Nagyon veszélyes, ha elalszol a repülőn – Fájdalommal is járhat!

Nagyon veszélyes, ha elalszol a repülőn – Fájdalommal is járhat!

Címlap / Életmód / Egészség / Nagyon veszélyes, ha elalszol a repülőn – Fájdalommal is járhat!

A repülés alapvetően is egy olyan dolog, amit mindenki másként él meg. Van, aki számára teljesen természetes már a legelső utazásától kezdve, másból izgalmat, megint másból pedig félelmet vált ki, ha repülőgépre kell szállnia. Talán pont azoknak, akiknek a repülés mondhatni rutinszerűen telik, eszébe sem jut, hogy milyen veszélyek leselkedhetnek rá a levegőben. 

Legyen szó Baliról, a Maldív-szigetekről, Ibizáról, vagy más csodálatos célpontról, ilyen távoli úti célok esetében általában repülővel megyünk nyaralni. Az időnként hosszú utat a levegőben áthidalhatjuk egy-két pezsgővel, néha ehetetlen ételekkel, a legmenőbb filmekkel és alvással. Nagyon kevesen tudják azonban, hogy pont az alvás nem is olyan ártalmatlan, és súlyos következményei is lehetnek.

Az izgalom, a fülledt levegő és a repülőgép motorjának ritmikus zaja sok utas számára megkönnyíti az alvást. Néhány irigylésre méltónak tűnő ember már a repülő felszállásának a pillanatában is álomra szenderül. A legtöbbjük viszont valószínűleg soha nem hallott arról, hogy ez nagyon veszélyes lehet.

A repülőn alvás veszélyei
Izusek/istockphoto.com

Miért veszélyes a repülőn aludni?

A nyomás 13 ezer méter magasságában különbözik a földi nyomástól. Szerencsére a szervezetünk jól ki tudja egyenlíteni ezt a nyomást. Általában egyből reagál erre a gyors változásra, ami a felszálláskor és a leszálláskor a legjelentősebb. Amint a környezeti nyomás megváltozik – mint a felszállás és a leszállás esetében- nyomáskülönbség keletkezik a fülünkben.

Ezt a testünk általában automatikusan kompenzálja. Abban az esetben, amikor a nyomáskiegyenlítés nem történik meg, enyhe fülfájást észlelünk. Tudatosan késztetjük magunkat arra, hogy megtörténjen a nyomáskiegyenlítés. Ezt azonban egy alvó ember nem érzékeli, ezért nem is képes megfelelően reagálni.

Abban az esetben, ha valakinél alvás közben nem egyenlítődik ki a nyomáskülönbség, erős nyomásérzés nehezedhet rá, és felkelve rettenetesen fájni fog a füle.

Rosszabb esetben vérzés is bekövetkezhet a középfülben vagy a dobhártyában, sőt akár el is szakadhat a dobhártya vagy a belső fül membránja, ami halláskárosodáshoz vezethet.

Mit tehetsz az egészséged érdekében?

Ennek a veszélynek különösen azok az utasok vannak kitéve, akiknek már korábban is voltak problémái a nyomáskülönbséggel, a fülükkel, vagy duzzadtak az orrmelléküregei, ami jellemzően megfázás esetén igaz. Utóbbi esetében utazás előtt mindenképpen érdemes orrsprayt vagy orrcseppet használni.

Ha pedig komolyabban beteg vagy és fájdalmaid vannak, mindenképpen halaszd el a repülést. Még akkor is lehetnek problémáid a nyomáskülönbséggel, ha korábban soha semmilyen panaszod nem volt. Abban az esetben, ha hajlamos vagy arra, hogy hamar elalszol, akkor is legalább annyit tegyél meg az egészséged érdekében, hogy a felszállás alatt ébren vagy, leszállás előtt pedig ébresszen fel.

Arról nem is beszélve, hogy ha esetleg olyan helyre szól a jegyed, ahol kilátsz az ablakon, akkor az egész úton sokkal élvezetesebb nézelődni, mint aludni. Előbbi ráadásul nem jár semmilyen egészségügyi kockázattal.

Végső soron pedig jó, ha tudod, mit tehetsz akkor, ha érzékeny vagy a nyomáskülönbségre, vagy szimplán attól tartasz, hogy rosszul fogod viselni. Mozgasd az állkapcsodat jobbra-balra, figyelj arra, hogy szabályosan vegyél levegőt, igyál egy italt, amit kis kortyokban fogyasztasz el, rágj egy rágógumit vagy ásíts. Ha pedig enyhe megfázásod van, még a repülőn is legyen nálad orrcsepp vagy orrspray.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást