Ezzel a különleges mosollyal fejezi ki a cicád, ha boldog

Ezzel a különleges mosollyal fejezi ki a cicád, ha boldog

Címlap / Életmód / Család / Ezzel a különleges mosollyal fejezi ki a cicád, ha boldog

Ők már kevésbé könnyen fejezik ki az érzelmeiket, illetve ez így nem annyira helyes: talán mi azonosítjuk nehezebben az elégedettségüket. A kutatók azonban utánajártak, hogyan is mosolyognak a valóságban a cicák, azaz hogyan fejezik ki a boldogságukat – persze, a doromboláson felül. 

Hogyan üzen neked a cicád?

Az Egyesült Királyságban készült az a felmérés, amiben a szakértők tovább gondolkodtak és a doromboláson túl szerették volna közelebbről megvizsgálni, hogyan kommunikálnak velünk a cicáink. Ennek megértése azért volt lényeges, hogy jobban megismerjük a testbeszédüket és alkalmazzuk is azt az idomítás során. Hiszen, ahogy a kutyákkal, úgy a cicákkal is könnyebb szót érteni, ha az ő nyelvüket használjuk.

A Portsmouthi és Sussexi Egyetem pszichológusai felfedték, hogy a cicák sokkal nyitottabbak lettek azokkal az emberekkel, akik összehúzták a szemeiket, illetve egy úgynevezett „lassú pislogást” mutattak az állatok felé. A cicák viszonozták ezt a kezdeményezést és hasonlóan „mosolyogtak” vissza az emberekre: ők is összehúzták a szemeiket. A kutatók tehát rájöttek, hogy a mosolygás valódi módja a cicáknak nem az, amit mi, emberek mosolygásnak azonosítunk.

Számukra a szemek összehúzása jelenti a mosolyt, ami végül nekünk is jó hír: amikor valóban nagyot nevetünk, akkor a mi szemeink is automatikusan összehúzódnak. 

Határozottan nem könnyű tanulmányozni a macskák természetes viselkedését. Ezek az eredmények ritka betekintést nyújtanak a macska-ember kommunikációjának világába” – mondta Dr. Leanne Proops.

Két izgalmas teszttel vizsgálták a cicákat

A tanulmány két tesztet használt annak megvizsgálására, hogy a macskák miként reagálnak az idegenek és a gazdáik jelenlétére. Fokozottan koncentráltak arra, hogyan használják az állatok a szemszűkítést erre a célra. Az eredményekből az derült ki, hogy a macskák nagyobb valószínűséggel pislogtak gazdáikra, mint az idegenekre. Emellett gyakrabban mutatták a lassú pislogást akkor, amikor a gazdájuk is ugyanezt az arckifejezést mutatta. Tehát lényegében „visszamosolyogtak” a gazdikra, amikor ők is kezdeményezték ezt a különleges kapcsolatfelvételt.

A második kísérlet során a kutatók közeledni kezdtek a cicákhoz. A teszt egyik részében lassan pislogtak rájuk és így nyújtották feléjük a kezüket, a másik részben pedig semleges pillantást vetettek a macskákra és közben nyúltak feléjük. Mi lett az eredmény? A macskák nagyobb bizalmat mutattak azok felé, akik a lassú pillantást alkalmazták és nagyobb valószínűséggel közeledtek hozzájuk, valamint elfogadták az érintést is – szemben azokkal a kutatókkal, akik a semleges pillantás mellett próbálták felvenni a kapcsolatot.

Paul Hanaoka/unsplash.com

 „Tanulmányunk eredményét sok macskatulajdonos már gyaníthatta, de izgalmas, hogy végre bizonyítékot találtunk rá” – tette hozzá Karen McComb.

A professzor szerint a most megállapítottak lehetőséget nyújtanak arra, hogy a cicatulajdonosok közelebb kerüljenek kedvenceikhez, vagy az állatvédők könnyebben közelíthessenek az utcán talált macskákhoz. Elvégre az is bizonyítást nyert, hogy a módszer alkalmas a bizalomépítésre is.

A lassú pillantás nagyszerű lehetőség arra, hogy erősítsük a kapcsolatot a cicánkkal és ápoljuk a kötődést. Ehhez a szakértők szerint csak annyit kell tennünk, hogy összehúzzuk a szemeinket, mint amikor egy nyugodt mosolyt szeretnénk küldeni, majd néhány másodpercre becsukjuk őket és ezt ismételjük. Látni fogjuk, hogy a cicák is éppen így válaszolnak!

VIDEO Van egy sminktrükk, amitől nagyobb és igézőbb lesz a szemed

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!