Egészség / Életmód / Lélek

Így szabadulhatsz meg a szorongástól gyógyszerek nélkül

Így szabadulhatsz meg a szorongástól gyógyszerek nélkül

A szorongás sokféle formát ölthet, és komoly fizikai megterhelést jelenthet a szervezetünk számára. Bár súlyosabb esetekben elkerülhetetlen lehet valamilyen gyógyszeres kezelés alkalmazása, a mindennapokban gyakran előforduló szorongásos tünetek enyhítéséhez nem kell azonnal a tablettákhoz nyúlnod! A különböző meditációs technikáktól kezdve az étkezéseken át egészen a nyugtató teákig számtalan természetes módszer létezik, mely javíthat a hangulatodon.

Mozogj!

Köztudott, hogy a mozgás nem csupán a testünknek, de az elménknek is jót tesz. A rendszeres edzés pozitív hatással van az egészségünkre, az önbizalmunkra, és feltölti a szervezetet jó hangulatot elősegítő endorfinokkal.

A szorongással kapcsolatban az egyik leghatékonyabb mozgásfajta minden kétséget kizáróan a jóga, mely a testet és az elmét egyaránt megszabadítja a feszültségtől.

A Journal of Psychopharmacology című tudományos szaklapban megjelent kutatás szerint a mozgás következtében megemelkedő testhőmérséklet megváltoztatja a kognitív funkciókat és a hangulatot szabályozó idegpályákat, ami segíthet enyhítheti a szorongást és a stresszt.

Egy jó csésze tea

Egy csésze kamillatea a lehető legjobb orvosság az idegességre! A kamillában található bizonyos vegyületek ugyanazon agyi receptorokra hatnak, mint a Valium nevű nyugtató.

A Pennsylvania Egyetem kutatói azt állapították meg, hogy azok a szorongásos betegséggel küzdő páciensek, akik kamillát tartalmazó kiegészítőket szedtek nyolc héten keresztül, jelentős állapotjavulást mutattak, összehasonlítva azokkal a betegekkel, akik csupán placebot kaptak a kezelési idő alatt. Hasonló a helyzet a zöld teával is. A zöld teában lévő L-theanine nevű aminosav segíthet megfékezni az emelkedő pulzusszámot, csökkentheti a vérnyomást és enyhítheti a szorongást.

Lélegezz!

A légzőgyakorlatok jelentik a legegyszerűbb és legolcsóbb módját a szorongás feloldásának. A hatásuk szinte azonnal érezhető, emellett pedig bárhol és bármikor alkalmazhatod őket, ha úgy érzed, elfog a pánik.

A jógában pranayama légzésnek nevezett technika az egyenletes, és kontrollált légzés folyamata, mely a módszer hívői szerint segít csökkenteni a vérnyomást, fejleszti a koncentrációs képességünket, és csökkenti a feszültséget a testünkben.


Ezt olvastad már? Az 5 tibeti rítus – Végezd el minden nap, és élvezd jótékony hatásait!


Egyél valamit!

A szorongásos roham gyakran annak köszönhető, hogy leesik a vércukorszintünk. A legjobb, amit ilyenkor tehetsz, ha magadhoz veszel valamilyen harapnivalót! Egy marék dió, néhány kocka étcsokoládé és egy csésze tea nagyszerű megoldás lehet ilyenkor.

Hosszú távon valószínűleg a megfelelő étkezési szokásokban kell keresned a szorongásos problémák megoldását! Fogyassz minél több növényi alapú táplálékot gondosan válogatott húsokkal, hallal és leveles zöldséggel! Soha ne éheztesd magad, és mindig szánj időt a reggelire! A tökéletes reggeli egyik nélkülözhetetlen kiegészítője a tojás, mely kiváló B-vitamin forrás, így jó hatással van az agyműködésre.

Próbáld ki a meditációt!

A Mindfulness egy manapság rendkívül nagy népszerűségnek örvendő meditációs technika. Az eredetileg buddhista gyakorlatot ma már gyakorta alkalmazzák különböző terápiák során is.

A Mindfulnesst legjobban talán a „tudatos jelenlét” kifejezéssel lehetne lefordítani. A lényege, hogy a meditáció során kizárólag a jelenre koncentrálunk, miközben nem értékeljük vagy minősítjük azt sehogysem.

Segítségével enyhíthető a szorongás, a depresszió és a stressz is. A meditáció kiváló eszköz lehet arra, hogy figyelmedet eltereld a negatív gondolatokról, és kizárólag a pillanat adta örömökre koncentrálj!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást