Ez a meglepő oka, hogy pesszimistábbak leszünk idősebb korunkra

Ez a meglepő oka, hogy pesszimistábbak leszünk idősebb korunkra

Címlap / Életmód / Lélek / Ez a meglepő oka, hogy pesszimistábbak leszünk idősebb korunkra

Szakértők úgy vélik, hogy az emberek jelentős része idősebb korára valamilyen szinten pesszimistává válik (mindegy, mennyire voltak korábban optimista jellemek), de nem feltétlenül a klasszikus értelemben kell ezt elképzelni.

Ez ugyanis nem azt jelenti, hogy 40 éves korod felett mindent negatív árnyalatban látsz majd, és a pohár félig üres lesz, sokkal inkább azt, hogy a gondolkodásmódod alakul át.

Míg korábban tele voltál célokkal és álmokkal, és ezeknek megfelelően tervezted meg a napjaidat, addig egy ponton ezt elkezdi leváltani a félelmeken alapuló hozzáállás.

Minden, amit csinálunk, két dologtól függ: hogy mik a terveink, és mitől félünk igazán.

Ahogy telnek az évek, a tét egyre magasabbá válik minden döntés után. Valószínűleg azért, mert ekkorra már van párod, születtek gyerekeitek, építettél magadnak egy karriert. Sokkal inkább reálisan látod az életedet, és automatikusan számításba veszed a kockázatot is.

Victor_69/istockphoto.com

Ezen a ponton már a döntések meghozatalánál a biztonság lesz a legfontosabb mérce számodra, és véletlenül sem akarod veszélyeztetni azt, amid már van. Gondolj csak bele: megházasodtál, ez egyike volt a korábbi céljaidnak. Aztán gyerekeitek születtek, ezt is sikerült elérned.

Lett házatok, kocsitok, otthonotok, az álmaid pedig szép lassan mind beteljesültek. Ha már elérünk ezekhez a mérföldkövekhez, hajlamosak vagyunk felhagyni a további célok megteremtésével. Mivel egyre több mindent veszíthetünk, sokkal inkább a félelmek kezdenek vezérelni minket a hétköznapokban.

Amikor megelégszel azzal, amid van

Egy kutatás szerint az idősebb felnőttek hajlamosak biztonsági játékot űzni, szemben a fiatalabbakkal, akik gyakran kockáztatnak. Ez a változás persze nem rossz dolog, de szakértők szerint az már igenis káros, ha elkezdesz felhagyni teljesen a célok kitűzésével.

Onnantól kezdve, hogy nincs az életedben semmi, amit el akarsz érni, vagy amire nagyon vágynál, a pesszimista hozzáállás egyre nagyobb mértékben eluralkodik rajtad.

Nem kapod meg az agyadtól azt a jutalmat, amit egy-egy cél beteljesítése után éreztél korábban. Helyette inkább igyekszel fenntartani a biztonságot, ami viszont állandó aggodalmat és szorongást hoz a léleknek.

Félsz, hogy mi történik, ha nem a megfelelő döntést hozod meg, tartasz attól, hogy elveszítheted azt, amid most van. Ahelyett, hogy gyarapítanád a már elért álmaid listáját, inkább megelégszel velük, és próbálod fenntartani őket. Ekkor már kizárólag a megszokás és a rutin kezdi irányítani a napjaidat, hiszen a komfortzónádból sem lépsz ki. Ezért javasolják azt, hogy sose hagyj fel a célkitűzésekkel, rövid és hosszú távon egyaránt.

Érdemes kitalálni magadnak napi mérföldköveket, amelyekhez el szeretnél jutni, de ezen túl ne feledkezz meg az egy-két éves tervekről sem.

Ez lehet egy külföldi nyaralás, egy új tudás elsajátítása, egy másik munkahely, vagy akár a régóta tervezett lakásfelújítás; csak az számít, hogy legyenek céljaid, és meglátod, sokkal vidámabb színben látod az életet majd. Érdemes akár a környezetedet is megfigyelned ezen a téren. Akik folyton terveznek, lényegesen boldogabbak az életükkel (elvégre mindig van mit várniuk!), mint azok, akik csak tengetik a napjaikat otthon és a munkában.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást