Szerelem / Párkapcsolat

Miért nem vettem észre? A rossz kapcsolat jelei, amik a barátoknak hamarabb feltűnnek

Miért nem vettem észre? A rossz kapcsolat jelei, amik a barátoknak hamarabb feltűnnek

Kívülről nagyon könnyű megítélni egy kapcsolatot, hiszen érzelmileg nem vagyunk érintettek. Vagy, ha mégis (mert pl. a legjobb barátnőnkről van szó), akkor nagyon egyszerű elfogulttá válni, elvégre mindig csak az egyik oldal nézőpontját ismerjük meg igazán. Talán éppen ezért van az, hogy a barátok csak akkor adnak visszaigazolást a párkapcsolatodról, ha már éppen kifelé lábalsz a szakításból, vagy a váláson töröd a fejedet. Utólag sok minden szóba jön, és más aspektusba kerülnek a történtek.

Vajon miért nem láttad azt, amit ők? Egyszerűen azért, mert te érintett voltál, érzelmileg bevonódtál a kapcsolatba, és próbáltad belőle kihozni a legtöbbet. De mi tűnik fel a kívülállóknak már akkor, amikor benned még fel sem merült a szakítás gondolata?

Övön aluli megjegyzéseket tesz

A sarkalatos kijelentések, beszólások minden bizonnyal neked is feltűnnek, különösen, ha a barátod társaságban sűrűn ismételgeti őket. Gyakran hajlamos lehetsz kevésbé komolyan venni a mondatait. Egy ismerősünk nem régen úgy nyilatkozott, hogy a barátnője csak azért van vele, mert gazdag – tette mindezt társaságban, a szerelme füle hallatára.

Meghűlt a levegő, és a viccesnek egyáltalán nem mondható megjegyzésen csak a barátnő mosolygott kínosan.

Mi már pontosan tudjuk, mi lesz ennek a kapcsolatnak a vége – ez ugyanis már nem az első jel volt. Ő viszont úgy véli, hogy a barátjának csak fanyar a humora, és mi vagyunk azok, akik túlaggódjuk ezt a kérdést. 

Megpróbál irányítani

Amikor az ember lánya szerelmes, képes mindent ráfogni az érzelmekre. Egyszerűen nagyon szeret, azért akar minden estét veled tölteni. A legjobbat akarja neked, azért szeretné, ha munkát váltanál/másokkal barátkoznál/másik ruhát vennél fel, és így tovább. Azok az emberek, akik közel állnak hozzád, nem csak a változást veszik észre, az is feltűnik nekik, ha nem magad miatt, hanem az otthoni béke, az új barátod végett vezettél be új rutinokat az életedbe. Nekik sokkal előbb feltűnik, ha a szerelmed irányítani, befolyásolni próbál. Ennek oka, hogy ők eleve nem hallgatják meg azt a mézesmadzagot, amit otthon elhúz az orrod előtt. 

AndrewLozovyi/depositphotos.com

Lelkiismeret-furdalást okoz

A kisajátítás és az irányítás egyik jól bevált módszere, ha a barátod lelkiismeret-furdalást okoz neked annak érdekében, hogy ő navigálhassa a kapcsolatotokat. Ha kellően profi, akkor ez jó ideig fel sem fog tűnni neked, de a barátaid észre fogják venni a jeleket. Nincs is nehéz dolguk!

Állandóan lemondod a találkákat, egyre ritkábban jársz el a közös programokra. Rendszeresen szabadkozol, hogy „megint közbejött valami”, mígnem eljuttok oda, hogy ténylegesen nem is fognak meghívni.

Mindig voltak barátaim az ellenkező nemből, mára csak egy maradt, ő az, aki sosem hagyta, hogy a barátnői miatt meg kelljen szakítanunk a barátságunkat.

A többiek viszont rendszeresen kerestek, mikor egyedülállóak voltak és egy darabig akkor is, amikor párkapcsolatuk lett. Persze, az időközben felmerülő problémákat rendszeresen velem vitatták meg, de mindig csak titokban. Pontosan tudom, hogy a barátnőik lelkiismeret-furdalást keltettek bennük, ha beszéltünk, vagy ittunk egy kávét valamelyik cukrászdában. Mindkét nemre jellemző ugyanakkor ez a „praktika”, amit a barátok pontosan látnak kívülről. Párkapcsolatban élve, a béke érdekében sokszor egyszerűbb inkább ideiglenesen, a barátokkal megszakítani a kapcsolatot.

Döntéseket hoz helyetted

Ezt a jelet már kicsit nehezebben veszik észre a barátok, kivéve persze akkor, ha beavatod őket a részletekbe, vagy a szerelmed velük is rendszeresen társalog. Arról van szó, hogy döntéseket hoz helyetted, anélkül mond igent, vagy éppen nemet valamire, hogy veled egyeztetne. Még akkor is, ha az adott kérdés téged is érint. Nem arról van szó, hogy az engedélyedre lenne szüksége ahhoz, hogy pl. elmenjen egy hétvégére a közös ismerőseitekkel, mert felnőttként nyilván képes erről egyedül dönteni. De rendszeres nála, hogy utólag avat csak be, amikor ő már döntött és másoknak is szólt már róla.

Sokkal inkább feltűnik a barátoknak az, ha elnyom téged és nem számít neki a véleményed. Társaságban lehurrog, közbeszól, mikor beszélsz, nyilvánosan ellentmond neked, lekicsinyli a kijelentéseidet – nyíltan és a hátad mögött egyaránt. Ezek természetesen szemet szúrnak a barátoknak, de te lehet, hogy csak egy bizonyos szint után érzed úgy, hogy túlzásba vitte a domináns szerepet. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást