Salsa – életérzés és társasági tánc

Salsa – életérzés és társasági tánc

Címlap / Életmód / Egészség / Salsa – életérzés és társasági tánc

A Salsat nem könnyű meghatározni. Honnan is ered valójában, miért van akkor hatással az egész világra?

Kubában az „elvek nélküli” tánc, mely a mindennapi élet stilizált ösztönös előadása. Az idők folyamán a vallási rituálék mozgásformájából fejlődött ki egy társasági tánc, a Salsa.

Ma már világszerte elterjedt társasági tánc, amely hazánkban is egyre nagyobb közönséget hódít meg.

A Salsa eredete

New Yorkban az „El Barrio” avagy a „Spanish Harlem” a salsa zene és tánc bölcsője. Az 50-es 60-as években a latin táncklubbok gyors terjedésével igény lett egy új, tudatos latin táncra, ezért profi táncosok és koreográfusok kimunkálták a salsa alapfiguráit, melyhez a rumbától és mambótól kölcsönöztek lépéseket. Tehát a salsa alaplépése így lett az „egy lépés előre…egy lépés hátra” (tap-2-3-4 ritmus).

A rendszerváltás után a Budapesten élő kubaiak hatására kezdett el terjedni ez az ismeretlen tánc. Az első rendszeres Salsa tánc estek az Almássy téri szabadidőközpontban voltak, majd itt 1999-ben a Salsa Viva Táncverseny is megrendezésre került, ami nagy impulzust adott a magyarországi Salsa életnek, összefogva az eddig egymást nem ismerő táncosokat.

Ezután sorra nyíltak a tánciskolák, és 2006-tól az ország nagyobb városaiban is tanulható ez a tánc. Ma már a Salsa bulik, klubbok, tánciskolák és szórakozóhelyek gombaként szaporodtak el – a nagy népszerűségnek köszönhetően.

A Salsa változatai

Mint egy fának, a Salsának is megannyi gyökere és ága van, de egyetlen törzse, mely mindent egyesít. A lényeg az, hogy a salsát az egész világon táncolják, ez a spanyol életérzés minden országot elért. A mindannyiunkat megérintő tánc az evolució és rugalmasság példája. Salsa klubbtól, táncos pároktól és országtól függően változó a salsa táncstílusa. Létezik például kubai, Puerto Rico-i, New York-i, kolumbiai, Los Angeles-i salsa.

A Salsa egyik továbbfejlesztett csoportos változata a Rueda. Aki látott már Ruedát, az tudja mennyire lelkesítő, vidám és ösztönszerű. Teljes nevén Rueda de Casino a Salsa figuráit alkalmazó körtánc. A párok a kört alkotva, a vezető vezényszavára szinkronban táncolják a figurákat, gyakran párcserével, összefonódásokkal, ami látványossá teszi a közös táncot.

A Salsa és az egészség

A tánc nemcsak felszabadító és szórakoztató, de némi egészségügyi előnnyel is jár: csökkenti a stresszt, növeli az energiát, javítja az erőnlétet, növeli az izomtónust és koordinációt. A tánc egyedülálló mozgásforma és társasági tevékenység. Kölcsönösen ösztönzi az elmét. Egy New Englandi Journal of Medicine által kiadott tanulmány kimutatta, hogy a tánc csökkenti az Alzheimer-kór és időskori demencia kockázatát.

A Salsa tánc triplán hasznos az agynak. Egyfelől fizikai szempontból növeli a vér áramlását az agyba, másfelől a társadalmi aspektusa miatt csökkenti a stresszt, depressziót és magányt. Továbbá, a partnerrel való együttműködés, a lépések követése mentális kihívást jelent, ez pedig döntő fontosságú az agy egészségére nézve.

Táncolni csak élvezettel és odaadással lehet, a csípőmozgások és ritmikus lépések forgatagában a jókedv és szabadság szédítő érzése ragad magával. Aki még nem próbálta, soha nem késő elkezdenie, hisz olyan táncról van szó, amely nem ismer semmilyen féle határt.

Viva la Libertad, Viva la Salsa! (Éljen a Szabadság, Éljen a Salsa).

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!