A pollenallergia kezelése. 6 természetes mód

A pollenallergia kezelése. 6 természetes mód

Címlap / Életmód / Egészség / A pollenallergia kezelése. 6 természetes mód

A gyógyszeres kezelések, mint tudjuk csak a tüneteken javítanak, és számos kellemetlen mellékhatással rendelkeznek, mint az álmosság, nyálkahártya száradás stb. Lássunk néhány természetes kezelési módot.

Az összes szezonális allergia közül a pollenallergia (vagy szénanátha) a legelterjedtebb. A növények által kibocsátott polleneket a szél mérföldekre szállíthatja, így mindeki ki van téve ennek a kellemtlen betegésgnek. A legirritálóbb növények a boróka, nyírfa, virágok, fű, gabona és a közismert parlagfű. A pollenallergiát ráadásul szinte lehetetlen elkerülni, hacsak nem maradsz otthon és nem szerzel be egy drága légszűrő berendezést.

Miért van ennyi allergiás beteg?
Gondolj vissza, pár száz évvel ezelőtt hogyan éltek az emberek: több időt töltöttek a szabadban, az ételek frissek és tápanyagban gazdagok voltak, cukrot alig fogyasztottak. Az állatok, amelyből a hús származott, természetes környezetben nőttek fel, általában feldolgozás után frissen fogyasztották. Az általános mozgáshiány és rossz minőségű táplálkozás testünket gyengévé és védtelenné tette. Neveljük ezért gyerekeinket a régi elvek szerint, töltsenek minél több időt a természetben és szokjanak egészséges táplálkozásra.

Miért van szükség egy alternatív, természetes megoldásra?
A tabletták általában kellemetlen mellékhatásokkal járnak, és egy idő után elvesztik hatékonyságukat.

Természetes jogorvoslatok pollenallergia ellen
Van a szénanáthának néhány természetes kezelési módja, lássuk a leghatékonyabbakat:

Mangosztán

Ezt a Dél-Kelet Ázsiából származó gyümölcsöt, származási helyén évszázadok óta használják a gyógyászatban. A mangosztán több, mint 40 xantont tartalmaz, amelyek fellendítik az anti-hisztamin hatását (az allergiás gyógyszerek egyik fő összetevője). Sokan a mangosztán hosszútávú használata után megkönnyebbülve vészelik át a pollen-időszakokat. Érdemes ezért gyógyszerek helyett mangosztán levével próbálkozni, sok esetben ez helyettesíteni tudja az allergia-gyógyszereket.

Papsajt

Ez a növény nagy vihart kavart Európában, amikor felröppent a hír, hogy kezeli a pollenalleria tüneteit. Egy svájci orvosok által végzett tanulmány szerint (amelyet a British Medical Journal tett közzé) napi 4 papsajt tartalmú tabletta fogyasztásával ugyanolyan eredményeket lehet elérni, mint egy népszerű antihisztamin allergia-gyógyszerrel. Így a papsajt ugyanolyan hatékony allergiás tünetekre, mint a gyógyszerek.

Sós orrspré

A gyógyszeres orr sprék hosszútávú használata függőséget okoz, valamint rossz hatással vannak az orr belső részére. Az orrspréknek azonban létezik egy természetes változata is, a sós orrspré. Ez valóban segít, kiűzi a polleneket az örrüregből és megelőzi az orrfolyást. Ha pedig kevesebb pollen van az orrban, megkönnyebbül a légzés, csökkennek az orrfolyó, köhögő tünetek. Számos patikában beszerezhető a tengeri sós orrspré.

Kvercetin

A kvercetin egy olyan flavonoid, amely a szervezet hisztamin és egyéb allergiát kiváltó vegyi anyagok felszabadulását ellenőrzi. Konkrétan a kvercetinről kimutatták, hogy csökkenti az allergia okozta arcüreg fájdalmat és a fokozott nyálkatermelést. A legjobb kvercetin források: zöld tea levelek, fekete tea levelek, kapribogyó, lestyán levelek, sárga paprika, hajdina, méh pollen, kakaó por, zöld alma.

Kanadai aranygyökér

Az aranygyökérből készült toniknak/teának antibakteriális és összehúzó tulajdonsága van. Jó hatással van az immunrendszerre, emeli az immunglobulinok szintjét. Sós sprével kombinálva az aranygyökér hatékonynak bizonyult a pollenallergia tünetei ellen.

Forró és fűszeres ételek

A forró és fűszeres ételek könnyítik a légzést, vékonyítják az nyálkahártya váladékot. Tehát a meleg és csípős ételek kombinációja legalább olyan jó hatással van rád, mint egy orr spré. Különösen kiemelnénk a csípős paprika jótékony tulajdonságait.

Ügyeljünk arra, hogy kikérjük kezelőorvosunk/gyógyszerészünk véleményét, mielőtt alternatív allergia kezelési módokat próbálnánk ki. Egyes esetekben a gyógyszeres kezelés mellett szedett természetes összetevőkkel túladagolhatjuk magunkat, más esetekben rosszul működhetnek együtt gyógyszereinkkel. Továbbá vegyük figyelembe, hogy a kamilla, dinnye, uborka, banán és napraforgómag közismerten súlyosbítja a pollenallergiát.
 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást