tanulmányok szerint ez nappali fáradtságérzetet, érzékszervi tompulást, sőt, akár magasabb vérnyomást is okozhat.

Mi váltja ki a hízást?

A hízásnak több oka is van, az alapvető indokokkal pedig valószínűleg te is tisztában vagy.

A túlzásba vitt étkezés, nem megfelelő étrend és a mozgáshiány egyaránt nagy szerepet játszik ebben, ám más okai is lehetnek annak, hogy meghíztál, és nehezen fogysz le.

Hormonális problémák, gyógyszerek mellékhatása, valamint pajzsmirigy gondok is okozhatják azt, hogy felszaladtak rád a kilók, ezért egy alapos kivizsgálást fontos lenne beiktatnod az életedbe.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást