5 súlyos közösségi média hiba, mellyel árthatsz a kapcsolataidnak

5 súlyos közösségi média hiba, mellyel árthatsz a kapcsolataidnak

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 5 súlyos közösségi média hiba, mellyel árthatsz a kapcsolataidnak

A közösségi média nem csak a munkánkra, a mindennapi életünkre, és szokásainkra volt hatással, de a kapcsolatainkat is megváltoztatta. De mint mindennek, úgy ennek is megvannak az előnyei, és a hátrányai.

A Facebook, az Instagram, és a Twitter nagyszerű eszközt jelentenek arra, hogy összehozzuk az embereket, ugyanakkor el is választhatnak minket, amennyiben nem tartjuk be a digitális etikett íratlan szabályait. Ha szeretnéd megőrizni a jó viszonyt ismerőseiddel, érdemes megfogadnod a most következő tanácsokat!

Mindig kérj engedélyt a fotókhoz

Bizonyos emberek különösen érzékenynek mutatkoznak, ha róluk készült fotókról van szó, ezért mindig kérj inkább engedélyt az ismerőseidtől, mielőtt felöltesz róluk egy képet a Facebookra, főleg, ha még be is taggeled az illetőt!

Nem vagyunk egyformák.

Talán te magad nem tartod nagy dolognak, ha valaki megoszt veled kapcsolatban egy előnytelen fotót az interneten, elképzelhető azonban, hogy a másik számára kellemetlenséget okozol ezzel, és akaratod ellenére is megsérted őt.

Manapság nem csak a barátaink és a családtagjaink látják azt, ami megjelenik az üzenőfalunkon, de a kollégáink és főnökeink is szemtanúi lehetnek a bejegyzéseknek, éppen ezért nem mindegy milyen képet közvetítünk magunkról ezeken az oldalakon!

Sose posztolj dühösen

Sose posztolj, vagy küldj üzeneteket a közösségi média oldalakon, ha éppen dühös vagy, mert egy ingerült bejegyzés később könnyen visszafelé sülhet el! Ha veszekedtél valakivel, vagy rossz napod van, várj, amíg lehiggadsz, és csak ezután írj le bármit is!

Bár a Facebookot, az Instagramot, és a Twittert a legtöbben azért használják, hogy megosszák érzéseiket, illetve különféle élményeiket a barátaikkal, semmi szükség arra, hogy minden ismerősöd előtt kiteregesd a szennyest! Egyrészt egy dühös bejegyzés kellemetlen képet festhet rólad, másrészt a legtöbb „Facebook barátnak” semmi köze ahhoz, hogy milyen munkahelyi vagy magánéleti válságon mész keresztül!

Természetesen nincs azzal semmi baj, ha kiírod magadból, ha éppen bánt valami, de mindig ügyelj arra, hogy megfelelő stílusban fogalmazd meg a gondolataidat!

Ne vidd túlzásba

A Facebook egy nyilvános felület, és nem a te saját személyes naplód.

Ezt érdemes szem előtt tartanod, mielőtt feltöltesz valamit az üzenőfaladra, mert nem feltétlenül örül mindenki annak, ha elárasztod a közösségi médiaoldalakat a gyermekedről, kiskutyádról, kismacskádról készült fotók tömegével.

Tartózkodj tehát az „oversharing-től”, vagyis túl sok személyes vagy semmitmondó információ megosztásától, mert nem csak a távolibb ismerősöknek okozhatsz kellemetlenséget ezzel, de a párodat, vagy a barátaidat is megbánthatod, ha olyan privát dolgot árulsz el magatokról, amit a másik nem szeretne közhírré tenni.

Ne feledkezz meg a személyes kapcsolattartásról

Bármennyi előnye legyen is a Facebooknak, vagy az Instagramnak, az vitathatatlan, hogy ezek az oldalak sosem helyettesíthetik a személyes kapcsolattartást! Teljesen más írott üzeneteken keresztül kommunikálni egymással, mint szemtől-szemben beszélgetni valakivel.

Utóbbi azért is fontos, mert ilyenkor nem csak néhány betűt, vagy fotót látunk magunk előtt, hanem a másik gesztusait, illetve arckifejezését is megfigyelhetjük társalgás közben. Ezáltal sokkal árnyaltabb és színesebb lesz a kommunikáció, továbbá segít elkerülni a félreértéseket.

Ne feledkezz meg tehát a személyes kapcsolattartásról, és amikor csak teheted, szakíts időt a barátaiddal, ismerőseiddel való találkozásra is!

Ne ferdítsd el az igazságot

Hazudni sosem tanácsos, az igazság ugyanis előbb vagy utóbb mindig felszínre kerül, és az ember könnyen kellemetlen helyzetben találhatja magát ismerősei előtt.

Nincs ez másképp a közösségi média esetében sem, ahol azonban a lebukás veszélye még nagyobb, mint a szemtől-szembeni beszélgetések során.

A nyilvános internetes hazugság ugyanis viszonylag sok embert érinthet (olyanokat is, akikre nem is gondolnánk), és mindig akad valaki, aki leleplezi a füllentésünket, legyen szó akár a tartózkodási helyünkről, a munkánkról, a családi állapotunkról, vagy a barátainkról.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást