Sándor, József, Benedek, miért hozzák zsákban a meleget?

Sándor, József, Benedek, miért hozzák zsákban a meleget?

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Sándor, József, Benedek, miért hozzák zsákban a meleget?

Talán az egyik legelterjedtebb mondás, amely azt üzeni, hogy a három névnap elmúltával végre megérkezik a tavasz. De mi az egész történet a mondás mögött és milyen népi megfigyelések kötődnek ezekhez a napokhoz?

Sándor

A néphit szerint az emberek annyit imádkoztak márciusban, hogy legyen már vége a télnek és jöjjön a tavasz, hogy Szent Péter megszánta őket és elküldte Sándorral egy zsákba kötve a meleget.
Ő le is ereszkedett a földre, de a falu határában betévedt a kocsmában, és a nagy italozásban megfeledkezett a feladatáról.

József

Szent Péter továbbra is kapta az imákat, hogy legyen vége a télnek és nem értette, hogy miért nem érkezett meg a meleg a földre.
Ezért elküldte Józsefet, hogy keresse meg Sándort és a zsákba kötött meleget, és sürgősen juttassa el az embereknek. József szintén leereszkedett a földre, de sajnos ő is a kocsmában ragadt Sándorral.

Benedek

Szent Péter már nagyon dühös volt, hogy sem a meleg, sem Sándor és József nem ért el a faluig, ezért utánuk küldte Benedeket, akinek a lelkére kötötte, hogy keresse meg őket és a zsák meleget.
Benedek meghallotta a nagy zsivajt, amit a napok óta ott szókarozó Sándor és József keltett a kocsmában, és ő is csatlakozott hozzájuk.

Mátyás

Mikor továbbra sem tapasztalt változást az időjárásban, Szent Péter végső megoldásként a férfiak után küldte Mátyást, akinek egy korbácsot is adott, hogy ha kell, azzal kényszerítse őket.
Mátyás kiparancsolta őket a kocsmából, a tavasz pedig végre megérkezett az emberekhez: egy zsákban hozta Sándor, József és Benedek.

Időjárás

Úgy tartják, hogy ezeken a napokon nem csak a meleg érkezik meg az emberekhez, de a későbbi időjárásra is lehet következtetni abból, hogy milyen az idő Sándor, József és Benedek napján.
Ha ugyanis ez a néhány nap alatt süt a nap, akkor hosszú és meleg nyár várható. Ha azonban esik, akkor esős, rövid, hűvös nyárra van kilátás.

Férfiak a középpontban

A Sándor név a görög Alexandros-ból ered és azt jeleneti, hogy a férfiakat megóvó ember. Ezért ezeken a napokon a férfiak különösen a középpontban vannak, és ez a hatás érvényesül még napokig.
Úgy tartották, hogy Sándor, József és Benedek napja erőt és egészséget hoz a férfiaknak, egyben biztonságot és védettséget nyújt a nők számára.

2 hozzászólás

 • Lakatos András
  2021.03.22., 09:59

  Jó vers

  Válasz
 • Lakatos András
  2021.03.22., 10:01

  Jó vers.😃😃😃😃

  Válasz

Írj egy hozzászólást