Így regenerálódik a lelked egy komoly szakítás után

Így regenerálódik a lelked egy komoly szakítás után

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Így regenerálódik a lelked egy komoly szakítás után

A szakítás mindig fájdalmas, de ha valóban fülig szerelmesen csöppensz ebbe az élethelyzetbe, vagy egy hosszú távú kapcsolat után vagy kénytelen talpra állni, akkor különösen nehéz a dolgod. Bár a lelki felépülést sürgetni nem lehet, segít, ha tisztába kerülsz azzal, hogyan regenerálódsz, miután végleg elbúcsúztatok egymástól.

Első szakasz: A döbbenet

Ebben a szakaszban minden reggel úgy ébredsz, mintha egy rossz álomból kelnél. Nem akarod elhinni, amit átéltél, képtelen vagy szembenézni vele, hogy ez tényleg megtörtént. Ennek megfelelően még reménykedsz, hogy az egész szertefoszlik, tévedés volt, és folyton azt várod, mikor kerül vissza minden a régi kerékvágásba. Ha megcsörren a telefonod, azonnal az jut eszedbe, hogy Ő hív. Amikor kapsz egy üzenetet, a szíved szaporábban ver, hátha Ő keresett. Csak várod és várod, hogy ismét felvegye veled a kapcsolatot, és nagyon erősen vissza kell fognod magadat, hogy ne tedd meg ezt a lépést te magad. Ebben a szakaszban ez egyébként könnyen előfordulhat, jó esély van rá, hogy kifejezed irányába a békülési szándékodat.

Mi segít a továbblépésben?

 • ha rengeteget lelkizel a barátnőiddel
 • ha naplót vezetsz az érzelmeidről
 • ha leiratkozol a közösségi profiljáról, vagy te lépsz ki ideiglenesen

Második szakasz: A meggyőzés

Ha nem történik semmi, tehát nem tesztek kísérletet a békülésre, ilyen-olyan indokok miatt nem keresitek a másik társaságát, akkor elkezdesz indokok után kutatni, és próbálod meggyőzni magadat, hogy ez tulajdonképpen nagyon jó így. Valószínűleg a barátnőid is olyanokkal vigasztalnak, hogy „jó, hogy még most történt”, „akkor tényleg nem Ő volt az igazi” és „most legalább még van időd megtalálni a másik feledet”. Tulajdonképpen az eszeddel igazat is adsz nekik és te is ilyen gondolatokkal győzködöd magadat, de a szíved attól még nagyon sajog, és nem tudsz igazán örülni a felsorakoztatott tényeknek.

Így regenerálódik a lelked egy komoly szakítás után

Mi segít a továbblépésben?

 • ha önsegítő könyveket olvasol
 • ha nem akarsz folyton egyedül lenni
 • ha lekötöd a figyelmedet különféle programokkal

Harmadik szakasz: Az önhibáztatás

Ez a szakasz újra és újra felbukkanhat, az is lehet, hogy nálad korábban jelentkezik, de az biztos, hogy átesel rajta. Eljön ugyanis az ideje annak, hogy elkezded keresni a saját hibáidat. Lehet, hogy teljes egészében magadat okolod a történtekért, esetleg nem vagy ennyire drasztikus, és reálisan látod, hogy egy kapcsolat megszakításához két emberre van szükség. Azonban az biztos, hogy ebben az időszakban megrendül a saját magadba vetett hited, ideiglenesen elveszíted az önbizalmadat, hiszen csak az lebeg a szemed előtt, hogy nem vagy elég jó. Ez természetesen nem igaz, de az okok keresésekor normális, ha kétségeid adódnak saját magaddal kapcsolatosan is.

Mi segít a továbblépésben?

 • ha belevágsz valami újdonságba, pl. egy új tanfolyamot kezdesz el
 • ha nagyobb figyelmet fordítasz a külsődre, az egészségedre és a sportra
 • ha a lelkedre is jobban ügyelsz, pl. meditálsz, jógázol

Negyedik szakasz: A továbblépés első fázisa

Amikor már nem csak az eszeddel látod, hogy a történteknek van egy értékelhető, pozitív oldala is, akkor rájössz, hogy ideje élvezni a szabadságot. Igenis vannak előnyei a szingli létnek, jó az, ha valakiről megtudod, hogy nem illett igazán hozzád, és például nem akkor derült ki a félrelépése, amikor már javában az esküvőtöket szervezitek. Amikor tudatosul benned, hogy a saját boldogságod attól függ, hogyan állsz a dolgokhoz, akkor átveszed az irányítást az életed felett, és ez már bizony a továbblépés komoly előszobája.

Mi segít a továbblépésben?

 • ha végre nem otthon töltöd minden idődet, hanem eljársz társaságba, szórakozni
 • ha élvezed a kisebb flörtöket és bátran visszamosolyogsz a vonzó férfiakra
 • ha megleped magadat valamivel, amire már régóta vágysz
Így regenerálódik a lelked egy komoly szakítás után

Ötödik szakasz: A tényleges továbblépés

Kapcsolat- és emberfüggő is, meddig tart a továbblépés egy komoly szakítás után, de ha elérted az ötödik szakaszt, akkor elmondhatod magadról, hogy egyre kevésbé fájnak a régi emlékek. Nem azt jelenti, hogy meg se kottyannak, vagy soha nem jut eszedbe a „mi lett volna, ha…” monológ, hanem azt, hogy lelkileg továbbléptél. Lehet, hogy nem hagy teljesen hidegen az exed, de eljutottál arra a szintre, hogy már nem tudsz rá ugyanúgy tekinteni. Tudod, ha véletlenül kibékülnétek, nem éreznéd azt a lángolást, szerelmet, semmi sem lenne olyan, mint volt, tehát az életed ezen része lezárult. Ha idáig eljutottál, akkor végre készen állsz egy új kapcsolatra, és az életedben más, fontos célokat is ki tudsz tűzni magad elé.

Képek forrása: xload/Depositphotos.commilangucci/Depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

  Írj egy hozzászólást