Amíg nem volt gyerekem, sokkal kevesebbet, és inkább alkalmakra főztem. Mióta megszületett a lányom, a főzés sokkal inkább egy praktikus feladat lett, újabban pedig még alaposabban át kell gondolni, hogy miből mi készül. Mint mindenkit, engem is eléggé mellbevágott az utóbbi időkben, hogy hogy felmentek az élelmiszerárak. Egy egyszerű vasárnapi piskóta is szinte már luxuscikké vált, nekem pedig muszáj volt néhány új szabályt hoznom, hogy csökkentsem a bevásárlás költségeit, miközben nem mondunk le – vagy csak nagyon kis mértékben – arról a kényelemről, amit a családdal megszoktunk. Nekem ezek a spórolási módszerek váltak be!
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
1/6 Készíts tervet és tartsd magad a listához
Függetlenül attól, hogy hogyan találod ki a menütervet, mindenképpen szükséged van rá.A neten találni egészen összetett és alaposan megtervezett mintákat, de én kezdőként igyekeztem egy egészen egyszerűt választani, amihez viszont utána tényleg tudom tartani is magamat. Általában csak a vacsorát tervezem meg, ebédre pedig ennek a maradékát viszem, vagy valamilyen kiadós szendvicset készítek, reggelire pedig általában zabkását készítek – gyorsan megvan, olcsó, és sokféleképpen lehet ízesíteni.
A cél az, hogy legyen egy terved, hogy ne kelljen minden este kitalálnod, mit készíts vacsorára. Ilyenkor ugyanis a legvalószínűbb, hogy az ember fáradtan hátradől, és inkább csak rendel valamit. Ha van egy terved, az segít abban is, hogy elkészítsd a bevásárlólistát, és ahhoz ragaszkodj is, amikor bevásárolni mész.
Ha úgy találod, hogy sok élelmiszert pazarolsz el, akkor próbálj meg kevesebb étkezést tervezni, és több maradékot enni. Állíthatsz össze tematikus estéket is, mint például a húsmentes hétfő, a taco kedd és a pizza péntek. Ez segít megtörni az állandóan ugyanazt evés monotóniáját, és segít felhasználni a maradékokat is.