A pislogásod többet elárul rólad, mint gondolnád – és a beszélgetőpartneredről is!

A pislogásod többet elárul rólad, mint gondolnád – és a beszélgetőpartneredről is!

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / A pislogásod többet elárul rólad, mint gondolnád – és a beszélgetőpartneredről is!

A pislogás teljesen természetes része az életünknek, és általában nem is igazán gondolkodunk rajta; még csak észre sem vesszük, egyetlen perc alatt hányszor tesszük ezt meg. Azonban egy friss kutatás szerint a nonverbális kommunikációban nagyobb szerepet tölt be ez a cselekvés, mint azt eddig hittük volna!

Bár a szívverésünk folyamatos és szaporán ismétlődő, mégis, az emberi test leggyorsabb cselekvése szakértők szerint a pislogás: napi szinten átlagosan 13500-szor tesszük ezt meg, ami azt jelenti, hogy ha lemérnénk, azt az eredményt kapnánk, hogy egy napunk során összesen 10 percet töltünk pislogással. Persze valószínűleg te is tudod, hogy részben azért van erre szükséged, hogy nedvesen tartsd a szemeidet, ám valójában nem csak ez az egyetlen kizárólagos indok! Hiszen ha belegondolsz, sokkal többet pislogsz, mint amennyiszer a szemed nedvessége miatt szükség volna rá.

Egy felmérés során derült ki, hogy amikor beszélgetünk valakivel, nem csak összevissza pislogunk.

Tudat alatt nonverbálisan így jelzel vissza a másik félnek arról, hogy például megértetted, mit mond neked. Ezt az üzenetet pedig ő is fogadja, anélkül, hogy az tudatosulna benne.

Sőt, az eredmények szerint, amikor befejezel egy mondatot, és átadnád a szót a másik félnek, azt is egy pislogással jelzed. Ebből észleli a partnered, hogy most rajta a sor!

Megértenek téged, vagy csak úgy tesznek?

És nem, nem minden pislogás jelenti ugyanazt. Egy holland felmérés szerint például a rövidebb és a gyorsabb pislogások egyaránt mást jelentenek.

A rövidebb azt jelenti, hogy megérted, mit mond a másik, de mégsem tudsz vele teljes mértékben azonosulni. Ezt persze nem feltétlenül adod szavakkal a tudtára, nonverbálisan viszont mégis. Ezzel ellentétben a hosszú pislogás arra utal, hogy totálisan átérzed, mit mond a beszélgetőtársad, és teljes mértékben meg is érted őt.

Tudatosan nem feltétlenül veszed észre, hogy a te partnered épp mit gondol, tudat alatt mégis figyelsz a testbeszédére.

Ezért aztán a másik fél pislogásából te is gyorsan meg tudod érteni, hogy tényleg odafigyel-e rád, vagy csak úgy tesz.

A kisbabák miért nem pislognak gyakran?

Sőt, valójában a pislogás még életkorfüggő is! Te is megfigyelheted, hogy a kisbabák sokkal kevesebbet pislognak, mint a felnőttek. Míg az idősebbek egy perc alatt nagyjából 15-ször végzik ezt a cselekvést, addig a pici gyerekek mindössze kétszer-háromszor, sőt, van, hogy egyetlen egyszer a 60 másodperc alatt.

Szakértők szerint erről az tehet, hogy a pislogást egy, az agyban lévő neurotranszmitter (dopamin) idézi elő, ami segít abban, hogy a különféle agysejtek képesek legyenek kommunikálni egymással.

Egy kisbaba agyában még nincsenek teljesen kifejlődve a neurotranszmitterek, így a tudósok szerint ez lehet az egyik oka annak, hogy miért van szükségük kevesebb pislogásra. Ugyanakkor a szemük is nehezebben szárad ki, ezért ezt is az indokok közé sorolják; pontos választ még nem találtak a kérdésre.

Érdekes módon egyébként a legtöbbet akkor pislogsz, amikor mentálisan stimulálva vagy, vagy amikor éppen szemtől szemben folytatsz beszélgetést valakivel. Ha a partnered meglehetősen keveset pislog beszélgetés közben, abból tudhatod, hogy igazából csak fél füllel hallgatja, mit mondasz neki.

Képek forrása: pexels.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást