Spórolási tippek a konyhában

Spórolási tippek a konyhában

Címlap / Életmód / Egészség / Spórolási tippek a konyhában

A konyhai kiadások teszik ki a rezsi nagy hányadát, mégis, talán ez az a terület, ahonnan a legrosszabb szájízzel faragunk le. Ha a megszorítások az ételeinket érintik, akkor bizony sokszor kemény küzdelmet kell folytatnunk, még a saját elképzeléseinkkel is.

Hús nélkül

Kétségtelen, hogy a bolti termékek közül a legdrágábbak között vannak a húsok. Teljesen lemondani róluk azonban nem kell, elég, ha egy héten beiktatunk egy-két húsmentes napot.
Hihetetlen ugyan, de ugyanolyan finom, ha nem finomabb dolgokat lehet készíteni a zöldségek segítségével is, csak ne ragadjunk le a salátáknál.

Bolt

Nem mindegy, hogy mit hol veszünk meg. Persze annak sincs értelme, hogy naponta 3-4 különböző boltot járjunk végig, hiszen időben rengeteg lesz a veszteség, nem is beszélve arról, ha kocsival indulunk neki a túrának. Érdemesebb inkább kivárni, míg több dologra is szükségünk lesz adott helyről, és csak akkor elmenni érte.
A legtöbbet mégis akkor tudunk spórolni, ha a bolt helyett piacra járunk. Meglepő, de nem csak az árak jóval alacsonyabbak, de a termékek – húsok, zöldségek, tej, gyümölcs, …- is sokszor sokkal szebbek, mint máshol. Így két legyet üthetünk egy csapásra, hiszen egészségesebbek is lehetünk, ha tényleg friss áruval térünk haza.

Nagy tételben

A tartós élelmiszereket mindenképpen érdemes nagyobb tételben felhalmozni amikor akciósak, hiszen a szavatosságuk ezt bőven lehetővé teszi, és egyéb gondunk sincsen velük. Akkor is érdemes halmozni egy kicsit, ha húsról, vagy zöldségről van szó.
Ekkor szükségünk lesz egy nagyobb kapacitású fagyasztóra, ahol szépen raktározhatunk. Ezzel nem csak a termékek árán spórolunk, de nem kell naponta külön kitérőt tennünk a boltok, vagy piac felé sem.

Kukta

Bár nem éppen egy olcsó darab, de a kuktával rengeteget lehet spórolni. Ennek oka a zárt működtetés, amit ez az edény lehetővé tesz. Így kevesebb energia szükséges az ételek elkészítéséhez, ami jelentősen befolyásolhatja a rezsiszámla kövérségét.

Félkészen

Hozzászoktunk a kényelemhez, ezért még mindig nagy népszerűségnek örvendenek a félkész, vagy gyorsfagyasztott ételek. Pedig közel sem olyan egészségesek, mint a frissek, ráadásul többe is kerülnek.
Igaz, ha lemondunk róluk, valamivel több időt kell majd a konyhában töltenünk, de az így előcsalt ízek biztosan kárpótolnak majd bennünket.

Gépek

A konyhában is sok olyan gépet használunk, melyek az idő nagy részében „stand-by” üzemmódban pihennek a pulton. Ezeket nyugodtan húzzuk ki, hiszen ilyenkor is fogyasztanak. Ha tehetjük, kézi mosogatás helyett használjunk mosogatógépet. Ez egyrészt könnyebb, másrészt a vízfelhasználása sokkal optimálisabb, amin megint csak tudunk spórolni.
Az előmelegített sütő szintén pazarlás, ugyanis egy-két kivételtől eltekintve semmi szükség nincsen rá. Arra is érdemes figyelni, hogy sok pénzt visz, ha egy gépet túlműködtetünk. A fagyasztónak nem kell -22°C-on üzemelni, mert az optimális, -18°C-os térben is tökéletesen megmaradnak az élelmiszerek. Ráadásul a gép többet fogyaszt, ha üresen működik, így ha nem sikerült teljesen telepakolni, akkor a kimarad helyekre tegyünk vizes palackokat.

Ellenőrizz!

Sokszor előfordul, hogy a boltban a pénztáros félreüti az összeget, vagy elfeledkezik egy-egy akcióról. Ő is ember, hibázhat, ám ha szemfülesek vagyunk, akkor nem a mi zsebünk fogja bánni a dolgot, ezért minden vásárlás után ellenőrizzük le a számlát.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást