Kikapcsolódás / Utazás

5 rejtett romantikus magyar falu, ahová kiszabadulhatsz hétvégén

Velem

A Kőszegi-hegység lábánál, Kőszegtől csupán 8 km-re található falu igazi rejtett kincs, ahova érdemes elvonulni egy hétvégére vagy akár több napra is, ha teljes kikapcsolódásra és egy kis „vissza a természetbe” érzésre vágysz.

A természet közelségén túl érdemes megnézni a helyi nevezetességet, a Schulter-malmot, de Nepomuki Szent János fából készült szobra, a Hősök kapuja és a Szent Vid-hegyi kápolna is megérnek egy-egy sétát.

Rövid túrával elérhető Nyugat-Magyarország legmagasabb pontja, az Írott-kő is, de ha egyszerűen csak pihenni vágysz, aktív kikapcsolódás nélkül, akkor keresve sem találnál jobb helyet ennél.

Paloznak

A Veszprém megyei település jazzfesztiválja miatt már felkerült a kultúrakedvelők térképére, azonban a község nemcsak a fesztivál idején érdekes, hanem az év bármely szakában megér egy látogatást.

Ha igazi nyugalomra vágysz, de mégis szeretnél sétatávolságra lenni a Balatontól, akkor mindenképp ajánljuk, hogy keress szállást – lehetőleg egy felújított, teljesen komfortos régi vályogházat – Paloznakon és add át magad a hely utánozhatatlan bájának, a helyi boroknak és finomságoknak, a csodás kilátásról nem is beszélve.

Noszvaj

Noszvaj neve is ismerős lehet, főleg azoknak, akik szívesen fogyasztanak jó borokat, a több mint 30 éves Thummerer pincészet ugyanis igazi helyi nevezetesség.

Az Egertől 10 km-re, a Bükk Nemzeti Park déli határánál fekvő falu – amelynek üdülőövezete Síkfőkút – a Kánya-patak völgyében található és nem csak a túrázóknak tartogat meglepetéseket.

Aki inkább a faluban maradna, az sem fog csalódni, hiszen a copf stílusban épült, ma már szállodaként működő De la Motte-kastély néhány terme és kastélyparkja épp úgy megér egy sétát, mint a 19.században épült noszvaji barlang- és pincelakások, amelyekből az 1970-es években költözött ki az utolsó lakó.

Hollókő

A Nógrád megyei Hollókő igazán különleges hely, annyira, hogy felkerült az UNESCO világörökségi listájára is.

A hollókői Ófalu tradicionális építészetének –úgynevezett palócházak sora mellett sétálhatsz el ezen a részen – és a helyiek hagyományőrző életmódjának hála ma is igazi békebeli falusi hangulatba csöppenhetsz.

Látnivaló pedig akad bőven, hiszen van itt falumúzeum, posta- és babamúzeum, Palóc Játszóház, táncház, de a Hollókői Vár is megér egy látogatást.

A környék tájvédelmi körzet, így ha minden vágyad a természetben bolyongani, akkor sem fogsz csalódni, hiszen számtalan túraútvonal közül választhatsz, sőt az országos kéktúra vonala is érinti a települést.

Vácrátót és Verőce

Ha nincs lehetőséged messze utazni a fővárostól, akkor sem kell aggódnod, hiszen itt a közelben is „elveszhetsz” egy napra vagy egy hétvégére.

Vácrátótról például kevesen tudják, hogy itt található az ország az egyik leggazdagabb botanikus kertje, amely az év minden szakaszában remek időtöltést kínál a sétálni vágyóknak.

A 27 hektáron a növények mellett számtalan madár- és halfaj is található.

Innen vonattal és autóval is könnyen elérhető Verőce, amelyre szintén érdemes szánnunk egy napot, hiszen az Ybl Miklós által tervezett Duna-menti támfal tövében sétálni igazán különleges élmény.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást

    Bien.hu

    FREE
    VIEW