Életmentő mellrákszűrés: a mammográfia és más lehetőségek

Életmentő mellrákszűrés: a mammográfia és más lehetőségek

Címlap / Életmód / Egészség / Életmentő mellrákszűrés: a mammográfia és más lehetőségek

A százszor hallott figyelmeztetés, a lerágott csont, mégis úgy tűnik, hogy a nők nagy többsége visszahúzódik csigaházába, ha erről esik szó. Félősöknek, menekülőknek ajánlom figyelmébe ezt a mondatot: a probléma akkor is ott van, ha nem veszünk tudomást róla – sőt, a probléma bajjá fajulhat. Tehát, minél előbb megyünk orvoshoz, annál biztosabb az, hogy szerencsés kimenetele lesz a dolognak. Fontos tudni, hogy a második leggyakoribb halálok a nőknél az emlőrák, ahogy azt is fontos tudni, hogy a statisztikák szerint tíz nőből egy meg is betegszik.

Kerülőutak

Akik félnek a teljes bizonyosságtól, számos kerülő utat bejárnak a mammográfia előtt. Ilyen a hőtérkép és a mamma lézer CT. Ezzel csak az a gond, hogy önmagukban ezek a vizsgálatok nem olyan pontosak, mint a mammográfia. 

Ezek a vizsgálatok nem helyettesítik a mammográfiát. Tehát, ha valaki biztos választ akar, el kell mennie mammográfiára is.

A hőtérkép, azaz ultra-termográfia

2005-ben esett szó először erről a diagnosztikai vizsgálatról. Mára Japánban első-lépcsős vizsgálatként tartják számon. Alkalmas gyulladások kiszűrésére, hiszen a gyulladt területen fokozott a hőtermelés. A hőtérképpel az a baj, hogy számos esetben megemelkedhet az ember testhője, akár az egész testről, akár csak testrészekről beszélünk.

Arról nem is beszélve, hogy minden ember működésének vannak sajátosságai. Emiatt ezzel a vizsgálattal egyidejűleg ultrahangos vizsgálatot is végeznek. Ám ez még mindig kevés. Ezt a vizsgálatot többnyire magánrendelőkben végzik.

CT-lézer-mammográfia

Ezt a vizsgálatot alapvetően azoknak a nőknek találták ki, akik emlőjének szerkezete tömött, kötőszövetben gazdag. Ez a vizsgálat állapotosan is elvégezhető, illetve mellimplantátum esetén is, úgyhogy igen hasznos. 

Ezzel a vizsgálattal is elvégzik egyidejűleg az ultrahangos vizsgálatot, nem véletlenül. Fontos kiemelni, hogy nincs káros sugárzás, de tudni kell azt is, hogy pontosabb a mammográfiai vizsgálat.

Jóindulatú elváltozások a mellben

Jóindulatú például a ciszta, ami minden nőnél előfordul, sőt, van akinél folyamatosan megjelennek és eltűnnek a ciszták. A ciszta egy olyan, kötőszövettel körülvett, zsákszerű terület, amiben folyadék van. A ciszták ártalmatlanok, sok minden befolyásolja meglétüket, mint például a havi ciklus.
A mirigyduzzanat is jóindulatú elváltozás. Más egyéb jóindulatú elváltozás is van, mely inkább esztétikai, kényelmi problémaként értékelhető.

Mikor kezdjünk gyanakodni?

Azoknál a csomóknál kell szakorvoshoz fordulni, melyek egy menstruációs cikluson keresztül nem múlnak el. A daganatnak sok esetben eleinte nincs tünete. Tehát, nem érdemes jelekre várni. 

El kell menni kötelező szűrővizsgálatra, meghatározott időszakonként. A pár perces fájdalommentes vizsgálat 40 éves kor felett évente ajánlott. 45 és 65 éves kor között pedig már tényleg nem szabad kihagyni a szűrővizsgálatot.

Alaposság

Amikor a szűrővizsgálaton találnak valamit, az nem jelenti azt, hogy valaki rákos. Sőt, nagyobb valószínűséggel nem az. Az viszont megnyugtató, hogy ilyenkor mindenkit további vizsgálatra hívnak vissza.

Mammográfián dolgozó ismerősömtől hallottam, hogy sokak ilyenkor úgy megijednek, hogy végrendeletet is írnak, feleslegesen. Még akkor is korai ez, ha rosszindulatú elváltozást találnak, mivel a melldaganat kezelhető. Minél hamarabb jut valaki orvoshoz, annál kezelhetőbb.

A vizsgálatról pár szó

Beutaló kell hozzá, melyet a körzeti orvostól kérhetünk. Időpont egyeztetés után kerül sor a mammográfiás vizsgálatra, mely két részből áll. Egy gépi és egy ultrahangos vizsgálatból. Egyik sem fájdalmas, talán az előbbi kicsit kellemetlen – leginkább a tudat, hogy hol és miért vagyunk. 

A vizsgálat, várakozással együtt nem tesz ki életünkből fél órát, viszont megmentheti életünket. Ezért semmiképp sem szabad elfeledkezni róla. Azt pedig mindig tartsuk szem előtt, hogy az új módszerek kiegészítésként megfelelőek, de nem helyettesítik a már régóta jól bevált szűrővizsgálatokat. 
Ne hagyjuk hát, hogy felesleges félelmeink miatt a problémából baj legyen!
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást