Stresszgombóc vagy karácsonykor? Ezért utálják sokan a karácsonyt

Stresszgombóc vagy karácsonykor? Ezért utálják sokan a karácsonyt

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Stresszgombóc vagy karácsonykor? Ezért utálják sokan a karácsonyt

Az ünnepek mindenkiben érzelmi lavinát indítanak el. A karácsonyi dalokat dúdolgató, mézeskalácsot sütő, szeretteit átölelő embereken kívül viszont olyanok is léteznek, akik csupán ajándékvásárlási dömpingnek látják az egészet. Sőt, néhányan bőszen hangoztatják, mennyire gyűlölik az egész decembert: még az üzletek díszítésétől is kirázza őket a hideg.

Senki sem jár jól

Tény, hogy az érzelmeket mindenképpen érdemes megélni elfojtás helyett – a negatívakat is. A karácsonyról szóló személyes, telefonos és internetes sopánkodás azonban sokkal inkább felszínen fortyogó indulat, mintsem mélyről jövő késztetés. Ráadásul ez olyan szituációt teremt, ami igazából senkinek sem jó. Egyaránt mérgezi az „elkövetőt”, illetve annak környezetét.

Mert ha te magad tüntetsz a karácsony ellen, mégis mit vársz válaszként? Megerősítést. Hogy valaki azt mondja neked: igen, ezt a néhány napot a legjobb lenne átaludni, vagy egyszerűen eltörölni. Hogy valaki veled együtt fetrengjen a mocsárban, mert aki kihúzna belőle, csak a terhedre van. Amennyiben pedig valamelyik családtagod, barátod, ismerősöd zúdítja rád, mennyire gyűlöli a felhajtást, választhatsz: kelletlenül csatlakozol az álláspontjához, vagy ellentmondasz neki, vállalva a lehetséges konfliktust. Egyik sem túl hálás szerep, ugye?

Neked van vele bajod?

Akkor vegyél egy nagy levegőt, és ahelyett, hogy elképzelnéd, milyen érzés lenne letépni a szomszéd ablakára erősített égősort, esetleg lefejezni az erkélyére mászó műtélapót, gondolkodj egy kicsit magadon! A jeleneden, a múltadon. Miért utálod a karácsonyt? Nem muszáj rögtön megszeretned: elég, ha békésen elfogadod.

Minden ellenérzés mérgez, így egyre mélyebbre süllyedsz a gödörben. Ha hagyod, hogy egy dolog így elbánjon veled, más is könnyen felidegesíthet az életben. Egy merő stresszgombóc akarsz lenni, akit nemcsak fenyőfák, gyertyák és fülbemászó ünnepi muzsikák üldöznek, hanem a saját bensője is? Csak mert pontosan efelé haladsz, amennyiben nem veszel erőt magadon, hogy újraértékeld a hozzáállásodat.

Előfordulhat, hogy valamilyen múltbéli trauma miatt nem tudsz a szeretet három napjaként tekinteni a karácsonyra. Ha valaki bántott, vagy te bántottál, a legjobb, amit tehetsz, hogy megbocsátasz. Magadnak lesz a legnehezebb, de a legfelszabadítóbb is egyben. Ezt ne úgy képzeld el, mint egy egyik pillanatról a másikra bekövetkező katarzist: sokkal inkább hosszú, kitartó belső munka gyümölcse. És hihetetlenül büszke leszel magadra érte. Amennyiben csak a karácsony kereskedelmi mivolta ellen van kifogásod, a pénzt egyszerűen kiiktathatod: saját készítésű ajándékok, díszek és ételek is emelhetik a hangulatot.

Valaki más panaszkodik neked?

Létezik egy kommunikációs stratégia, ami hosszú távon mindig a legkifizetődőbb – bár olykor kifejezetten abszurdnak tűnik. Őszinteségnek hívják, biztosan hallottad már a nevét. Ha tehát egy illető közli veled, hogy a karácsony mennyire nem a szíve csücske, mondd meg neki: „elfogadom a véleményed, de attól én még úgy vélem, hogy…” Itt jöhet a lényeg. Persze, a szolidaritás nevében nem muszáj a legmeghittebb pillanatokba beavatni azt, aki szemlátomást még semmilyen pozitívumot nem tapasztalt az ünnepek alkalmával – de talán éppen ez lesz az az információ, amitől átáll „a napos oldalra”.

Úgy érzed, a beszélgetéssel képes vagy megtörni a jeget, s fokozatosan egyre kevesebb indulat rejlik a másik félben? Akkor megéri időt és energiát fektetned a rokoni vagy baráti viszonyotok építésébe. Ha viszont téged is csak lehúz a dolog, esetleg azon kapod magad, hogy a saját karácsony iránti lelkesedésed ugyancsak alábbhagy, sajnos érdemes agyalnod rajta: megéri-e az áldozatot ez a kapcsolat.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást