A kávézás nemcsak a nedű elfogyasztásáról szól, hanem arról, hogy átadjuk magunkat teljesen a pillanatnak. Ilyenkor megengedünk néhány percet, amit csak a lazításnak, a harmóniának, az ízek és az illat élvezetének szentelünk. (x)
VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől
A kávébabtól a gőzölgő italig
A kávét kezdetben valószínűleg ették, nem pedig itták. Az ugandaiak, amikor távoli útra indultak, kávébab szemeket rágcsáltak, mert úgy vélték, ezzel különleges erőre tesznek szert.
A Caffé Perté webáruház változatos kávé kínálatával te is a tökéletes ízélmény részese lehetsz. Ma már tudjuk, hogy a kávébab rágcsálásánál sokkal szofisztikáltabb folyamatok útján juthatunk el fekete ital élvezetéhez.
A legenda szerint a kávé frissítő hatását egy etióp Káldi nevű pásztor fedezte fel. Megfigyelte, hogy amikor a kecskéi a piros bogyókból legelésztek, sokkal élénkebbé váltak. Egy másik történet szerint egy Rhazes nevű arab orvos a kávét, a “quawa” nevű élénkítő növényt orvosságként használta, és ezt meg is említette a Kontinens című munkájában.
Európában a XVI. században szereztek tudomást egy addig ismeretlen növényről, és annak terméséből készült kesernyés, ám zamatos italról. A kereskedők azonnal meglátták a fantáziát benne, és meg is érkeztek ez idő tájt az első kávészemekkel töltött zsákok Velencébe. Ezzel a kávé egy pillanat alatt elindult hódító útjára, és népszerűsége azóta is töretlen. Akármerre is járunk a világban, szinte lehetetlen még csak elképzelni is egy várost hangulatos kávézó nélkül.

A kávé egészségtani hatásai
A kávé az egyik legvitatottabb megítélésű ital. A történelem során egyszer élvezeti cikként, máskor betiltott méregként tartották számon. Számottevő mennyiségű klorogénsavat, koffeint és terpéneket tartalmaz. A klorogénsav hozzájárulhat az egészséges testsúly eléréséhez, serkentheti az anyagcserét, laboratóriumi körülmények között antioxidáns jellegű.
A terpének aromás vegyületek, amelyek a növények illatáért, ízvilágáért és színéért is felelősek. Feladatuk a káros baktériumok, gombák távoltartása a növénytől, és egyes tudományos kísérletek szerint az emberi szervezetre is jótékony hatást gyakorolnak. Az aromaterápia mellett a hagyományos gyógyászat is használja őket, de parfümökben, kozmetikumokban is találkozunk velük illatanyag formájában.
A kávé pörkölése
Ezen folyamat felfedezése indította el a kávét világhódító útjára, ami nem más, mint magas hőmérsékleten történő száraz hőbehatás. Eközben a kávébab fizikai és kémiai változásokon megy keresztül. A pörkölés során létrejön a zöldkávéból a kávéital alapját képező pörkölt kávé, így lesz a nyers ízből illat és aroma.
A lépések sorozata által válik igazán élvezhetővé úgy, hogy a fajta eredeti jellegzetességei megmaradnak. Tehát a pörkölés nem égetés, és természetesen nem arra szolgál, hogy a hibákat elfedje. A pörkölt kávészemek a barna valamely árnyalatában pompáznak, sohasem feketék. A koffein felszabadulása is ennek a munkamenetnek köszönhető, ugyanis a nyers kávéban a koffein csersavhoz van kötve.