Jó és rossz tulajdonságok az interjún

Jó és rossz tulajdonságok az interjún

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Jó és rossz tulajdonságok az interjún

Bevett gyakorlat, hogy az interjún nem csak a szakmai hátterünket szeretnék megismerni, de minket magunkat is. Legnépszerűbb eszköz erre az, ha megkérdezik, mik a jó és mik a rossz (vagy javítandó) tulajdonságaink.

Készülj fel előtte!

Nem árt az interjú előtt alaposan felkészülni ezekre a kérdésekre, mert egy tapasztalt interjúztató könnyen összezavarhat bennünket.
Ezért nézzük meg a tulajdonságokat és döntsük el, hogy előnyünkre vagy hátrányunkra szolgál e, ha ezt mondjuk az interjún, illetve hogy egy jónak szánt tulajdonság akár milyen negatív dolgokat is árulhat el rólunk?

Kitartó

Alapvetően nagyon pozitív tulajdonság, különösen például az értékesítésben. Hangsúlyozzuk azonban, hogy pozitív értelemben vagyunk kitartóak, vagyis nem a túlzottan rámenős értelemben.
A legjobb, ha felidézünk egy történetet, amikor kitartóak voltunk, elértük a célunkat, és közben a másik emberek érdekeit és jogait is tiszteletben tartottuk.
Például: „Mikor az előző munkahelyen már többen feladták, hogy elérik a kitűzött terveket, akkor én még kicsit tovább dolgoztam, és végül nekem sikerült egyedül.”

Jó kommunikációs készségű

Minden egyes interjún és minden egyes önéletrajzban és motivációs levélben feltüntetett tulajdonság. Jól hangzik, de nagyon általános megjelölés. Lehetséges jelentése az, hogy valaki meggyőző, vagy önmagát és gondolatait jól kifejező személyiség, vagy jelentheti azt is, hogy egyszerűen csak jobb a szóbeli kommunikációja az írásbelinél.
Fogalmazzunk inkább pontosabban, és gyűjtsük össze előre magunknak, hogy mit is értünk a jó kommunikációs készség alatt. Higgyük el, hogy így lényegesen professzionálisabb benyomást fogunk kelteni az interjúztatóban, mintha általánosságokat mondanánk. 

Maximalista

Szintén divatos kifejezés, általában azt szeretnék sugallni vele az interjúzók, hogy mindig a legjobbra törekszenek. Amennyiben ez tényleg így van, és mindezt sikeresen is csináljuk, úgy sok munkahely ideális jelentkezői leszünk. Figyeljünk azonban arra, hogy ez a szó nem mond-e ellent egy másik történetünknek.
Ha például elmeséljük, hogy a korábbi munkahelyünkön nem tudtunk jól teljesíteni, vagy bármi miatt nem volt kimagasló a minősítésünk, akkor az interjúztatóban felvetődhet a kérdés, hogy vajon tényleg el akarja érni ez az ember a maximumot, vagy inkább csak vágyik rá, de keveset tesz érte. A sikeresség minden szempontból jobb a maximalizmusnál.

Kreatív

Nagyon jó tulajdonság, szinte minden munkakörben jól jöhet. Persze figyeljünk oda, hogy passzoljon a megpályázott munkakörhöz. Egyébként is hasznos leszögezni, hogy végig is visszük a kreatívan kitalált ötletünket, vagyis hogy nem csupán a kitalálásban, de a megvalósításában is élen járunk.
Ha kifejezetten monoton állásra interjúzunk, akkor lehetőleg ne az első jellemző tulajdonságaink között említsük, hiszen akkor az interjúztató könnyen juthat arra a meggyőződésre, hogy hamar unalmasnak fogod találni a munkát és másik után nézel.
Ha olyan munkahelyre jelentkezel, ahol a munkának egyértelműen lesz monoton része (és lássuk be, kb. mindegyiknek lesz ilyen), akkor jelezd, hogy természetesen tisztában vagy azzal, hogy nem az egész nap szól majd új ötletekről, és (amennyiben tényleg így gondolod) hogy nincs kifogásod az unalmasabbnak ítélt munkaszakasszal kapcsolatban sem. 

Karrierista

Ez egy nagyon előnyös tulajdonság, ha egy fejlődő, folyamatos előrelépési lehetőséget kínáló vállalatnál interjúzol. Ha azonban azt állítod, hogy néhány éven belül szeretnél előre lépni a karriered következő lépcsőfokra, akkor a munkaadó könnyen aggódhat amiatt, hogy mi történik, ha ezt nem tudja garantálni.
Ezért inkább gondold át, hogy hány éven belül szeretnél ténylegesen előre lépni, és hogy mi történik majd, ha ez nem sikerül. 

Mi akkor a jó tulajdonság?

Természetesen rengeteg jó tulajdonság létezik, amivel megnyerhetjük az interjút. A felsoroltak is mind jó tulajdonságok, amelyek buktatókat is rejtenek, de ezek ellen felkészülhetünk, ha alaposan átgondoljuk a lehetőségeket az interjú előtt.
A legeredményesebb felkészülés pedig az, ha újra elővesszük a hirdetés szövegét. Ha szerencsénk van, akkor az elvárások között felsorolták az általuk favorizált személyiségjegyeket.
Ezeket gondoljuk át, és ha tényleg jellemzőnek tartjuk magunkra őket, akkor mondjuk ezeket a meghallgatáson. Azért egészítsük ki ezeket más tulajdonságokkal is, hogy tényleg megismerjenek bennünket leendő munkahelyünkön. A biztos recept az, hogy egyszerűen csak legyünk őszinték az interjún, akkor nem lehet gond.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást