Így spórolhatsz ezreket havonta!

Így spórolhatsz ezreket havonta!

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Így spórolhatsz ezreket havonta!

Gazdasági válság ide vagy oda, mindig jól jön, ha sikerül megtakarítanunk pár forintot. Íme, néhány tipp, amely segíthet megkímélni a pénztárcád! Néha azt sem tudod hova ment el a fizetésed? Hogy ezt elkerüld, kezdj el tudatosabban élni, rendszerezd a kiadásait, így sokkal jobban át fogod látni, hogy mire és mennyit költöttél.

Étkezés

A legtöbbet talán az élelmiszereken lehet spórolni, ilyenkor ne csak a nagy bevásárlásra gondolj, hanem vedd számításba azt is, hogy mennyit költesz el például a munkahelyi büfében, vagy, hogy milyen sűrűn látogatod a csoki- és a kávéautomatát.  
Ha felhagysz ezekkel a szokásaiddal, egy év alatt több tízezer forintot takaríthatsz meg. Esténként készíts pár szendvicset, amit másnap reggeli gyanánt magaddal vihetsz, illetve a kávét és az ebédet is otthonról vidd. 

Tippek a vásárláshoz

Mielőtt vásárolni indulsz, böngészd át a postaládádban talált szórólapokat, így tájékozódhatsz az akciókról és az árakat is összehasonlíthatod. Gondold át alaposan, hogy mi az, amire valóban szükséged van, majd írj egy listát ezekről. Ha célirányosan haladsz, nemcsak sokkal gyorsabban végzel a bevásárlással, hanem nehezebben is csábulsz el.
A szupermarketekben általában a drágább termékeket szemmagasságban helyezik el, nem véletlenül, mert így nagyobb eséllyel landolnak a kosaradban. Nézz alaposan körbe, mielőtt lekapnád az árut polcról, hátha van olcsóbb.
Ha már az árak összehasonlításánál tartunk, akkor azt se hagyd figyelmen kívül, hogy milyen áron mennyit kapsz, például egy fél literes ásványvíz majdnem ugyanannyiba kerül, mint a 1,5 literes, de ugyanez elmondható más háztartásbeli szerekről.

Házi munkák

Rengeteg energiát és pénzt takaríthatsz meg, ha kellő körültekintéssel végzed a háztartási feladatokat. A főzésnél ügyelj arra, hogy akkora fazekat válassz, amekkora a gáztűzhely platinája. Ha főzés közben lefeded az edényt, akár 70%-kal csökkentheted a főzés közben elhasznált energiát.  
A legtöbb modern sütőnél az előmelegítés általában felesleges, ha lemondunk róla, akár 20% energiát megspórolhatunk. Pár szem morzsa miatt nem érdemes elővenni a porszívót, a seprű is éppolyan jó szolgálatot tesz. 

Világítás

Ha csak rövid időre hagyjuk el a szobát, akkor ne kapcsoljuk le a villanyt, a fel-le kapcsolgatással nem hogy nem spórolunk, hanem az izzók élettartamát csökkentjük.
A hagyományos izzókat cseréljük energiatakarékosra, így egy év alatt körülbelül annyi energiát megspórolhatunk, amennyit 4 év alatt világításra költenénk. Téli estéken kifejezetten hangulatos a gyertya, nem kell, hogy mindig fényárban ússzon a lakás.

Energiafelhasználás

Az energiafelhasználás számottevő részét a hűtőszekrény emészti fel, ügyeljünk arra, hogy csak olyan edényeket tegyünk bele, amelyek már teljesen kihűltek, illetve, ne hagyjuk nyitva huzamosabb ideig, mert a fogyasztás jelentősen megnőhet.
 
A tévé, a DVD és számos háztartási gép stand by funkcióban van egész nap, ezzel rengeteg energiát elpocsékolhatunk. Ha ezeket a berendezéseket egy kapcsolóval ellátott elosztóra csatlakoztatjuk, elég egy mozdulat, hogy kikapcsoljuk őket, mikor elmegyünk otthonról. És töltés után a mobiltelefonunk töltőjét se felejtsük a konnektorba, ugyanis ha benne hagyjuk rengeteg energia kárba vész.

Mosás

Mosás közben is takarékoskodhatunk, ha csak teljesen telepakolva indítjuk be a mosógépet.
Az automata mosógép energiafogyasztásának legnagyobb részét a vízmelegítés teszi ki, ennek fényében elegendő alacsonyabb hőmérséklet is, hogy a ruhák tiszták legyenek. 

Faragd le a fűtésszámlád!

A fűtés számlából néhány tipp betartásával lejjebb faraghatunk; mikor elmegyünk otthonról, vegyük lejjebb a fűtést, és éjszaka is tegyünk így, és minden fűtési szezon előtt ellenőriztessük a fűtőberendezéseket.
Szellőztetésnél a bukóra állított ablak helyett inkább tárjuk ki az ablakokat és hagyjuk, hogy friss levegővel teljen meg a lakás. A fűtőtesteket ne takarjuk le, és ne toljunk eléjük nagy bútorokat, ugyanis így működésük kevésbé hatékony.

Ruhák selejtezése

A szekrényed már majdnem összeroskad a sok ruhától, még is alig akad olyan, amit szívesen felvennél belőle? Selejtezd le a nem hordott ruháidat és tedd fel őket egy aukciós oldalra, ha már darabját egy-két ezerért sikerül eladnod, máris megérte!
Már néhány apró változtatással sokat spórolhatunk, mindamellett hogyha energiatakarékosan élünk, még a környezetünket is óvjuk!
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást