P0 vagy éppen P5? Ezt kell tudnod, ha a kezedbe kapod a méhnyakrák szűrés eredményét

P0 vagy éppen P5? Ezt kell tudnod, ha a kezedbe kapod a méhnyakrák szűrés eredményét

Címlap / Életmód / Egészség / P0 vagy éppen P5? Ezt kell tudnod, ha a kezedbe kapod a méhnyakrák szűrés eredményét

Az ajánlások szerint a 18 év feletti nőknek évente javasolt elmenni rákszűrésre, a valóságban azonban ehhez képest sokkal kevesebben és sokkal ritkábban járunk a vizsgálatokra. Így aztán nem meglepő, hogy amikor a kezünkbe kapjuk a leleteket, fogalmunk sincs, mit jelentenek a jelölések és a kódok. Íme, egy rövid ismertető arról, hogyan tudod értelmezni az eredményeket!

A méhnyakrák nem egyik napról a másikra alakul ki: a kórosan megváltozott sejtek folyamatosan szaporodnak, és akkor tekintünk rájuk kialakult betegségként, amikor elérnek egy bizonyos kórsági állapotot, mennyiséget, szintet. Ehhez általában évek kellenek, és éppen ezért olyan nagyon fontos a rendszeresen végzett kontroll. Ha kiderül, hogy már nem a veszélytelen kategóriába tartozol, de még „nincs nagy vész”, fokozottan ügyelhetsz magadra és a tüneteidre, és – élethelyzettől függően – meghozhatsz egy olyan döntést, ami elejét veszi a problémának (pl. megelőző műtét).

A méhnyakrákot nem lehet másként felfedezni, mint a vizsgálattal, ugyanis a betegség csak ritkán okoz tüneteket, és a jelek akkor sem egyértelműek

Az ellenőrzés viszont nagyon fontos, hiszen a rákos sejtek – ahogy a többi rákos megbetegedés esetében is – sajnos tovább vándorolhatnak a szervezetben, és nem csak lokálisan okozhat komoly problémákat.

P0 vagy éppen P5? Ezt kell tudnod, ha a kezedbe kapod a méhnyakrák szűrés eredményétKép forrása: vadimphoto1/depositphotos.com

P-skála

A méhnyakkenet levétele fájdalommentes, vagy enyhe érzékenységet mutathat (a legtöbb nő észre sem veszi), viszont a rutinvizsgálat életet menthet. A méhnyakból származó sejtek egészségesek, kórosak, vagy potenciálisan kórosak lehetnek, amit a P-skálával jellemeznek a szakemberek. Ennek megfelelően kapod te is kézhez a leleteidet, összesen öt szint áll a rendelkezésre ahhoz, hogy az egészségi állapotodat jellemezzék:

  • A P1 egészséges leletet jelent: ciklusodnak és életkorodnak megfelelő állapotban vannak a sejtjeid.
  • A P2 esetében sem merül fel a tumor gyanúja, de előfordulnak az éptől eltérő – nem rosszindulatú – sejtek a leletedben.
  • A P3 esetében sem kell azonnal megijedned, mert ez sem jelent minden esetben rákos elváltozást. Sokszor egy egyszerűen kezelhető állapot (pl. gyulladás), vagy valamilyen abnormális sejtosztódás áll a háttérben. Esetenként jelölhet tumort is, de a korábban leírtak miatt is vissza kell menned egy konzultációra az orvosodhoz.
  • A P4 sajnos már rossz eredmény, és azt jelenti, hogy nagyszámban vannak jelen a leletedben kóros sejtek, így erős a gyanúja annak, hogy tumor van a szervezetedben.
  • A P5 pedig a skála legrosszabb eredménye, egyértelműen tumorra utal. Ez természetesen még mindig nem végzetes ítélet, de egész biztos, hogy valamilyen úton-módon kezelni kell a felmerült betegséget.

Még több jelölés

Az is lehet, hogy nem (csak) a P-skála alapján sorolják be a leleteidet, hanem még néhány rövidítés, pl. LSIL, HSIL, vagy CINS, CIS szerepel a papírodon.

Az LSIL mérsékelt, enyhe fokú eltérést jelöl a méhszájon.

A CIN után szintén számok szoktak következni azt jelölendő, mennyire súlyos az eset (a CIN1 a legenyhébb).

A HSIL kóros sejtek jelenlétére utal, vissza kell menned az orvosodhoz, aki valószínűleg újra mintát vesz és kezelést javasol. A HSIL kb. a P4-P5 skálaértékeknek felel meg.

A CIS sajnos daganatos elváltozásra utal, fontos a gyors kezelés.

A HPV-t sok esetben a méhnyakrákkal azonosították, de a humán papilloma vírusnak több mint 100 törzse ismeretes. Ezek közül akadnak, amik „csak” gyulladást, fertőzéseket okoznak, míg a veszélyesebb vírustörzsek nagy valószínűséggel váltanak ki rosszindulatú betegségeket. Emiatt nem kell halálra rémülnöd, ha a HPV valamilyen formában szerepel a leleteden, de természetesen foglalkoznod kell a kapott eredményekkel.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást