Divat / Kikapcsolódás / Stílus / Szórakozás

Platform cipővel nem érte a lábat az ürülék – 5 régi divatmódi és valós okaik

Platform cipővel nem érte a lábat az ürülék – 5 régi divatmódi és valós okaik

A szifilisz miatt vált elterjedtebbé a paróka

Az egyik legijesztőbb – ma már szerencsére kezelhető – nemi betegség a szifilisz, ami először 1580-ban ütötte fel a fejét. Olyan tünetekkel járt, mint csúnya kiütések, fekélyes bőr. Egészen komoly negatív hatással lehetett az egészségre, hiszen demenciát és vakságot, illetve kopaszságot okozhatott. Utóbbi egy olyan időben, amikor a hosszú haj státuszszimbólumnak számított, különösen érzékenyen érintette a nemeseket és királyokat, így a parókakészítés gőzerővel indult be. Használtak emberi hajat, de kecske vagy lószőrt is, míg a sebes fejbőr szagát levendulával vagy narancs illatával próbálták elnyomni.

 

Platform cipő az ürülék elkerülésére

Az extra magas lábbeli nemcsak a drag queenek és a sztriptíztáncosnők kedvence, ma már mindenki előszeretettel hordja, aki magasabbnak vagy szexisebbnek akar tűnni. Régen azonban a platform cipőről senkinek sem a szexiség jutott eszébe. Azért alakult ki a magasított lábbeli, hogy szó szerint ne érje el a lábat az ürülék. A középkorban – amikor az emberek már városokban laktak – a szennyvízelvezetés és csatornázás még sehol sem volt és a bili tartalmát simán kiöntötték az utcára. Ez keveredett a sárral, szeméttel és lócitrommal. Az emberek fa vagy fém platformokat tettek cipőjük alá, hogy a magas talpnak köszönhetően ruhájukat és lábukat ne érje el a szenny.

 

A hidegháború egyik propagandaeszköze a smink volt

A paranoid versengés évei az Egyesült Államok és a Szovjetunió között nemcsak őrült fegyverkezést és az űrprogramok aranykorát hozták, hanem a smink szélesebb körű elterjedését is. Míg a szovjet plakátokon a nőket erős munkásasszonyként ábrázolták – akik gőzerővel építi a kommunizmust – addig Amerikában csinos, boldog háziasszonyként, akik nevelik a gyerekeket és kívánatosan várják haza a férjüket. Amerika a szovjet nőket nyúzott, fáradt és agyondolgoztatott munkásként tekintett. Ezt a képet állította szembe a kifogástalan frizurával és make uppal mutatkozó nyugati hölgyekkel, akiket férjük étterembe visz. Emiatt az amerikai háziasszonyok minden nap erősen sminkeltek és az arcszépítő kozmetikumok szélsebesen terjedtek el.

 

Az egyiptomiak a Nap ellen védték szemüket az ikonikus tusvonallal

Az egyiptomi birodalomról szinte mindenkinek Nefertiti gyönyörű arca ugrik be előszőr. A szép arcél, a hangsúlyos állvonal és a cicásan kifestett szem felejthetetlen látvány, pedig utóbbi elsősorban nem dekoratív célt szolgált. Az egyiptomiak szemüket védték a vastag szemhéjtussal az erős napsütés és a sivatagi szél ellen. A festés egyébként a ráncok kialakulását is gátolta. Nemcsak a nők, a magasabb státuszú férfiak körében is elterjedt volt a szem festékkel való hangsúlyozása és ezzel a „sminkkel” Hórusz istenük mindentlátó szemét is megidézték. 

 

A nyakkendőt horvát zsoldosoktól vették át a francia nemesek

A nyak köré kötött kendő a krisztus előtti időkre nyúlik vissza, amivel a harcosok ádámcsutkájukat védték. Azt hitték, az erejük lakozik benne. 1600-ban, a harmincéves háború alatt XIII. Lajos horvát zsoldosokat fogadott fel, akik „kravátot” hordta nyakuk körül és mire véget ért a háború, a francia nemesség szépen átvette tőlük ezt a szokást. 

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást