Segítség, pisil a macska! Foltok, szagok, rossz szokások ellen

Segítség, pisil a macska! Foltok, szagok, rossz szokások ellen

Címlap / Életmód / Család / Segítség, pisil a macska! Foltok, szagok, rossz szokások ellen

Számos tanulmány igazolja, hogy házi kedvencet tartani jót tesz az egészségednek is, kisebb az esély a keringési rendellenességek, stresszel összefüggő betegségek kialakulására, de ezek a tanulmányok valószínűleg nem veszik figyelembe azt a pulzusszámot, amit akkor produkálsz, ha a macskád a méregdrága kanapé közepére pisil. 

Ha ez vigasztal, nem vagy egyedül a problémáddal – az alábbiakban a saját tapasztalataimat, illetve a Noé Állatotthontól kapott tippeket gyűjtöm össze, amik remélhetőleg neked is segítenek, hogy megszabadulj a szagoktól, foltoktól, rossz szokásoktól, de semmiképpen se a macskádtól.

Legelőször: nagy levegő

Nem hiszem, hogy van ember, aki jobban bele van bolondulva a macskájába, mint én, de amikor a kisasszony lepisili a kedvenc bakancsomat, én is összefüggésbe hozom néhány mondatban a konyhaablakkal.

Nincsen semmi baj azzal, ha első haragodban azt is megátkozod, aki a macskát megpróbálta háziasítani, de fontos, hogy ez után vegyél egy nagy levegőt, és nyugodj meg! Hidd el, hogy a macska nem a te bosszantásodra teszi, amit tesz, hanem mert fél valamitől, szorong, esetleg nem érzi biztonságban magát.

Ne feledd, hogy felelősséget vállaltál ezért az állatért, arról nem beszélve, hogy valószínűleg szereted is ezt a kis dorombológépet, úgyhogy próbálj megoldást találni a problémára. Segítünk!

Extra alomtálca

A legtöbb szakértő, aki a macskák viselkedési problémáival foglalkozik – igen, vannak ilyen emberek – azt javasolja, hogy mindig eggyel több alomtálcát tarts a lakásban, mint ahány cicád van.

Elképzelhető, hogy a te cirmosaid áldott jó természetű, nyugodt állatok, és ketten is szívesen osztoznak egy almon, de tudnod kell, hogy akkor a szerencsés kisebbséghez tartozol. Nálunk a két cicának két alomtálcája volt, és amikor egyikük pisilni kezdett mindenfelé a lakásban, a Noé Állatotthon javaslatára beszereztem még egyet.

A probléma persze nem szűnt meg varázsütésre, de jelentősen mérséklődött, ezért ez egy olyan tipp, amit én is nyugodtan ajánlok bárkinek, ha a macskája jelölgetni kezd.

Vezess naplót!

Annak, akinek nincs macskája, talán őrült ötletnek tűnhet, de hát tény, hogy ezeket az érzékeny lelkű lényeket gyakorlatilag bármi kiboríthatja, sokszor olyan dolgok is, amik magadtól eszedbe nem jutnának.

Éppen ezért érdemes egy füzetbe felírni bizonyos dolgokat: mikor mentél el otthonról, mikor értél haza, mikor etetted meg a cicát, mit adtál neki enni, milyen volt aznap az időjárás, volt-e látogatód, került-e új dolog a lakásba. És persze, hogy pisilt-e a cica, és ha igen, hová. Beletelhet néhány hajmeresztő hétbe, de lehet, hogy rájössz valamiféle összefüggésre, és innen már csak egy ugrásra van a megoldás.

Tartsd szem előtt, hogy a pisiléssel a macska valamit üzenni akar a külvilágnak, és nem azt, hogy ott egyen meg a fene, súrold ki még egyszer a szőnyeget. Csak rajtad múlik, hogy elég türelmes vagy-e a megértéséhez.

A hegyekbe föl

A cicák imádják a magaslatokat, és jobban is érzik magukat, ha valahová elvonulhatnak, és onnan tekinthetnek le a birodalmukra.

Mivel ez növeli a biztonságérzetüket, a pisilés pedig sokszor valamiféle frusztrációból fakad, mindenképpen érdemes adni a dolognak egy esélyt.

Egy nagyobb cicabútor nem a legolcsóbb megoldás, de lehet, hogymegéri a befektetést, de sokszor az is elég, ha felfúrsz a falra néhány olcsó polcot, amiken a cica felugrálhat, és nyugodtan szunyókálhat a legfelső szinten.

Számos szakértő állítja, hogy ez segít legyőzni a cicáknak a szorongásukat, és többé nem érzik úgy, hogy a biztonságuk érdekében extra óvintézkedéseket kell tenni – nevezetesen az ég világon mindenhová odapisilni az alomtálcán kívül.

Fordulj orvoshoz!

Fiú macskák esetében gyakori, hogy az ivartalanítás megoldja a pisilés problémáját, de a cica nemétől és ivarosságától függetlenül sem árt felkeresni egy orvost, ha arra gyanakszol, hogy nem a nyugtalanság okozza a pisilési problémákat. Ugyan ritkább eset, de előfordulhat, hogy valamiféle fertőzés vagy húgyúti panasz okozza a pisifoltokat.

Öröm az ürümben, hogy ha a gond valamiféle betegségre vezethető vissza, akkor legalább kezelhető, és ha a cicád megkapja a megfelelő orvosi ellátást, a foltokkal sem kell többé számolnod. Egy állatorvos egyébként a cica feszültségének enyhítésére is adhat egyénre szabott tanácsokat.

Tüntesd el a foltot!

Végül beszéljünk arról, mi a teendő, ha már megtörtént a baj: a pisifoltot természetesen mindenképpen el kell tüntetni, a nyilvánvaló okok mellett azért is, mert ahová a cica egyszer odapisilt, jó eséllyel máskor is fog, ha érzi még a szagot.

A mosható dolgok persze mehetnek a mosógépbe, de a szőnyegen és a kanapén nálam például nagyon jól beváltak a folttisztító spray-k. Volt, hogy többször kellett használni, de a folt eddig végül mindig eltűnt. Az is jó megoldás, ha a friss pisifoltra szódabikarbónát szórsz, mert ez magába szívja a szagot és a nedvességet, majd az érintett területet fertőtlenítővel, vagy ecetes vízzel mosod át.

Kisállatboltokban speciális a szagokat semlegesítő permetet is találsz, bár ezek személy szerint az én macskámnál nem váltak be. Azonban, lévén minden cica más és más, ezekkel is érdemes egy próbát tenni.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!