A rizs ezer arcával hódít a magyar márka – interjú a Valoryz ügyvezetőjével

A rizs ezer arcával hódít a magyar márka – interjú a Valoryz ügyvezetőjével

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / A rizs ezer arcával hódít a magyar márka – interjú a Valoryz ügyvezetőjével

Te hogyan fogyasztod általában a rizst? Köretként rántott hús vagy grillezett finomságok mellé, esetleg tejberizst készítesz belőle? Ezek is nagyszerű lehetőségek, de belegondoltál már abba, hogy a rizs tulajdonképpen talán az egyik legsokoldalúbb alapélelmiszerünk?

Rengeteg változatban elkészíthető, a Valoryz márka pedig tökéletesen rá is világít erre a nagyszerű rizses termékeivel. Ezek az alapanyagok és kész finomságok ráadásul teljes mértékig magyar földön termett rizsből készülnek. Az érdekességek, amelyeket a márka ügyvezetője, Valentinyi Fruzsina elárult, pedig ezzel közel sem érnek véget.

Hogyan és mikor kezdődött a Valoryz története?

2002-ben édesapám kezdett el foglalkozni a rizsfeldolgozással egy szerencsés véletlen kapcsán. A feldolgozásról akkor nem sok mindent tudott, így igyekezett magát olyan szakemberekkel körbevenni és tanulni tőlük, akik ténylegesen értettek a rizstermesztéshez és a feldolgozáshoz. Jókor volt jó helyen, és akkor olyan emberek vették körül, akik maguknak érezték ezt a feladatot, hogy hogyan lehet kiváló élelmiszert gyártani. 

Fotó: facebook.com/valoryzmarket

Alapjaiban véve miért jó, ha rizst fogyasztunk?

A rizs egy alapélelmiszerünk, mely nagyon változatosan elkészíthető. Hipoallergénnek tekinthető, hiszen nem allergizál. A megfelelő származású és minőségű rizsnek van helye egy teljes értékű étkezésben, még akkor is, ha az ember mondjuk diétázik. Hiszen különböző zöldségekkel variálva a glikémiás indexe rögtön lejjebb vihető. Nem csak sósan, de édesen is fogyasztható. A vásárlókat segítve ezért is alkottuk meg receptes könyvünket, illetve alap recept videókat is.

Fotó: facebook.com/valoryzmarket

Miként zajlik nálatok idehaza, magyar földön a rizstermesztés?

A rizst május közepétől május végéig vetjük el földeken. Ennek többféle változata van, talajállapottól, időjárástól függően választják meg a gazdák, melyik vetési módszert fogják alkalmazni az adott évben. A rizst a Körösökből árasztjuk el vízzel. A tenyészidőszak alatt folyamatosan visszapótoljuk a szükséges vizet, de igyekszünk nem pazarolni. Szeptember közepén kezdődik meg az aratás, mikor a szemek már érettek. A területekről a vizet leengedik, és lánctalpas vagy gumiheveder kombájnnal történik az aratás. 

Fotó: facebook.com/valoryzmarket

Milyen hagyományos termékeket készítetek a megtermelt rizsből?

Termékeink között megtalálható „A” minőségű fehér rizs, barna rizs, fehér rizsliszt, rizsdara, barna rizsliszt, és ezeknek a bio változata is, amelyeknek a 90%-át exportra értékesítjük. Igyekszünk mindenféle megkeresést teljesíteni, így elég széles palettán mozog az, hogy milyen rizsliszteket tudunk gyártani egy adott késztermékhez.

Fotó: facebook.com/valoryzmarket

Mi jellemzi a különleges Ricely italaitokat?

A Ricely egy rizsalapú gyümölcsös ital, amely 8% rizst és 20% gyümölcsöt tartalmaz. Tartósítószermentes, gluténmentes, vegán termék. Igyekeztünk olyan terméket alkotni, amelyet a rohanó hétköznapokban lehet használni, és nem kell egy gyorsétterembe befordulni. Könnyű, krémes állaga van. A rizs miatt jótékony hatással lehet a gyomorpanaszoktól szenvedőkre, hiszen a benne lévő rizsnyák nyugtató hatású.

Fotó: facebook.com/valoryzmarket

Ti milyen rizses ételeket készítetek a legszívesebben?

Rizzsel hihetetlen gyorsan és egyszerűen lehet dolgozni és bármivel variálható. Nagyon közel állnak hozzám a Távol-Keleti ízek, így egy padthai elkészítése 30 perc alatt könnyen megvalósítható. De nagyon szeretem tejberizsként is. Mindenkinek ajánlom, hogy kóstolja meg a magyar rizst, teljesen más ízélményt fog kapni, mint egyéb rizsek tekintetében.

Fotó: facebook.com/valoryzmarket

Mely eddig kapott visszajelzésekre gondoltok vissza a legszívesebben?

Nagyon szeretem, ha a vásárlók akár veszik fáradságot, és e-mailben írják meg, milyen finom is volt a rizs, vagy hogy a gyerekük már csak ezt rizst hajlandó megenni. (A gyerekek mindig sokkal jobban érzik az ízeket, mint a felnőttek, mert az ízlelőbimbójuk még teljesen más). De nagyon szívesen veszem az építő kritikákat, is amik lehet, hogy elsőre bántónak tűnnek, de kicsit mögéjük nézve mindig tudok belőlük építkezni.

Fotó: facebook.com/valoryzmarket

Milyen jövőbeli terveitek vannak?

Jelen gazdasági helyzetben nagyon nehéz tervezni és bátornak lenni, akár beruházások, akár fejlesztések terén. Mi most egyelőre kicsit kivárunk, hiszen az idei évben adtuk át üzemcsarnokunkat, ahol rengeteg még a tennivaló. Illetve új piaci lehetőségeket igyekszünk felkutatni az arab országok tekintetében, és ezzel kapcsolatban piaci ismereteket szerezni.

Nyitófotó: facebook.com/valoryzmarket

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!