Ausztráliában szabadságot kapnak a menstruáló nők

Ausztráliában szabadságot kapnak a menstruáló nők

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Ausztráliában szabadságot kapnak a menstruáló nők

Ha széles körben bevezetik, a menstruáló nők, transznemű és nem bináris munkások sokat nyerhetnek. Közvetlen lehetőségük lesznek a pihenésre, amikor a legnagyobb szükségük van rá, boldogabbak és produktívabbak lesznek a munkájukban, és könnyebben maradhatnak munkaerőpiacon.

Mégis, amióta a menstruációs szabadság bekerült a globális korszellembe, néhány kritikusa azzal érvelt, hogy a juttatás igazságtalan, vagy hogy tovább stigmatizálhatja a menstruáló embereket. Szóval mi lehet az igazság? A menstruációs szabadság segít vagy hátráltatja a munkavállalókat, akik úgy érzik, hogy szükségük van a szabadságra?

A menstruációval kapcsolatos tünetek személyenként változnak. Míg egyes nők minden gond nélkül mennek végig a havi ciklusukon, mások – különösen az olyan betegségekben szenvedők, mint az endometriózis vagy a menstruáció előtti diszfóriazavar (PMDD) – számos megterhelő mellékhatást tapasztalnak. Ezek gyakran magukban foglalják a görcsöket, a hátfájást és a migrént. Ezeket a kutatók a reproduktív korú nők fájdalmának leggyakoribb okaként emlegetik.

Natalya Tromfichuk/istockphoto.com

Tabu a munkahelyen

A legtöbb nő mindenesetre megpróbál túllépni ezen és dolgozni megy. Ennek gyakran az az oka, hogy vonakodnak felfedni feletteseiknek a menstruációval kapcsolatos tüneteket. Attól tartanak ugyanis, hogy gyengének vagy munkájuk elvégzésére képtelennek tekintik őket – mondja Gabrielle Golding, a dél-ausztráliai adelaide-i jogi kar egyik vezető oktatója a BBC-nek.

Az ausztráliai Melbourne-ben székelő Victorian Women’s Trust és Circle In HR-szoftver-szolgáltató 2021-ben felmérést készítettt a témában. A kutatás eredményei azt mutatták, hogy a 700 résztvevő 70%-a nem érzi jól magát, ha arról kell beszélnie a vezetőivel, hogyan tudná kezelni a menopauza tüneteit (ami például rendszertelen, de erőteljes menstruációt is magába foglalhat). 83%-uk azt mondta, hogy ez negatívan befolyásolná a munkáját. Ez pedig a „menstruációs szabadság rendszerének hiányában súlyosbodik” – teszi hozzá Golding – és súlyos következményekkel jár. Ezek gyakran arra késztetik a nőket, hogy figyelmen kívül hagyják testi és lelki egészségüket.

A fájdalom leküzdése a munkaadók számára is rossz hírt jelent, mivel ez a prezentáció fejenként átlagosan kilenc nap termelékenységkiesést okoz évente – derül ki a Radboud Egyetem 2019-es felméréséből, amelyben 32 748 Hollandiában élő nőt kérdeztek meg. A szerzők szerint ez munkahelyi problémává teszi a menstruációt.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást