Nemzetközileg is elismert a magyar chili márka. A ChillER Manufaktúra alapítójával beszélgettünk

Nemzetközileg is elismert a magyar chili márka. A ChillER Manufaktúra alapítójával beszélgettünk

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Nemzetközileg is elismert a magyar chili márka. A ChillER Manufaktúra alapítójával beszélgettünk

Mondani szokás, hogy bármit, amit szeretünk, azt bizony egy idő után mások is megérzik.

Valahogy így kezdődött a ChillER Manufaktúra története is – Erdei Roland és családja is nagy rajongói a csípős ételeknek, és mezőgazdasággal foglalkoznak, az élet pedig úgy hozta, hogy mostanra egy sikeres, nemzetközileg is elismert chilis termékeket kínáló vállalkozással büszkélkedhetnek. Idáig persze sok munka, tanulás és tapasztalatszerzés vezetett, az pedig minden egyes termékükön látszik, hogy az odafigyelés és a gondos munka az, ami igazán a sikerük titka. 

Mióta foglalkozol chili paprika termesztéssel?

A csípős történetünk 2016-ban kezdődött, amikor is végzős mester képzéses agrármérnök hallgatóként a diplomamunkámhoz kísérletet végeztem az egyetemmel, ahol a chili paprika termesztéstechnológiáját vizsgáltuk. A kísérletünk a chilik betakarításával zárult, így gondoltuk a családdal, hogy készítsünk szószokat belőlük. Ezt követően megalakult a ChillER Manufaktúra és csak mentünk az árral.

Fotó: ChillER Manufaktúra

Hogyan jött az ötlet, hogy megalapítod a családi vállalkozásotokat?

Az ötlet az imént említett kísérletből jött, mivel arra nem gondoltunk a kísérlet megálmodásakor, hogy mit fogunk kezdeni azzal a rengeteg leszedett paprikával a végén. Az egész családunk él-hal a csípős ételekért, és mezőgazdasággal foglalkozunk, nem fáj a fizikai munka, így nem kellett sokat győzködnünk magunkat, hogy próbáljuk meg az értékesítés világát is! 

Az másik kérdés, hogy nem volt meg a megfelelő infrastruktúránk hozzá akkor még, így azonnal nekiláttunk a területek hasznosításához, feldolgozó helyiségek kialakításához. Indulásnak a családi házunk nyári konyháját alakítottuk át az előírásoknak megfelelően. Teltek az évek, és minden évben felülmúltuk az elvárásainkat. Így mindig fejlesztettünk valamit, felépítettünk három fóliasátrat is, majd 2021-ben sikerült a kis – már kinőtt – konyhánk helyére egy új, korszerű feldolgozó üzemet építenünk.

Fotó: ChillER Manufaktúra

Mi a titka szerinted a minőségi élelmiszerek termesztésének?

Inkább úgy fogalmaznék, hogy a minőségi termék előállításához minőségi alapanyagokra van szükség. Igyekszünk a család több 10 éves mezőgazdasági tapasztalatát és az én agrár egyetemi tanulmányaimat összegyúrni, és a lehetőségeinkhez mérten a legjobbat megtermelni. Fontos nekünk, hogy ne csak a chilit, mint alapanyagot termeljük meg magunknak, hanem a nekünk megfelelő paradicsom fajtákat, kápia paprikát, hagymát. Az idei évtől pedig bővítjük zeller, káposzta és többféle fűszernövény termesztésével is a portfóliónkat. 

Fotó: ChillER Manufaktúra

Miből merítesz ihletet a ChillER új termékeinek kifejlesztéséhez, hogyan zajlanak a kísérletezések?

Részben vannak olyan termékek, amik már hosszabb ideje beszédtémának számítanak a családban, olyan címszóval, hogy „de jó volna”! Ezekkel mindig foglalkozunk, kísérletezgetünk. A másik oldal pedig, amikor jön egy ötlet, hogy ilyen ízesítéssel, vagy olyan chiliből kellene csinálni terméket. Sokszor ez barátok ötleteiből, vagy egy kedvelt gyümölcs, étel, ital felhasználásával valósul meg. Általában nálunk ez elég hosszú folyamat szokott lenni, mert sok teszt főzést készítünk, amit végigkóstoltatunk ismerősökkel, barátokkal, sokszor szakács, séf barátaink véleményét is kikérve. Ilyen termékünk például a Green Hooligans-Jalapeno Steak Pesto, amit Kun Péter séf barátunkkal hoztunk össze.

Fotó: ChillER Manufaktúra

Melyik termékeitek most a te személyes kedvenceid, illetve milyen ételekhez használjátok a leggyakrabban a chilis finomságokat?

Azt, hogy milyen ételekhez használjuk a leggyakrabban a chilis termékeinket, nehéz lenne megmondani, ugyanis mint említettem, mondhatni kapszaicinfüggő családban élünk, így nehezen tudunk elképzelni ételt chili nélkül. Leggyakrabban levesekhez az Őrület chili pelyhet, El Camino szárított chilit vagy a Bárándi Betyár darált chili krémünket használjuk. Pörköltekhez, sültekhez, burgerekbe vagy bármilyen street food ételbe pedig a szószainkat használjuk.

Az én személyes kedvencem a Captain-Diplomatico rumos-meggyes szósz, a Tisztítótűz vagy a Mámor-vörösboros-othello szőlős szósz. Ezeknek nem az ereje, hanem az ízharmóniája fontos szempont. Nyugodtan lehet használni bármilyen sülthöz, burgerhez, tortillába, de akár egy egyszerű rakott krumplira is tehetünk belőlük. BBQ szószaink közül pedig a Gentleman-whiskeys BBQ, amit nem tudok megunni. 

Fotó: ChillER Manufaktúra

Több szép elismerést is kaptatok az elmúlt években, hogyan éltétek meg ezeket?

Igen, büszkék vagyunk rá, hogy az elmúlt pár évbe több mint 10 hazai és nemzetközi versenyen sikerült elérnünk dobogós helyezéseket, különdíjakat. Minden egyes díj egy visszaigazolása annak, hogy jó, amit csinálunk, és meg ne álljunk! Sosem felejtjük el az első díjunkat, amikor jött az értesítés az USA-ból, hogy aranyérmesek lettünk a versenyen. Örök emlék marad, de mégis az én szívemnek a legkedvesebb díját 2021-ben kaptunk a Debreceni Farmer expón, ahol az ország legnagyobb mezőgazdasági kiállítói között én mehettem fel a színpadra a város vezetősége előtt átvenni a kiállítás legszínvonalasabb standja díjat. Még egyszer nagyon köszönjük!

Fotó: ChillER Manufaktúra

Milyen jövőbeli terveitek vannak?

Az idei évre érdekes mód nagyra törő terveink nincsenek. Bár jó volna még két fóliasátrat felhúzni, és hát egy év alatt már kinőttük az új üzemünket, azt is jó volna bővíteni, de mégis az elmúlt évek éghajlatváltozásait követve a legnagyobb célunk valahogyan tudni alkalmazkodni a perzselő meleghez a nyáron. A tavalyi év legnagyobb küzdelme ugyanis ez volt. Május-júniusban mikor kikerülnek a fóliákba a palánták, túlélni a sokszor fagyközeli éjszakai hőmérsékleteket. Elkerülni az egyre rendszeresebb jégviharokat kár nélkül. Majd júliustól pedig próbálni hűteni a fóliákat a perzselő meleg ellen, ugyanis ez már a chili paprikát is megviseli! Itt megragadva a szót, szeretnék károk nélküli, sikeres szezont kívánni minden mezőgazdaságban dolgozónak! A helyzetünk egyre nehezebb, de kitartunk! 

Fotó: ChillER Manufaktúra

Nyitófotó: ChillER Manufaktúra

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!