Ez lesz a gyerekekkel, akik a sikeres szüleik árnyékában élnek

Ez lesz a gyerekekkel, akik a sikeres szüleik árnyékában élnek

Címlap / Életmód / Család / Ez lesz a gyerekekkel, akik a sikeres szüleik árnyékában élnek

Gyakran az igazán híresek utódai jutnak eszünkbe, amikor arról beszélünk, mit jelent egy szülő árnyékában élni. De a rivaldafényben élőkön élőkön túl, gyerekek egész világa létezik, akiknek nem híres szülei szintén nagy árnyékot vetnek az életükre.

Természetesen minden gyerekre hatással vannak a szülei. „A gyerekek korán megtanulják, hogy a túlélésük a gondozóiktól függ” – mondja Amy Morin, az amerikai Floridában élő pszichoterapeuta, a The Verywell Mind Podcast házigazdája és a 13 dolog, amit a mentálisan erős szülők nem tesznek című könyv szerzője. E függőség miatt a gyerekek elnyomhatnak viselkedésformákat vagy személyiségjegyeket, hogy „több figyelmet, szeretetet és elismerést” kapjanak a szüleiktől.

Azoknál a gyerekeknél, akiknek a gondozói sok teret foglalnak el maguknak, ezeknek a – kimondott vagy ki nem mondott – nyomásoknak a hatásai felerősödhetnek.

A szülői befolyást minden gyermek érzi

A pszichológusok szerint a szülői befolyás súlyát a legkülönfélébb emberek gyerekei érzik: a gazdagok, a neves emberek, a sikeres emberek, sőt, még az erős temperamentumúak is. A szakértők szerint pedig ezek a hatások komolyak lehetnek. A közismert szülők gyermekei számára például nehéz lehet az egyéniséggé válás; egy magasan teljesítő szülő jelenlétében a gyermek az elvárásoktól függetlenül soha nem érezheti magát elég jónak. A toronymagasan kiemelkedő személyiségű szülők gyermekei számára pedig az énérzet kialakítása lehet nehéz feladat.

A terapeuták magyarázata szerint a gyerekek sokféleképpen nőhetnek fel, ha úgy érzik, hogy a szüleik háttérbe szorítják őket. Néhány ilyen gyerek inkább érzi magát a gondozói meghosszabbításának, mint különálló egyéniségnek. Ennek eredményeképpen sokan küzdenek azzal, hogy „valóban megtalálják az igazi cselekvőképességet, az önállóságot és a teljességet” – mondja Alex Leff, New York-i pszichoterapeuta és párkapcsolati szakértő. 

Sikeres szülők gyerekei
South_agency/istockphoto.com

A sikeres szülői minta két oldala

A közismert vagy nagyon sikeres emberek gyerekei úgy érezhetik, hogy mindig is a szüleik gyerekeként fogják őket ismerni, nem önmagukként. „Ez azért lehet, mert a szülő több figyelmet vonz, mint ők, függetlenül a helyzettől” – mondja Morin.

Ha valaki olyan szülőkkel nő fel, akik komoly sikereket értek el, az a későbbiekben teht problémákat vethet fel. Ettől függetlenül természetesen megvannak az előnyei is. A látott minta például inspiráló lehet, ritka karrierlehetőségeket teremthet, és segíthet a gyermeknek meghatározni saját értékeit.

Leff szerint bárki számára hasznos, ha egy sikeres szülőtől tanulhat. Az pedig, hogy közelről látják szüleik karriermérföldköveit és sikereit, egyes gyerekeknek segít az önbizalom kialakításában

– teszi hozzá Morin.

És persze sikeres családba születni kézzelfogható előnyökkel is járhat. A Georgetown Egyetem 2019-es jelentése szerint például az, ha valaki gazdagnak születik – ahogyan a híres és nagy tehetségű emberek gyermekeivel az gyakran történik – nagyobb valószínűséggel teszi a gyermeket az Egyesült Államokban felnőttkorában sikeressé, mint a tanulmányi teljesítmény.

A dolgozó anyák lányai nagyobb valószínűséggel töltenek be maguk is vezetői szerepet, állapította meg a Harvard Business School egyik 2015-ös tanulmánya. Akárcsak az elmúlt évszázadokban, a sikeres és híres emberek gyermekei vagyont, birtokot vagy éppen kapcsolati hálókat is örököltek a szüleiktől. Ez manapság éppen úgy igaz, mint korábban bármikor.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást