Segíthet a komikus múlt egy krízishelyzet vezetésében Zelenszkijnek?

Segíthet a komikus múlt egy krízishelyzet vezetésében Zelenszkijnek?

Címlap / Hírek / Segíthet a komikus múlt egy krízishelyzet vezetésében Zelenszkijnek?

Volodimir Zelenszkij válságkezelési készségei fejleszthetők, ha olyan hangulati vonásai vannak, amelyek korábbi komikusi szakmájában megszokottak.

A mánia növeli a traumatikus eseményekkel szembeni ellenálló képességet, a depresszió pedig a másokkal szembeni empátiát, mindkettő kiváló tulajdonság egy krízisvezető számára.

Lehetnek-e a humoristák nagy válságvezetők? Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke ad választ a kérdésre – állítja dr. Nassir Ghaemi pszichológus a psychologytoday.com-nak írt cikkében.

Oleksandr_Gusev/depositphotos.com

Mitől lesz valaki kiváló válságvezető?

Meglepő módon Ghaemi szerint például a mániás-depressziós betegség, mivel a mániás és depresszív élmények olyan készségeket adnak, amelyek a krízisvezetéshez szükségesek. A mánia a traumákkal szembeni ellenálló képességgel és a kreativitással jár. A depresszió növeli az empátiát és a környezet reális értékelését. Válsághelyzetben a vezetőnek mindenekelőtt rugalmasnak kell lennie. Nem tud mindent hátrahagyni és elfutni, nem tud megijedni, nem tud toporzékolni. A kreativitás ugyanakkor segít, ha kiutat kell találnia egy megoldhatatlannak tűnő helyzetben.

Ez persze nem azt jelenti, hogy Zelenszkijnek hangulati zavara van – teszi hozzá gyorsan a szakember. A hozzáférhető nyilvántartásban nincs bizonyíték ennek alátámasztására. Mindazonáltal kimutatható, hogy több, válsághelyzetben jól teljesítő államférfi küzdött már ezzel a betegséggel a történelem során.

Churchillnek ezer ötlete volt naponta, mondta egyszer Franklin Roosevelt, amelyek közül négy jó volt. Csak egy jó ötlet kell naponta a sikerhez. Ha a mániás depressziós vezetőnek voltak depressziós időszakai is, akkor jobban átérzi az elesettek szenvedését, és reálisabban fogja felmérni a válság tényeit.

A kreatív szakmákban több a hangulati betegség

A humoristáktól már bebizonyosodott, hogy több mániás tulajdonsággal rendelkeznek, mint az általános népesség köre. A kreatív szakmákban, például az írásban és a művészetben több a hangulati betegség, különösen a bipoláris és az unipoláris depresszió, mint a kontrollcsoportokban. Az anekdoták bővelkednek olyan humoristákról, akik diagnosztizált vagy valószínűsíthetően bipoláris betegséggel küzdöttek, és ennek néha legvégső következménye az öngyilkosság volt: Robin Williams, George Carlin és mások is erre a szomorú listára tartoznak.

Életére vonatkozó nyilvános ismeretek alapján nem tudjuk, hogy Zelenszkijnek van-e klinikai depressziós tapasztalata, vagy mániákus személyiségvonásai vannak-e. De egy olyan vezetőnek lennének ilyen vonásai, aki habozás nélkül harcolna, amikor országát megtámadják. Zelenszkij pedig a brit parlamentnek azt mondta, hogy harcolni fog az utcákon, a dombokon, a völgyekben, az erdőkben és a strandokon. Churchillhez hasonlóan, akit orvosai ciklotímiával és depresszióval diagnosztizáltak (ez a mániás depresszió definíciója), ő sem hajlandó megadni magát. Amikor felajánlották, hogy egy repülőgép biztonságos területre viszi, azt válaszolta: lőszerre van szükségem, nem fuvarra.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást