Női ráktünetek, amiket nem volna szabad figyelmen kívül hagynod

Női ráktünetek, amiket nem volna szabad figyelmen kívül hagynod

Címlap / Életmód / Egészség / Női ráktünetek, amiket nem volna szabad figyelmen kívül hagynod

Változások a mell(b)en

„Amennyiben csomót érzékelsz, akkor sem szabad figyelmen kívül hagynod, ha a mammográfia eredménye negatív”

– mondja Dr. Carolyn Runowicz, az Amerikai Rák Szövetség elnöke, aki ráadásul emlőrák-túlélő is egyben.

Ha például a mellbimbód hámlani kezd, akár Paget-kór is állhat a háttérben, ami mögött az esetek 95%-ában rákos megbetegedés húzódik meg. A tejes vagy véres mellbimbóváladékot ugyancsak ki kell vizsgáltatni, a narancsszerű kitüremkedésekkel egyetemben.

Rendszertelen vérzés

A normális menstruációs cikluson kívüli vérzés, vagy éppen a sokkal erősebb menstruáció orvosi vizsgálatot igényel, amelynek gyakran része a hüvelyi ultrahang, a későbbiekben pedig akár a biopszia is. Ha már lezajlott nálad a menopauza – tehát legalább egy éve nem voltak piros betűs napjaid –, akkor bármilyen vérzést ellenőrizni kell, még egyetlen cseppecskét is. Legrosszabb esetben méhtest- vagy méhnyakrák lehet az oka, de többnyire persze ennél ártalmatlanabb problémáról van szó.

Véres széklet

Nagyon kellemetlen problémáról van szó, ami amellett, hogy ijesztő, a lehetséges vizsgálatok miatt még külön rettenettel tölthet el.

A bélből távozó vért sokan egyértelműen az aranyérhez kötik, ami természetesen világszerte a leggyakoribb oknak számít. Tény viszont, hogy nem mindig ez a helyzet.

Akár élénkpiros, akár alvadt vért találsz a vécékagylóban, mindenképpen tájékoztasd róla a háziorvosodat. Lehetséges, hogy tükrözést kell végezni, ami kellemetlen ugyan, de az életedet is megmentheti.

Hüvelyi folyás

A kellemetlen szagú folyás gombás fertőzés, szexuális úton terjedő betegség vagy akár méhnyakrák jele is lehet. Utóbbinál jellegzetes, hogy a váladék vért tartalmazhat, noha két menstruáció között vagy menopauza után is jelentkezik. A legjobb, ha nem próbálod vény nélküli készítményekkel kúrálni a folyásod, hanem a kezelést rögtön szakemberre bízod. Muszáj tisztázni, hogy a sok lehetséges probléma közül melyikről van szó!

Haspuffadás

„A petefészekrák a leggyilkosabb a nemi szerveket érintő rákfajták közül”

– figyelmeztet Beth Y. Karlan, a Los Angeles-i Cedars-Sinai’s Samuel Oschin Rákkutató Központ nőkre irányuló kutatóprogramjának vezetője. 

Amennyiben haspuffadást tapasztalsz, szokatlanul kis mennyiségű étel után is teltségérzeted van, megváltoznak a vizelet- és székletürítési szokásaid, valamint rendszeresen derék- vagy hasfájást tapasztalsz, ráadásul mindezt legalább két héten át napi szinten, veszélyben vagy.

Indokolatlan hízás vagy fogyás

Ha felszedsz 2-3 kilót, az még természetesen nem ad okot aggodalomra. Ha viszont hónapról hónapra gyarapodik a súlyod, noha semmilyen változás nem történt az életmódodban, akkor előfordulhat, hogy petefészekrák miatt fölösleges folyadék gyülemlett fel a hasadban. 

A megmagyarázhatatlan, legalább ötkilós fogyás az orvosok szerint gyakran a rák egyik első tünete, s általában hasnyálmirigy-, gyomor-, nyelőcső vagy tüdőrák esetén következik be. Tudnod kell azonban, hogy a nőknél a pajzsmirigy-túlműködés az indokolatlan fogyás legtipikusabb oka.

Makacs köhögés

Az allergiához vagy felső légúti megbetegedéshez nem köthető, legalább 2-3 hétig fennálló köhögést ki kell vizsgálni. Amennyiben vért köhögsz fel, azonnal és sürgősen! Előfordulhat, hogy a panaszokat dohányzás okozza, akár passzív formában is.  Sajnos a nemdohányzók körében előforduló tüdőrákos esetek többsége a nőket sújtja. Számíts rá, hogy a köhögés miatt az orvosod mellkasi röntgenre és esetleg CT-re küld majd.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást