Pompás italokat készíthetsz fermentálással, amik segítik az emésztést, és mivel jótékony baktériumokat is tartalmaznak, ezért rendkívül hálás lesz értük a bélrendszered. És mint tudjuk, ha a belekben rend van, akkor az egész testünkben is nagyobb rend lesz.
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
1/10 Élőflórás gyümölcsital (alaprecept)
Készíts elő egy nagy befőttes üveget (4250 ml). Moss meg néhány (lehetőleg szezonális) gyümölcsöt, még jobb, ha több félét vegyítesz harmonikusan. Darabold össze őket, és tegyél belőlük 2-3 marékkal az üveg aljára. Dobhatsz melléjük aromás gyógynövényeket (pl.: menta, bazsalikom, citromfű) és fűszereket (pl.: fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, vanília). Forralj fel kb. 4 liter tisztított vizet, majd hűtsd vissza, azután keverj el benne 2 evőkanál cukrot és 1 teáskanál sót.
Öntsd az egyvelegre a legfeljebb már csak langyos vizet és adj hozzá 1 evőkanálnyi indítókultúrát, (pl.: gyömbérkovász, tejsavó, esetleg fermentálással készült semlegesebb savanyúságlé). A lezárt üveg alá tegyél egy tálat és szobahőmérsékleten (18- 22 °C) nyitogatás nélkül érleld 2-3 napig. Szűrés után palackozhatod, és még felöntheted egyszer- kétszer, amíg ízletes vizet kapsz. A szűrletet tartsd hűtőszekrényben. Az érés egy ideig még ott is folytatódni fog, ezért néha ki kell nyitnod a palackokat.